Ανεβαίνει η ανησυχία στη Ευρώπη και στις αγορές απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρώ, που αναμένει τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης ακροδεξιών/λαϊκιστών.

Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάσθηκαν οι προειδοποιήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων προς τον αντιευρωπαϊκό κυβερνητικό συνασπισμό που ετοιμάζεται να αναλάβει την διακυβέρνηση στην Ρώμη.

Ακόμη περισσότερο που Λέγκα και Κίνημα 5 Αστέρων δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν μία οικονομική πολιτική ανάκαμψης που θα αυξήσει τις δαπάνες δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον εκτροχιασμό του δημοσίου ελλείμματος και του χρέους και νέα κρίση της ευρωζώνης.

«Υπάρχει κάτι το ανησυχητικό, ναι», παραδέχθηκε σήμερα πριν από την έναρξη υπουργικής συνόδου στις Βρυξέλλες η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ.

Το ευρώ παρέμενε σήμερα υπό πίεση απέναντι στο δολάριο, αφού έφθασε χθες στο χαμηλότερό του επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου.

Χθες, το χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε κατά ,152%, ενώ το spread των δεκαετών ομολόγων συνέχισε την ανοδική του πορεία για να διαμορφωθεί στις 186 μονάδες (+55μονάδες σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας).

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις απευθύνει ξεκάθαρη προειδοποίηση: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμειγνύεται για λόγους αρχής στην εθνική πολιτική των κρατών. Όμως για εμάς, είναι σημαντικό η νέα ιταλική κυβέρνηση να διατηρήσει σταθερή την πορεία και να διατηρήσει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική».