Δεκάδες Παλαιστίνιοι που διαδήλωναν στα σύνορα με τη Γάζα τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά και δακρυγόνα σήμερα Παρασκευή, ενώ στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη μεθόριο συμμετείχαν αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές.

Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές δεν προσέγγισαν τον φράκτη ασφαλείας και παρέμειναν σε απόσταση περίπου 800 μέτρων. Ωστόσο, σ’ ένα σημείο, δεκάδες νέοι προχώρησαν σε απόσταση 300 μέτρων και έβαλαν φωτιά σ’ ελαστικά. Την ίδια ώρα, στ’ ανατολικά της πόλης της Γάζας, νεαροί επιχείρησαν να ξηλώσουν τον φράκτη.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και πραγματικά πυρά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, τουλάχιστον 109 διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Γιατροί επισημαίνουν ότι τουλάχιστον 10 εξ αυτών τραυματίστηκαν από σφαίρες.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε και ο επικεφαλής της οργάνωσης στη Γάζα Γιάχια αλ Σινουάρ συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, προκαλώντας τις επευφημίες του κόσμου.

«Οι πορείες της επιστροφής δεν έχουν τελειώσει. Μπορεί να μην είναι τόσο μαζικές, αλλά συνεχίζουμε» είπε ο Αλι, διαδηλωτής που είχε κρύψει το πρόσωπό του με μπλουζάκι και συμμετείχε στην πορεία ανατολικά της Χαν Γιούνες, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων στις 30 Μαρτίου, 113 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πυρά.