Ενας πρόσφυγας της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ σκοτώθηκε την Τρίτη πηδώντας από ένα λεωφορείο σε ένα απομονωμένο νησί της Παπούας- Νέας Γουινέας, πέντε χρόνια αφού τον έστειλαν εκεί οι αρχές της Αυστραλίας, έγινε γνωστό από τις αρχές και υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Αυστραλία δέχεται επικρίσεις εδώ και χρόνια για την πολύ σκληρή μεταναστευτική της πολιτική, βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται στους μετανάστες και τους πρόσφυγες χωρίς χαρτιά να γίνουν δεκτοί στο έδαφός της. Αντίθετα στέλνονται σε καταυλισμούς στο νησί Μάνους στην Παπούα -Νέα Γουινέα ή στο νησί Νάουρου στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ακόμη κι αν γίνει δεκτό το αίτημά τους για παροχή ασύλου, δεν μπορούν να πάνε στην Αυστραλία. Η Καμπέρα τους δίνει μόνο τη δυνατότητα να εγκατασταθούν σε μια τρίτη χώρα ή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η πολιτική αυτή έχει στόχο να αποτρέπει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από το να ξεκινούν για το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι ως την Αυστραλία, όμως ο ΟΗΕ και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς αυτούς και τη μακρά παραμονή των προσφύγων εκεί.

Το αυστραλιανό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τον θάνατο του πρόσφυγα Ροχίνγκια, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε ο Ίαν Ρίντουλ, της οργάνωσης Refugee Action Coalition, ο 32χρονος άνδρας πήδηξε από το λεωφορείο σήμερα, την ώρα που αυτό κινούνταν κοντά σε έναν καταυλισμό προσφύγων. Χτυπημένος από τις ρόδες του οχήματος υπέκυψε.

Πολλοί αιτούντες άσυλο στο Μάνους πιστεύουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία, όπως αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Ο καταυλισμός του Μάνους έκλεισε στα τέλη του 2017 αφού η ύπαρξή του κρίθηκε αντισυνταγματική από τη δικαιοσύνης της Παπούας- Νέας Γουινέας. Οι 600 πρόσφυγες που ζούσαν εκεί μεταφέρθηκαν σε τρία άλλα κέντρα.

Από το 2013, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η μεταναστευτική πολιτική, επτά αιτούντες άσυλο έχουν πεθάνει στο Μάνους και τρεις στο Νάουρου, σύμφωνα με τον Ρίντουλ.