Ηταν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Πάνε τα ωραία λόγια για παγκόσμια ειρήνη και πυρηνικό αφοπλισμό. Αυτή την εβδομάδα οι νεόκοποι «ειρηνοποιοί» Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν επέστρεψαν στον παλιό, κακό, αλλά πραγματικό, ως φαίνεται, πολεμοχαρή εαυτό τους.
Τέλος. Ακυρώθηκε η περιώνυμη ιστορική σύνοδος κορυφής. Η πρώτη που θα γινόταν ανάμεσα σε εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ και ηγέτη της σταλινικής Β. Κορέας και είχε προγραμματιστεί για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη
Επειτα από μια εβδομάδα διπλωματίας της σύγχυσης, όπου κανείς δεν ήξερε πραγματικά τι επρόκειτο να συμβεί, εν μέσω νέων εκατέρωθεν προσβολών, απειλών και ρητορικής για πυρηνικό όλεθρο, ο Τραμπ έστειλε μια ανεπανάληπτη σε ύφος και περιεχόμενο επιστολή ακύρωσης στον Κιμ.
«Ανυπομονούσα να σε συναντήσω… Δυστυχώς, δεδομένης της απίστευτης οργής και φανερής εχθρικότητας που δείξατε στην πιο πρόσφατη δήλωση, νιώθω ότι είναι ακατάλληλο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να έχουμε αυτή τη συνάντηση που προγραμματιζόταν εδώ και καιρό» γράφει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Τονίζοντας απειλητικά και πάλι τη θηριώδη δύναμη του αμερικανικού οπλοστασίου. «Οι δικές μας (πυρηνικές δυνατότητες) είναι τόσο μαζικές και ισχυρές που προσεύχομαι στον Θεό να μην τις χρησιμοποιήσουμε ποτέ».
Αλλά μετά, απευθυνόμενος προσωπικά στον Κιμ, ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου ραντεβού (!) «Ενιωσα ότι χτιζόταν ένας υπέροχος διάλογος μεταξύ μας, και τελικά μόνο ο διάλογος είναι που μετράει. Προσβλέπω σε συνάντησή μας στο μέλλον…».
Αν κάθε σοβαρή διπλωματία χρειάζεται προσεκτικά βήματα και μηνύματα, εδώ μάλλον είχαν ξεπεραστεί σκοπίμως τα όρια. Ολη την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε ένα φραστικό μπρα ντε φερ για το ποιος θα φαινόταν πιο ισχυρός, εν όψει αυτής της καταδικασμένης σε αποτυχία συνόδου. Προκειμένου να προλάβει το φιάσκο, ο Τραμπ προτίμησε να το τελειώνει από τώρα.
Ο αλλοπρόσαλλος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αμφισβητήσει το χρονοδιάγραμμα ήδη από την περασμένη Τρίτη. Σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν είπε ότι υπάρχει «πολύ μεγάλη πιθανότητα» αναβολής ή ακύρωσης. Η σύνοδος αμφισβητήθηκε και από τη Β. Κορέα, που επέκρινε με άγρια πολεμική ρητορική τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ – Νότιας Κορέας.

Τους εξαγρίωσε το λιβυκό μοντέλο

Φαίνεται ότι η Πιονγκγιάνγκ ενοχλήθηκε σφόδρα από σχόλια κορυφαίων αμερικανών αξιωματούχων (υπ. Εξ. Πομπέο, συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μπόλτον, αντιπροέδρου Πενς) που επέμειναν στα περί «πλήρη επαληθεύσιμου και μη αναστρέψιμου αφοπλισμού της» ως προϋπόθεσης για την όποια συμφωνία.
Γιατί η Β. Κορέα έλεγε μεν ότι υποστηρίζει την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, αλλά την ερμήνευε με τον δικό της τρόπο: ως έναν σταδιακό και αμοιβαίο αφοπλισμό. Ο «ιέραξ» σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, ο Τζον Μπόλτον, έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά μιλώντας για «λιβυκό μοντέλο».
Προειδοποίησε τον Κιμ ότι εάν αρνιόταν να κάνει μια συμφωνία, θα αντιμετώπιζε την ίδια (ολέθρια) μοίρα του Μουαμάρ Καντάφι. Ο Μπόλτον επέμεινε, μάλιστα, ότι το καθεστώς του Κιμ θα έπρεπε να παραδώσει όλα τα πυρηνικά όπλα και τον εξοπλισμό παραγωγής τους προτού λάβει τα οποιαδήποτε ανταλλάγματα (κυρίως την οικονομική βοήθεια που χρειάζεται επειγόντως η Β. Κορέα).
Αν και ο Τραμπ πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις Μπόλτον τονίζοντας ότι εάν ο Κιμ συμφωνήσει να αφοπλιστεί «θα εγγυηθούμε την ασφάλειά του. Θα είναι ασφαλής. Θα είναι ευτυχισμένος. Η χώρα του θα είναι πλούσια…».
Το καλύτερο το φύλαγε για το τέλος βορειοκορεάτισσα ανώτερη αξιωματούχος, που κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς ότι είναι «βλάκας» και προειδοποίησε για πιθανή «πυρηνική αναμέτρηση» αν αποτύχει η διπλωματία.
Η Τσόε Σον Χούι, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, με κύρος και ισχύ στο καθεστώς, είπε ότι ο Πενς έκανε «αχαλίνωτες και θρασείς παρατηρήσεις» στα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβανομένων των «βλακωδών σχολίων» πως η Β. Κορέα «ίσως καταλήξει σαν τη Λιβύη».

