Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να «αναγνωρίσει την ευθύνη της» στην καταστροφή της πτήσης MH17 που κατερρίφθη το 2014 από πύραυλο ενώ πετούσε πάνω από την Ουκρανία.
Σε ανακοίνωσή της, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι καλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία «να αναγνωρίσει την ευθύνη της και να συνεργασθεί πλήρως με όλες τις προσπάθειες που έχουν στόχο να υπάρξει καταλογισμός» της ευθύνης για την καταστροφή του αεροπλάνου της εταιρείας Malaysia Airlines.
Σε χωριστή ανακοίνωση, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζητεί κι αυτός από τη Ρωσία «να αποδεχθεί την ευθύνη» για την καταστροφή και «να συνεργαστεί πλήρως» με τη διεθνή έρευνα.
«Αυτοί που ευθύνονται οφείλουν να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Ατλαντικής συμμαχίας.
Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε επίσης πως η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της.
«Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι μπορεί να δρα ατιμώρητα», αναφέρει ο Τζόνσον σε δήλωσή του. «Η ρωσική κυβέρνηση πρέπει τώρα να απαντήσει για τις πράξεις της σχετικά με την κατάρριψη της πτήσης MH17».
«Είναι ένα κατάφωρο παράδειγμα της περιφρόνησης που δείχνει το Κρεμλίνο για τις αθώες ζωές», πρόσθεσε. Δέκα Βρετανοί σκοτώθηκαν κατά την κατάρριψη του εν λόγω επιβατικού αεροπλάνου.
Νωρίτερα η κυβέρνηση της Ολλανδίας είχε ανακοινώσει πως θεωρεί το ρωσικό κράτος υπεύθυνο για «τον ρόλο του» στην κατάρριψη της πτήσης 17 της εταιρείας Malaysia Airlines τον Ιούλιο του 2014.

Ολλανδία-Αυστραλία: Ρώσοι κατέρριψαν το αεροπλάνο της Malaysia

Η Ολλανδία και η Αυστραλία επιρρίπτουν επίσημα στην Ρωσία την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines,στην Ουκρανία το 2014, όπως ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση, σε μία κίνηση που προαναγγέλλει την έναρξη δικαστικής διαδικασίας.

«Η επίρριψη ευθύνης σε μία χώρα είναι μία πολύπλοκη νομική διαδικασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Οι δύο χώρες, πολίτες των οποίων ήταν πολλά από τα 298 θύματα της τραγωδίας, «επιρρίπτουν στην Ρωσία την ευθύνη για την συμμετοχή της στην καταστροφή» του αεροπλάνου της Malaysia Airlines», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδίδεται μία ημέρα αφού η διεθνής ομάδα έρευνας ανακοίνωσε τα συμπεράσματά της και σύμφωνα με τα οποία ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος προερχόταν από ρωσική στρατιωτική μονάδα.

«Η Ολλανδία και η Αυστραλία ζήτησαν από την Ρωσία να συμμετάσχει σε διάλογο για μία λύση που θα αποδώσει δικαιοσύνη για τον τεράστιο πόνο και τις ζημίες που προκάλεσε η κατάρριψη της πτήσης MH17», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ δήλωσε ότι τα συμπεράσματα της διεθνούς έρευνας «δείχνουν απευθείας ανάμειξη της Ρωσίας».

Η επιτροπή έρευνας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος εκτοξεύθηκε από εκτοξευτήρα της 53ης Αντιαεροπορικής Ταξιαρχίας της Ρωσίας, αλλά δεν διευρκίνισε ποιος πυροδότησε το μοιραίο πλήγμα.