Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη πού ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και στον Κιμ Γιονγκ Ουν στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Στο ξενοδοχείο «Shangri-La», όπου συνηθίζουν να μένουν οι αμερικανοί πρόεδροι που επισκέπτονται τη χώρα, ή στο νησί Σεντόζα, στα ανοιχτά της νότιας άκρης της Σιγκαπούρης; Πηγές από τη Σιγκαπούρη είπαν στους «New York Times» ότι μπορεί διάφορες συναντήσεις να πραγματοποιηθούν σε διαφορετικούς χώρους.
Σύμφωνα με την «Washington Post», εκπρόσωποι των δύο πλευρών διαφωνούν για το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό του ξενοδοχείου του Κιμ και της βορειοκορεατικής αποστολής –είναι γνωστό ότι η Βόρεια Κορέα πιέζει τις ξένες κυβερνήσεις να πληρώσουν τα έξοδά της όταν οι βορειοκορεάτες αξιωματούχοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Ο λογαριασμός

Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας τον Φεβρουάριο, για παράδειγμα, η νοτιοκορεατική κυβέρνηση πλήρωσε το ξενοδοχείο, τα γεύματα και τα έξοδα της βορειοκορεατικής αποστολής που περιλάμβανε την αδερφή του Κιμ, την Κιμ Γιο Τζονγκ. Ο λογαριασμός ανήλθε σε 225.000 δολάρια.
Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης προσφέρθηκε να καλύψει μέρος του λογαριασμού της συνάντησης Κιμ – Τραμπ, χωρίς να προσδιορίσει το ποσό.
Το ερώτημα ποιος θα πληρώσει καθορίζει και το ποιος θα είναι ο οικοδεσπότης της συνάντησης, το οποίο, με τη σειρά του, καθορίζει το ποιος θα καταρτίσει το μενού των γευμάτων και ποιος θα πάει πρώτος στον χώρο της συνάντησης.
Ενώ ο Τραμπ περιφρονεί το επίσημο πρωτόκολλο στις συναντήσεις του με ξένους ηγέτες, ο Κιμ είναι ακριβώς το αντίθετο: έχει μανία με τα θέματα κύρους και δίνει μεγάλη σημασία σε λεπτομέρειες, όπως σε ποια πλευρά του τραπεζιού θα καθίσει. Ως είθισται σε παρόμοιες συναντήσεις, όποιος έχει υψηλότερο κύρος μπαίνει δεύτερος στον χώρο της συνάντησης και κάθεται μακρύτερα από την πόρτα. Μια λύση θα ήταν να επιλεγεί μια αίθουσα με δύο εισόδους.

Διαπραγματεύσεις

Οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται τα πάντα: από το ποιος άλλος θα βρίσκεται στην αίθουσα μέχρι τον αριθμό των γευμάτων και των διαλειμμάτων, τι ποτό θα χρησιμοποιηθεί στις προπόσεις με δεδομένο ότι ο Τραμπ δεν πίνει αλκοόλ και τι δώρα θα ανταλλαχθούν.
Χωρίς αμφιβολία όμως, η πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια. Η Σιγκαπούρη θα αναλάβει την ασφάλεια στους δρόμους και στα δημόσια κτίρια αλλά οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα την ασφάλεια του κάθε ηγέτη αντίστοιχα.
Λεπτομέρειες όπως πόσα βήματα θα κάνει ο κάθε ηγέτης προτού σταματήσει για τις κάμερες σχεδιάζονται προσεκτικά. Το ερώτημα είναι αν στις επίσημες φωτογραφίες θα υπάρχουν οι σημαίες και των δύο χωρών. Οι ΗΠΑ και η Β. Κορέα δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και η εμφάνιση της βορειοκορεατικής σημαίας δίπλα στην αμερικανική θα συνιστούσε αναγνώριση της χώρας από την Ουάσιγκτον.
Η Σιγκαπούρη ως επιλογή ευνοεί τον Τραμπ γιατί όσο πιο μακριά εκτός Β. Κορέας βρίσκεται ο Κιμ τόσο λιγότερο άνετα αισθάνεται. Επίσης, αν η συνάντηση γινόταν στην Πιονγκγιάνγκ, οι Βορειοκορεάτες θα ήλεγχαν κάθε λεπτομέρεια.
«Οι αμερικανοί διπλωμάτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί» είπε στους «New York Times» πρώην διπλωμάτης της Ιαπωνίας που είχε αναμειχθεί στην προετοιμασία του ταξιδιού του πρώην πρωθυπουργού Κοϊζούμι στην Πιονγκγιάνγκ. «Αν και η βορειοκορεατική πλευρά είναι πολύ φιλική στη διάρκεια της προετοιμασίας, ποτέ δεν γνωρίζεις πώς θα συμπεριφερθούν οι Βορειοκορεάτες την τελευταία στιγμή πριν από τη συνάντηση Τραμπ – Κιμ ή στη διάρκειά της».

HeliosPlus