Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί στη μεταναστευτική της πολιτική, καθώς αυξάνεται η οργή για τον χωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους στα σύνορα με το Μεξικό, μετά και τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που δείχνει παιδιά να κάθονται στο τσιμεντένιο πάτωμα κελιών.

Οι Δημοκρατικοί επέκριναν την αντιμετώπιση των παιδιών, χαρακτηρίζοντάς την «βάρβαρη», ενώ και κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν την ανησυχία τους.

Η υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν, που διορίστηκε από τον Τραμπ, δήλωσε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει αυστηρά τον νόμο.

«Η κυβέρνηση αυτή δεν δημιούργησε την πολιτική χωρισμού των οικογενειών (…) Αυτό που άλλαξε είναι ότι πλέον δεν εξαιρούμε ολόκληρες ομάδες ανθρώπων που παραβιάζουν τον νόμο», εξήγησε.

Περισσότερα από 2.000 παιδιά έχουν χωριστεί από τους γονείς τους κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η πολιτική της «μηδενικής ανοχής» απέναντι στους παράτυπους μετανάστες, στα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Εκατοντάδες από αυτά φιλοξενούνται, μαζί με άλλους ανηλίκους που έφτασαν μόνοι τους στα σύνορα, σε κέντρα υποδοχής κοντά στο Μεξικό, ενώ οι γονείς τους κρατούνται σε ομοσπονδιακές φυλακές.

Βίντεο που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από την Ουάσινγκτον δείχνουν παιδιά μεταναστών να κρατούνται σε συρμάτινα κλουβιά, να κάθονται στο τσιμεντένιο πάτωμα. Μια ηχογράφηση των παιδιών που κλαίνε σε κέντρο κράτησης επίσης κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.


Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέλιαν Κόνγουεϊ, ακολουθώντας τη γραμμή του Αμερικανού προέδρου που κατηγορεί τους Δημοκρατικούς για την πολιτική αυτή, δήλωσε την Κυριακή στην εκπομπή “Meet the Press” του NBC: «Ως μητέρα, ως καθολική, ως κάποια που έχει συνείδηση (…) θα σας πω ότι (ο Τραμπ) θέλει να τερματιστεί».

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς υπερασπίστηκε την πολιτική «μηδενικής ανοχής» στη διάρκεια συνέντευξής του χθες Δευτέρα στο Fox News. «Κάνουμε το σωστό. Φροντίζουμε τα παιδιά αυτά. Δεν κακοποιούνται», δήλωσε.

Ωστόσο οι Δημοκρατικοί όπως και κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι επικρίνουν την κυβέρνηση. «Η αύξηση του αριθμού των παιδιών που απομακρύνονται από τους γονείς τους είναι αηδιαστική», σχολίασε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μάικλ Μπένετ. «Ωστόσο ο πρόεδρος και η κυβέρνησή του εξακολουθούν να ψεύδονται και να κατηγορούν άλλους για τη δική τους σκληρότητα».

Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε, αφού επισκέφθηκε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών στο Σαν Ντιέγκο: «Το μήνυμά μας στον Τραμπ είναι σταμάτα αυτή την απάνθρωπη, βάρβαρη πολιτική», ενώ ζήτησε και την παραίτηση της Νίλσεν.

Η εταιρεία Microsoft, με έδρα το Σιάτλ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι είναι «αγανακτισμένη». «Καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της και το Κογκρέσο να περάσει νομοθεσία που θα διασφαλίζει ότι τα παιδιά δεν θα χωρίζονται πια από τις οικογένειές τους».

Η πολιτική αυτή έχει προκαλέσει την καταδίκη εκπροσώπων της ιατρικής κοινότητας, θρησκευτικών ηγετών και ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών, οι οποίοι προειδοποιούν ότι τα παιδιά ενδέχεται να υποστούν μακροχρόνια ψυχολογικά τραύματα.

Εκπρόσωπος της Μελάνια Τραμπ δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι η πρώτη κυρία των ΗΠΑ «απεχθάνεται που βλέπει τα παιδιά να χωρίζονται από τις οικογένειές τους», ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει οι βουλευτές από τα δύο κόμματα να συμφωνήσουν στη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Σε άρθρο γνώμης στην Washington Post η πρώην πρώτη κυρία Λόρα Μπους επεσήμανε ότι ζει σε μια μεθοριακή πολιτεία και κατανοεί την ανάγκη να ενισχυθούν και να προστατευθούν τα σύνορα των ΗΠΑ.

«Όμως αυτή η πολιτική μηδενικής ανοχής είναι σκληρή. Είναι ανήθικη. Και μου ραγίζει την καρδιά», έγραψε.