Οι απομακρύνσεις μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των οικογενειών τους από το τελευταίο προπύργιό τους νότια της Δαμασκού ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την κρατική τηλεόραση.

«Περίπου 1.600 μαχητές και άμαχοι απομακρύνθηκαν, μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας, με 32 λεωφορεία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Απντέλ Ραχμάν.

Μεταφέρθηκαν «προς την μπάντια (έρημο)» στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πρόσθεσε.

«Οι συριακές δυνάμεις επέστρεψαν στον καταυλισμό Γιάρμουκ όπου πραγματοποιούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις αφού απελευθέρωσαν τις συνοικίες Τανταμούν, Καντάμ και Χατζάρ αλ-Ασουάντ», συνέχισε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Αλλά και η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πριν από λίγο ότι ο στρατός εκδίωξε τους μαχητές του ΙΚ από έναν θύλακο της νότιας Δαμασκού.

Παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης είπε πως η ανακατάληψη της Χατζάρ αλ-Ασουάντ σημαίνει πως όλη η περιοχή νότια της Δαμασκού έχει εκκαθαριστεί πλήρως από τους εξεγερμένους.

Η σκληροπυρηνική τζιχαντιστική οργάνωση ελέγχει τώρα μόνο δύο υπό πολιορκία περιοχές στην έρημο της ανατολικής Συρίας, ενώ μια άλλη οργάνωση εξεγερμένων που έχει δηλώσει πίστη στο ΙΚ έχει υπό τον έλεγχό της έναν μικρό θύλακα στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας

Μια προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία είχε τεθεί σε εφαρμογή από το βράδυ της Κυριακής στη Χατζάρ αλ-Ασουάντ προκειμένου να επιτραπεί η απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, ανέφεραν νωρίς σήμερα κρατικά ΜΜΕ.

Από την πλευρά του το Παρατηρητήριο ανέφερε πως η επιχείρηση απομάκρυνσης των μαχητών του ΙΚ ξεκίνησε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, λιγότερο από 24 ώρες μετά τη συμφωνία εκεχειρίας στην οποία κατέληξε το καθεστώς με το ΙΚ έπειτα από έναν μήνα λυσσαλέων μαχών.

Μια πρώτη ομάδα τζιχαντιστών απομακρύνθηκε με έξι λεωφορεία και μία δεύτερη εγκατέλειψε τον θύλακα τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα με 26 λεωφορεία.

Η συριακή κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε τη συμφωνία με το ΙΚ, όμως στρατιωτική πηγή, που επικαλέστηκε το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, ανέφερε σήμερα πως απομακρύνσεις γυναικών και παιδιών πραγματοποιήθηκαν νότια της πρωτεύουσας και πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επαναλήφθηκαν μετά το τέλος μιας σύντομης εκεχειρίας.

Οι απομακρύνσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν «τη νύχτα εν κρυπτώ», εξήγησε ο Αμπντέλ Ραχμάν, επειδή η συριακή κυβέρνηση δεν παραδέχεται ότι διαπραγματεύεται με το ΙΚ, αλλά και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τους τζιχαντιστές δεν θα τεθεί στο στόχαστρο των βομβαρδισμών του διεθνούς συνασπισμού υπό την Ουάσινγκτον που πολεμά το ΙΚ στη Συρία και στο Ιράκ.

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία το 2011, περίπου 160.000 άνθρωποι ζούσαν στο Γιάρμουκ, στον μεγαλύτερο καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων στη Συρία, που θεωρείται συνοικία της πρωτεύουσας. Μόνο μερικές εκατοντάδες παραμένουν ακόμη εκεί.

Στρατιώτες πανηγύριζαν πυροβολώντας στον αέρα και ανεμίζοντας συριακές σημαίες σε ένα αστικό τοπίο γκρεμισμένων κτιρίων και εκτεταμένης καταστροφής.

Κτίρια και τοίχοι είναι διάτρητοι από σφαίρες και βλήματα, μεταλλικά δορυφορικά «πιάτα» έχουν διαλυθεί και ο θόλος ενός τεμένους έχει μια μεγάλη τρύπα κοντά στη βάση του.

Το συριακό καθεστώς εξαπέλυσε τις 19 Απριλίου μεγάλη επιχείρηση κατά του ΙΚ νότια της Δαμασκού, η οποία κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 60 αμάχους, περισσότερα από 250 μέλη φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων, καθώς και σε 233 τζιχαντιστές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Με την ανακατάληψη του παλαιστινιακού καταυλισμού Γιάρμουκ και των γειτονικών συνοικιών, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ θα ελέγχει το σύνολο της πρωτεύουσας και των περιχώρων της για πρώτη φορά από το 2012.

Σε ένα άλλο μέτωπο του πολέμου στη Συρία, ανατολικά της επαρχίας Ντέιρ Έζορ στην ανατολική Συρία, το ΙΚ χάνει έδαφος απέναντι σε μια αραβοκουρδική συμμαχία που υποστηρίζεται επί του εδάφους από αμερικανικά και γαλλικά στρατεύματα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Αυτή η συμμαχία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαΐου την έναρξη της «τελικής» φάσης της επίθεσής της εναντίον του ΙΚ σε αυτή την ερημική περιοχή, στη μεθόριο με το Ιράκ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε «σε συντονισμό με τις ιρακινές δυνάμεις που σταθμεύουν στα σύνορα ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια διείσδυσης ή διαφυγής των μαχητών του ΙΚ».

Το ΙΚ, που έχει ηττηθεί σε διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις, ελέγχει τώρα λιγότερο από το 3% του συριακού εδάφους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.