Κατά τη συνεδρίαση, αύριο Δευτέρα, του προεδρείου της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) αναμένεται να κριθεί η τύχη της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) και ενδεχομένως και του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές καλούνται ν’ αποφασίσουν αν θα ικανοποιήσουν το αίτημα της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ για προθεσμία δύο εβδομάδων μέχρι τη λήψη των αποφάσεων για το καθεστώς χορήγησης ασύλου στη χώρα.

Από τη μία πλευρά, ο αρχηγός της CSU και υπουργός Εσωτερικών Χορστς Ζεεχόφερ επιμένει ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών οι οποίοι φθάνουν στα γερμανικά σύνορα προερχόμενοι από άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου που έχει απορριφθεί ή μεταναστών οι οποίοι δεν διαθέτουν έγκυρα έγγραφα, ενώ η καγκελάριος επιδιώκει συνολική αλλαγή των κανονισμών για το άσυλο, με τη συναίνεση και των ευρωπαίων εταίρων της. Ζητεί γι’ αυτό προθεσμία έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 του μήνα.

Σήμερα πάντως από την κυβέρνηση διαψεύσθηκε η πληροφορία της εφημερίδας Bild ότι η κα Μέρκελ έχει εισηγηθεί την πραγματοποίηση «μίνι Συνόδου» με τη συμμετοχή των χωρών οι οποίες πλήττονται περισσότερο από το προσφυγικό κύμα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Δεν διαψεύσθηκε ωστόσο η πληροφορία ότι προσπαθεί να έλθει σε συνεννόηση κυρίως με τις χώρες οι οποίες αποτελούν συνήθως την «πύλη εισόδου» στην Ε.Ε.

«Ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση»

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, το προεδρείο της CSU προτίθεται αύριο να εγκρίνει την προθεσμία των δύο εβδομάδων που ζητεί η καγκελάριος, προκειμένου ν’ αποφύγει τον καταλογισμό της ευθύνης τυχόν ενδοκυβερνητικής κρίσης. Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ο γενικός γραμματέας του κόμματος Μάρκους Μπλούμε τόνισε ωστόσο ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Το κλίμα στο μεταξύ βάρυνε ακόμη περισσότερο, όταν η εφημερίδα «Die Welt» δημοσιοποίησε, νωρίτερα σήμερα, ότι ο κ. Ζεεχόφερ, μιλώντας σε στενό κύκλο κομματικών στελεχών, δήλωσε δύο φορές: «Δεν μπορώ πια να δουλέψω με τη γυναίκα», αναφερόμενος στην κα Μέρκελ.

Λίγη ώρα μετά, επικαλούμενη «κύκλους της CSU», η Berliner Zeitung έγραψε ότι αυτή η φράση δεν ειπώθηκε ποτέ, ενώ ο κ. Ζεεχόφερ, σε σημερινή συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild, δήλωσε ότι «κανείς στην CSU δεν ενδιαφέρεται ν’ ανατρέψει την καγκελάριο, να διαλύσει την κοινοβουλευτική ομάδα ή τον συνασπισμό».

Την ίδια ώρα, το περιοδικό «Der Spiegel» αναφέρει ότι, εάν το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής δεν θεωρηθεί ικανοποιητικό, ο κ. Ζεεχόφερ σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα με το σχέδιό του, να δώσει εντολή στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία να ξεκινήσει τους ελέγχους και τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα.

Οπως σχολιάζει η Bild, αιτία της επιμονής του κ. Ζεεχόφερ για άμεση αυστηροποίηση των κανονισμών ασύλου είναι η πρόθεσή του να δώσει το μήνυμα πως η κατάσταση στα σύνορα της χώρας έχει πλέον αλλάξει – και αν είναι δυνατόν πριν από τις εκλογές στη Βαυαρία, οι οποίες θα διεξαχθούν μετά το καλοκαίρι.