Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε ότι το Ιράν «δεν θα λάβει ποτέ ξανά λευκή επιταγή για να ηγεμονεύει στη Μέση Ανατολή», παρουσιάζοντας τη νέα αμερικανική στρατηγική άσκησης «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αντιδράσουν αν το Ιράν αποφασίσει να ξαναρχίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στην ομιλία του στην οποία σκιαγράφησε τα αιτήματα της Ουάσινγκτον προς την Τεχεράνη.

«Τα αιτήματά μας προς το Ιράν δεν είναι παράλογα: εγκαταλείψτε το πρόγραμμά σας» είπε.«Αν επιλέξουν να επιστρέψουν στο παρελθόν, αν ξεκινήσουν τον εμπλουτισμό (ουρανίου), είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να απαντήσουμε» είπε, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους θα μπορούσε να είναι αυτή η «απάντηση». «Ελπίζω ότι θα λάβουν μια διαφορετική απόφαση, ότι θα επιλέξουν ένα διαφορετικό μονοπάτι», πρόσθεσε.

Ο Πομπέο προειδοποίησε επίσης ότι οι ΗΠΑ «θα κυνηγήσουν τους Ιρανούς πράκτορες και τους βοηθούς τους της Χεζμπολάχ σε όλον τον κόσμο για να τους συντρίψουν».

Οι δηλώσεις του πρώην διευθυντή της CIA ήταν ιδιαίτερα σκληρές εναντίον του ιρανικού καθεστώτος και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν «οικονομικές πιέσεις άνευ προηγουμένου» και θα επιβάλουν «τις σκληρότερες κυρώσεις στην ιστορία».

Δύο εβδομάδες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Πομπέο ανέφερε επίσης τους δώκεκα όρους που θέτει η Ουάσινγκτον προκειμένου να συνάψει μια «νέα συμφωνία». Σ’ αυτούς τους «δρακόντειους» όρους περιλαμβάνονται ο τερματισμός του βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν αλλά και η εμπλοκή της χώρας στις συγκρούσεις σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Σε αντάλλαγμα, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να άρουν τις κυρώσεις, όταν όμως η Ουάσινγκτον διαπιστώσει ότι το Ιράν άλλαξε την πολιτική του.

Ο Μάικ Πομπέο ζήτησε επίσης τη «στήριξη» των σημαντικότερων συμμάχων της Ουάσινγκτον, και όχι μόνο των Ευρωπαίων, όμως ταυτόχρονα απείλησε ότι οι επιχειρήσεις που θα συνεργαστούν με το Ιράν στους τομείς που πλήττονται από τις αμερικανικές κυρώσεις «θα θεωρηθούν υπεύθυνες».

Οι όροι για μια «νέα συμφωνία»

Δύο εβδομάδες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να «επαναδιαπραγματευτεί», ο Πομπέο ανέφερε επίσης τους δώδεκα όρους που θέτει η Ουάσινγκτον προκειμένου να συνάψει μια «νέα συμφωνία».

Σ’ αυτούς τους «δρακόντειους» όρους περιλαμβάνονται ο ολοκληρωτικός τερματισμός εμπλουτισμού ουρανίου, το κλείσιμο αντιδραστήρων βαρέως ύδατος, να δώσει η Τεχεράνη άνευ όρων πρόσβαση σε διεθνείς επιθεωρητές σε όλες τις εγκαταστάσεις στη χώρα.

Επίσης η Ισλαμική Δημοκρατία, ανέφερε, θα πρέπει να σταματήσει την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Τέλος, το Ιράν θα πρέπει να αποχωρήσει από τη Συρία και να σταματήσει την εμπλοκή του σε συγκρούσεις σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής (Υεμένη), να σταματήσει να στηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις (Χεζμπολάχ, Ισλαμική Τζιχάντ, Αφγανούς Ταλιμπάν, αλ Κάιντα).

Παράλληλα να μην αναμειγνύεται στις υποθέσεις των γειτόνων του, όπως το Ιράκ ή το Λίβανο, και να απειλεί άλλους, όπως το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία.

Αυτοί οι δώδεκα όροι για τον αμερικανό ΥΠΕΞ «μπορεί να δείχνουν μη ρεαλιστικοί», αλλά αποτελούν «βασικές» απαιτήσεις.

«Τα αιτήματά μας προς το Ιράν δεν είναι παράλογα: εγκαταλείψτε το πρόγραμμά σας» είπε.

«Αν επιλέξουν να επιστρέψουν στο παρελθόν, αν ξεκινήσουν τον εμπλουτισμό (ουρανίου), είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να απαντήσουμε» πρόσθεσε, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους θα μπορούσε να είναι αυτή η «απάντηση».

«Στο τέλος ο Ιρανικός λαός θα χρειαστεί να πάρει μια απόφαση για την ηγεσία του. Αν πάρουν την απόφαση γρήγορα, αυτό θα είναι καταπληκτικό, αν επιλέξουν να μην το κάνουν, θα διατηρήσουμε τη σκληρή μας στάση σε αυτό, έως ότου πετύχουμε τα αποτελέσματα που θέσαμε νωρίτερα», δήλωσε ο Πομπέο.

Σε αντάλλαγμα, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να άρουν τις κυρώσεις, όταν όμως η Ουάσινγκτον διαπιστώσει ότι το Ιράν άλλαξε την πολιτική του.

Παράλληλα ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των συμμάχων της, αλλά με το πέρασμα του καιρού ελπίζει ότι θα αναγνωρίσουν ότι η στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ για το Ιράν ήταν η σωστή.