Τρεις πρώην πρόεδροι της Πολωνίας καθώς και πληθώρα υψηλόβαθμων πολιτικών αξιωματούχων ζήτησαν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να υπερασπισθούν το κράτος δικαίου στην χώρα τους, που απειλείται από την πολιτική των υπερσυντηρητικών που βρίσκεται στην εξουσία.

«Στις 3 του επόμενου Ιουλίου, θα τεθεί σε ισχύ ένας νόμος για το Ανώτατο Δικαστήριο, ο οποίος καταργεί οριστικά την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και την ίδια την ουσία του δημοκρατικού κράτους δικαίου», καταγγέλλουν οι υπογράφοντες την έκκληση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Gazeta Wyborcza.

«Το κυβερνών κόμμα ολοκληρώνει το έργο της αποξήλωσης του συστήματος της διάκρισης των τριών εξουσιών, παραβιάζοντας αμέσως τις αρχές του πολωνικού Συντάγματος», καταγγέλλουν, καλώντας «την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παραμείνουν πιστά στις θεμελιώδεις αρχές που περιλαμβάνονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αναφέρεται στο κράτος δικαίου καθώς και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την δημοκρατία, την ισότητα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα της Πολωνίας.

Οι Βρυξέλλες θορυβημένες από την απόπειρα ανάμειξης της εκτελεστικής εξουσίας στην λειτουργία της δικαστικής εξουσίας έθεσαν σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο την προκαταρκτική φάση της διαδικασίας που προβλέπεται από το άρθρο 7 της συνθήκης της ΕΕ, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα χρονικά της Ενωσης και, θεωρητικά, μπορεί να φθάσει μέχρι την αναστολή του δικαιώματος ψήφου της χώρας στους θεσμούς της ΕΕ.

Εκφράζοντας την «ελπίδα» ότι η κυβερνώσα συντηρητική πλειοψηφία θα ξεκινήσει έναν «έντιμο διάλογο» με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και «θα αλλάξει την πολιτική της που παραβιάζει τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες», οι συντάκτες του κειμένου τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι η ύστατη αρχή που μπορεί να υπερασπισθεί το κράτος δικαίου στην Πολωνία».

Πρώτος υπογράφων είναι ο πρώην ηγέτης του συνδικάτου Αλληλεγγύη, πρώην πρόεδρος και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Λεχ Βαλέσα, ακολουθούν ο Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι και Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, επίσης πρώην πρόεδροι της Πολωνίας, τέσσερις πρώην πρωθυπουργοί, τέσσερις πρώην υπουργοί Εξωτερικών και τρεις εμβληματικές προσωπικότητες της αντικομουνιστικής αντιπολίτευσης και πρώην πολιτικοί κρατούμενοι.