Καταγγέλλοντας τα στρατόπεδα εγκλεισμού, Δημοκρατικοί βουλευτές και υποστηρικτές τους διέκοψαν συνεδρίαση επιτροπής του Κογκρέσου σήμερα, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ που έχει οδηγήσει στην κράτηση των παιδιών μεταναστών τα οποία χωρίζονται από τους γονείς τους όταν συλλαμβάνονται στα σύνορα με το Μεξικό.

Με υπόκρουση το κλάμα ενός μικρού παιδιού, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέρολντ Νάντλερ έσπασε το πρωτόκολλο και άρχισε να διαβάζει μια ανακοίνωση λέγοντας «τα παιδιά αυτά δεν είναι ζώα». Οι Ρεπουμπλικανοί συνάδελφοί του προσπάθησαν να τον κάνουν να σιωπήσει φωνάζοντας του ότι είναι «εκτός θέματος».

Η Επιτροπή εξέταζε τους χειρισμούς του FBI στην έρευνά του για την υπόθεση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών.
Μετά τον Νάντλερ, γυναίκες με μικρά παιδιά που παρακολουθούσαν τις εργασίες της Επιτροπής σηκώθηκαν και άρχισαν με τη σειρά τους να φωνάζουν «Οι οικογένειες πρέπει να μένουν ενωμένες», μέχρι που οι αστυνομικοί του Καπιτωλίου τις οδήγησαν έξω από την αίθουσα.

Ο χωρισμός των ανηλίκων από τις οικογένειές τους, τα βίντεο των νηπίων που κρατούνται σε κλουβιά και τα ηχητικά ντοκουμέντα με παιδιά να κλαίνε σπαραχτικά έχει προκαλέσει κατακραυγή στις ΗΠΑ και την καταδίκη στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο υπερασπίζεται με κάθε τρόπο τις ενέργειες της κυβέρνησης και επιρρίπτει ευθύνες στους Δημοκρατικούς, μολονότι οι Ρεπουμπλικανοί είναι αυτοί που ελέγχουν και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ελάιτζα Κάμινγκς κατήγγειλε σήμερα την πολιτική να οδηγούνται τα παιδιά σε «στρατόπεδα εγκλεισμού», όπως τα χαρακτήρισε και κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς να αντισταθούν στον πρόεδρο. «Θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε ότι δεν θα κρατούσε παιδιά σε στρατόπεδα εγκλεισμού επ’ αόριστον, κρυμμένα από τη δημόσια θέα. Τι χώρα είναι αυτή; Εδώ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής!» είπε ο Κάμινγκς, εμφανώς ταραγμένος.

«Κύριε πρόεδρε (σ.σ. της Επιτροπής) σας χρειαζόμαστε. Αυτά τα παιδιά σας χρειάζονται. Απευθύνομαι ευθέως στους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους μου. Πρέπει να αντισταθείτε στον πρόεδρο Τραμπ. Σας χρειαζόμαστε, να ενωθείτε μαζί μας και να του πείτε ότι απορρίπτουμε αυτήν την ελεεινή πολιτική», συνέχισε.

Οι επικρίσεις για τη μεταχείριση των παιδιών έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα, οι γενικοί εισαγγελείς 21 Πολιτειών ζήτησαν με επιστολή τους από τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά χωρίζοντάς τα από τις οικογένειές τους. Η πρακτική αυτή ξεκίνησε τον Απρίλιο, αφού ο υπουργός ανακοίνωσε την έναρξη της εφαρμογής μιας πολιτικής «μηδενικής ανοχής» απέναντι στους παράτυπους μετανάστες. «Για να το θέσουμε απλά, ο σκόπιμος χωρισμός των παιδιών από τους γονείς τους που αναζητούν άσυλο στην Αμερική είναι λάθος. Αυτή η πρακτική είναι αντίθετη με τις αμερικανικές αξίες και πρέπει να σταματήσει», είπε ο Έκτορ Μπαλντέρας, ο γενικός εισαγγελέας του Νέου Μεξικού.

