Έτοιμη φέρεται να έχει την απάντηση της η Άγκυρα εάν τελικά οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν στο «πάγωμα» της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Sputnik, ο οποίος επικαλείται την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, η Άγκυρα ενδέχεται να προχωρήσει στην αγορά ρωσικών μαχητικών Su-57, σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον αποφασίσει να προχωρήσει στο πάγωμα των πωλήσεων των F-35, ως αντίποινα στην αγορά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400.

Η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας για ανταλλαγή στρατιωτικής τεχνολογίας συζητήθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία, στις 3 Απριλίου. Τα Su-57, αποτελούν τον βασικό αντίπαλο των F-35, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν τον περασμένο Δεκέμβριο συμφωνία για παράδοση αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 στην Άγκυρα. Ωστόσο, αυτό προκάλεσε τριγμούς στη σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να απειλεί με κυρώσεις την Άγκυρα, μιας και θεωρεί πως το όπλο αυτό δεν είναι συμβατό με τις νατοϊκές άμυνες.

Αργότερα, με νομοσχέδιο οι ΗΠΑ προχωρούν σε «πάγωμα» της παράδοσης των αμερικανικών F-35 στην Τουρκία, ως αντίποινα στην αγορά των ρωσικών S-400.