Τα τίναξε όλα στον αέρα

Λίγες ώρες πριν από την ακύρωση Τραμπ, την Πέμπτη, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας κατέστρεψε με ελεγχόμενη έκρηξη, μάλλον συμβολικά, το μοναδικό γνωστό πεδίο πυρηνικών δοκιμών κοντά στα κινεζικά σύνορα.
Στην περιοχή Punggye-ri, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, είχαν γίνει και οι έξι πυρηνικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ – η πιο πρόσφατη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ηταν ένα συγκρότημα από σήραγγες σκαμμένες σε βουνά, με πολλαπλές εισόδους.
Η τοποθεσία του πεδίου; Εγινε γνωστή μόλις το 2006, όταν ο Βορράς διεξήγαγε την πρώτη πυρηνική δοκιμή υπό τον πατέρα του Κιμ. Από τότε οι δραστηριότητες παρακολουθούνταν προσεκτικά μέσω δορυφορικών εικόνων.
Αλλά τώρα ομάδα 20 ξένων δημοσιογράφων από ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Λαϊκή Κίνα και Νότια Κορέα έφτασε στη μυστικοπαθή και κλειστή Βόρεια Κορέα για να καλύψει την τελετή ανατίναξης των τούνελ, ύστερα από μακρύ και κοπιώδες ταξίδι 18 ωρών με τρένο, λεωφορείο και με τα πόδια.
Τελικά παρακολούθησαν, από απόσταση 500 μέτρων, μια θεαματική ανατίναξη των τούνελ, όπως μετέδωσαν. Εν όψει της συνόδου με τον Τραμπ, που δεν είχε ακυρωθεί ακόμα, η Βόρεια Κορέα έκλεισε την περιοχή Punggye-ri, καταστρέφοντας τις σήραγγες, μπλοκάροντας εντελώς όλες τις εισόδους, αφαιρώντας όλες τις εγκαταστάσεις παρατήρησης, τα ερευνητικά ινστιτούτα και τις δομές των μονάδων φύλαξης επί τόπου.
Ωστόσο, δεν επέτρεψε σε πυρηνικούς εμπειρογνώμονες να επιθεωρήσουν την περιοχή και οι Αρχές είχαν κατασχέσει εκ των προτέρων τον εξοπλισμό παρακολούθησης ακτινοβολίας που είχε μαζί της ομάδα δημοσιογράφων του Sky News. Εννοείται ότι κυβερνητικοί συνοδοί ήλεγξαν πολύ αυστηρά τις εικόνες που μετέδωσαν ξένοι δημοσιογράφοι.
Ως προς τη σημασία της καταστροφής αυτής, οι γνώμες διίσταντο από την αρχή. Οι περισσότεροι, σκεπτικιστές, μιλούσαν για «παραχώρηση χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα» και «σόου για τα μάτια του κόσμου».
Ούτως ή άλλως, το πεδίο μπορεί να ήταν ήδη άχρηστο. Πρόσφατη μελέτη από κινέζους σεισμολόγους έδειξε ότι ο βράχος είχε καταρρεύσει πάνω από τον χώρο δοκιμών. Και η ανατίναξή του εμφανίστηκε μεν ως σημαντική κίνηση «καλής θέλησης», αλλά δεν επρόκειτο ποτέ να επηρεάσει τις πυρηνικές ικανότητες ή το οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας, λένε ειδικοί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