Ο υποψήφιος της Δεξιάς Ιβάν Ντούκε, νικητής των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στην Κολομβία, υπόσχεται μια νέα επιθετική πολιτική στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Ο 41 ετών αμερικανοτραφής πολιτικός επικράτησε στον δεύτερο γύρο με 54% έναντι 42% του αριστερού πρώην δημάρχου της πρωτεύουσας Γκουστάβο Πέτρο.
Η νίκη του, εκτιμούν αναλυτές, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή σε πιο σκληρές πολιτικές καταπολέμησης των ναρκοσυμμοριών, στη χώρα που κατέχει χρόνια τώρα την πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή κοκαΐνης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν ξοδέψει πάνω από 10 δισ. δολάρια τις τελευταίες δύο δεκαετίες για τον πόλεμο των ναρκωτικών, επιχαίρουν και βλέπουν στο πρόσωπο του υπερμάχου των παραδοσιακών αξιών της οικογένειας έναν αξιόπιστο σύμμαχο.
Κινδυνεύει η ειρήνη


Η νίκη του ωστόσο ενδέχεται να σημάνει την ήττα της ειρήνης στη χώρα, καθώς η προεδρία του πιθανότατα θα κρίνει το μέλλον της συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση Σάντος και στους αντάρτες των FARC το 2016, η οποία έδωσε τέλος σε έναν εμφύλιο 50 ετών, τον πλέον αιματηρό στην ταραγμένη ιστορία της περιοχής, μια και προέβλεπε τον αφοπλισμό της οργάνωσης.
«Ας γυρίσουμε τη σελίδα της πόλωσης και των πολέμων. Δεν αναγνωρίζω εχθρούς στην Κολομβία. Δεν πρόκειται να κυβερνήσω με γνώμονα το μίσος, ούτε θα μισήσω κανέναν Κολομβιανό. Στο μυαλό και στην καρδιά μου δεν υπάρχει δίψα ή αντίποινα» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Σφοδρός επικριτής της, ο Ντούκε έχει μεν σταματήσει να λέει ότι θα «σκίσει» τη συμφωνία, όμως έκανε λόγο για δομικές αλλαγές, σε μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά στην παραχώρηση 10 εδρών στο Κογκρέσο σε μέλη του κόμματος FARC, όπως προβλέπει η συμφωνία ειρήνης. Θα το επιτρέψει; Μάλλον όχι. Και για αυτή του τη στάση βρίσκει πολλούς υποστηρικτές.
«Η ειρηνευτική συμφωνία ήταν ένα ψέμα» αναφέρει ο Ροντρίγκο Πιμεντέλ, γιατρός από την Μπογκοτά. Μιλώντας στην αμερικανική «Washington Post», ο 72χρονος ψηφοφόρος του Ντούκε συμπληρώνει: «Σε ολόκληρο τον κόσμο, όλοι ήταν υπέρ αυτής της συμφωνίας. Αλλά όχι εδώ. Πώς μπορεί οι ίδιοι άνθρωποι που σκότωσαν τόσο κόσμο, που ήταν διακινητές ναρκωτικών, να κατέχουν θέσεις στο Κογκρέσο;».


Ποιος θα κυβερνά;

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας Αλβαρο Ουρίμπε ήταν αυτός που πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση εναντίον της ειρηνευτικής συμφωνίας και πολλοί θεωρούν ότι στην πραγματικότητα ο Ουρίμπε, γνωστός και για τις σχέσεις του με παραστρατιωτικούς, θα είναι αυτός που θα κυβερνά τη χώρα. Ο «Ουριμπίτο» (ο μικρός Ουρίμπε, όπως ονομάζουν τον Ντούκε οι επικριτές του) θα είναι απλώς η σκιά του.
Οπως τότε, στις αρχές της καριέρας του, που εργάστηκε για τον Ουρίμπε ως βοηθός και σύμβουλός του. Το ερώτημα που εύλογα πολλοί θέτουν είναι αν ο πρώην προστατευόμενος, ο οποίος σήμερα ηγείται της χώρας, θα μπορέσει τελικά να βγει από τη σκιά του πολιτικού του μέντορα.

HeliosPlus