Στη Γερουσία, ο Ρεπουμπλικανός Τεντ Κρουζ, ο οποίος διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα του κόμματός του στις εκλογές του 2016 με αντίπαλο τον Τραμπ, δήλωσε ότι σκοπεύει να καταθέσει ένα νομοσχέδιο εντός της εβδομάδας για να σταματήσει ο χωρισμός των οικογενειών.
Η απάντηση Μέρκελ στον Τραμπ για την εγκληματικότητα

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κληθείσα να σχολιάσει την ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι στην Γερμανία αυξάνονται τα περιστατικά εγκληματικότητας μεταξύ των προσφύγων.

Η έκθεση της Αστυνομίας, αντιθέτως, δείχνει ότι η εξέλιξη είναι ελαφρώς θετική, δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

«Τα στατιστικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στα κατά 9,6% λιγότερα περιστατικά που καταγράφηκαν το 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε ό,τι αφορά την παραβατικότητα ατόμων με υπηκοότητα εκτός της γερμανικής, το ποσοστό μειώθηκε από 40,4% το 2016 σε 34,8%.

Υπεραμύνεται της πολιτικής διαχωρισμού ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε εκ νέου σήμερα την άκρως αμφιλεγόμενη πολιτική του χωρισμού των οικογενειών μεταναστών, υποστηρίζοντας ότι είναι η μοναδική πιθανή επιλογή προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παράτυπη μετανάστευση.

«Δεν θέλω τα παιδιά να χωρίζονται από τους γονείς τους» υπογράμμισε, προτού προσθέσει:
«Όταν (όμως) συλλαμβάνετε τους γονείς που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι… πρέπει να χωρίσετε τα παιδιά» από τους γονείς.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη να δοθεί μάχη εναντίον των διακινητών που «περιφρονούν το σύστημα», κατηγορώντας τα ΜΜΕ ότι είναι συνεργοί τους.
«Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να ξεχύνονται στη χώρα μας» σημείωσε. «Θέλουμε να έρθουν ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία και εμείς θέλουμε, εν τέλει, ένα σύστημα που τους αξίζει» συνέχισε ο ίδιος.

«Εκείνοι που αιτούνται να τους χορηγηθεί άσυλο μέσω της νόμιμης οδού δεν αντιμετωπίζουν διώξεις. Τα «ΜΜΕ των ψευδών ειδήσεων» δεν μιλάνε ποτέ για αυτό. Βοηθούν τους διακινητές… όπως κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει» συμπλήρωσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Εξάλλου, όπως επαναλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε εκ νέου τους Δημοκρατικούς ότι ευθύνονται για την κρίση, καθώς εμποδίζουν κάθε μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση στο Κογκρέσο.

Το Μεξικό καταδικάζει τον απάνθρωπο χωρισμό οικογενειών μεταναστών

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουίς Βιντεγκαράι καταδίκασε σήμερα τον «σκληρό και απάνθρωπο» χωρισμό των οικογενειών μεταναστών που συλλαμβάνονται ενώ επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στις ΗΠΑ, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» του Ντόναλντ Τραμπ για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

«Θέλω εξ ονόματος της κυβέρνησης και του λαού του Μεξικού να εκφράσω με τον πλέον κατηγορηματικό και σθεναρό τρόπο την καταδίκη αυτής της σκληρής και απάνθρωπης πολιτικής» δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

«Απευθύνουμε έκκληση στην αμερικανική κυβέρνηση, στο ανώτερο επίπεδο, προκειμένου να επανεξετάσουν αυτήν την πολιτική και να δώσουν προτεραιότητα στην ευημερία και τα δικαιώματα των μικρών αγοριών και κοριτσιών, ανεξαρτήτως της εθνικότητας και της μεταναστευτικής της κατάστασης» υπογράμμισε ο Μεξικανός υπουργός.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Λουίς Βιντεγκαράι είπε επίσης ότι η μεξικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή την άποψή της επί τους θέματος στην αμερικανική κυβέρνηση και έχει συζητήσει το θέμα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΟΗΕ, μεταξύ αυτών τον γενικό γραμματέα των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.