«Το Ισραήλ οφείλει να σέβεται το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία και να μη χρησιμοποιεί δυσανάλογη βία όταν προασπίζεται τα έννομα συμφέροντά του όσον αφορά την ασφάλεια» απάντησε η Κομισιόν, διά της αντιπροέδρου της και ύπατης εκπροσώπου της, Φεντερίκα Μογκερίνι, στην ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τη σφαγή δεκάδων Παλαιστίνιων και τον τραυματισμό χιλιάδων από ισραηλινά πυρά, πριν και κατά τη διάρκεια της τελετής για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η Φ. Μογκερίνι τονίζει, ότι «η απώλεια ανθρώπινων ζωών και ιδίως ο θάνατος ανηλίκων, καθώς και δημοσιογράφων και παραϊατρικού προσωπικού, έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την επανειλημμένη χρήση δυσανάλογης βίας από το Ισραήλ, τα οποία πρέπει να απαντηθούν».

Επίσης, επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «έχει καταστήσει σαφές ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του συνέρχεσθαι αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά».

Στην ερώτηση του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για το αν «καταδικάζει τις ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων και στηρίζει την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος με τη δημιουργία ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ», η επίτροπος απάντησε πως «η ΕΕ έχει παραμείνει ενωμένη στη θέση της ως προς τη λύση των δύο κρατών και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας και των δύο κρατών, κατά μήκος των συνόρων του 1967. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του, της 14ης Δεκεμβρίου 2017, επιβεβαίωσε επίσης αυτή την πάγια θέση».

Επίσης, η επίτροπος Φ. Μογκερίνι υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «από τον Ιούνιο του 2009, η ΕΕ έχει αναστείλει τη διαδικασία περαιτέρω αναβάθμισης των σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ, αναμένοντας την επίτευξη προόδου όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και την εφαρμογή κοινών αξιών».