Ένας έφηβος που πυροβόλησε και σκότωσε οκτώ μαθητές και δύο εκπαιδευτικούς στο Τέξας είχε απορριφθεί από ένα από τα θύματά του στην οποία είχε κάνει ερωτικές προτάσεις, δήλωσε η μητέρα της στους Los Angeles Times.

Η Σάντι Ροντρίγκεζ, η μητέρα της Σάνα Φίσερ, 16 ετών, δήλωσε στην εφημερίδα πως η κόρη της είχε απορρίψει επί τέσσερις μήνες ερωτικές προτάσεις του δράστη Δημήτριου Παγουρτζή, 17 ετών, στο λύκειο της Σάντα Φε.

Η Φίσερ του αντιστάθηκε τελικά και τον προσέβαλε στην τάξη, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη ιδιωτικό μήνυμα της μητέρας της στους Times.

«Μία εβδομάδα αργότερα ανοίγει πυρ εναντίον όποιου δεν του άρεσε», είπε. «Η Σάνα ήταν η πρώτη».
Η Ροντρίγκεζ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.

Αν αληθεύουν τα λεγόμενά της, θα είναι το δεύτερο περιστατικό με πυροβολισμούς σε σχολείο τους τελευταίους μήνες που υποκινήθηκε από ερωτική απόρριψη.

Τον Μάρτιο, ένας 17χρονος μαθητής σε λύκειο του Μέριλαντ χρησιμοποίησε το όπλο του πατέρα του για να πυροβολήσει και να σκοτώσει μια μαθήτρια με την οποία είχε πρόσφατα τερματίσει μια σχέση.

Καθώς η έρευνα εισέρχεται σήμερα στην τρίτη ημέρα της, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα κανένα κίνητρο για τη σφαγή, το τέταρτο φονικότερο περιστατικό με πυροβολισμούς σε δημόσιο σχολείο των ΗΠΑ στη σύγχρονη ιστορία.

Η εκπαιδευτική περιφέρεια της Σάντα Φε απέρριψε τους ισχυρισμούς ορισμένων συμμαθητών του σύμφωνα με τους οποίους ο Παγουρτζής ήταν θύμα μπούλινγκ [σχολικού εκφοβισμού], μεταξύ άλλων και από έναν προπονητή αμερικανικού φούτμπολ.

«Η διοίκηση ερεύνησε τους ισχυρισμούς αυτούς και επιβεβαίωσε πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ανέφερε σε δήλωση που ανήρτησε το Σάββατο στο Facebook.

Συμμαθητές του στο Λύκειο Σάντα Φε, στο οποίο φοιτούν περίπου 1.460 μαθητές, ανέφεραν πως ήταν ένας ήρεμος αλλά μάλλον μοναχικός έφηβος, που έπαιζε στη σχολική ομάδα αμερικανικού φούτμπολ. Φορούσε μια μαύρη καμπαρντίνα μέσα στη ζέστη του Τέξας στο σχολείο την Παρασκευή και άνοιξε πυρ με μια καραμπίνα και ένα περίστροφο.

Σύμφωνα με διάφορες ειδησεογραφικές αναφορές, έκανε διάφορα σαρκαστικά σχόλια για τα θύματά του ενώ πυροβολούσε με στόχο κυρίως την αίθουσα των καλλιτεχνικών όπου βρισκόταν η Φίσερ.

Δεν έχει δώσει πολλές πληροφορίες στις αρχές για τους πυροβολισμούς, δήλωσε ο δικηγόρος του Νίκολας Πόελ ο οποίος πρόσθεσε: «Ειλικρινά, λόγω της συναισθηματικής κατάστασής του, δεν έχω να πω πολλά γι΄ αυτό».

Ο κυβερνήτης του Τέξας, ο Ρεπουμπλικανός Γκρεγκ Άμποτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο Παγουρτζής εξασφάλισε τα όπλα από τον πατέρα του ο οποίος είναι πιθανόν να τα απέκτησε παράνομα.

Ο Άμποτ είπε επίσης πως ο Παγουρτζής ήθελε να αυτοκτονήσει, επκαλούμενος τα ημερολόγια του υπόπτου, αλλά δεν είχε το θάρρος να το κάνει.

Η οικογένεια του Παγουρτζή ανέφερε σε μια δήλωση πως είναι «θλιμμένοι και συνταραγμένοι» από το περιστατικό με τους πυροβολισμούς και «σοκαρισμένοι όπως όλοι» από τα γεγονότα. Είπε πως συνεργάζεται με τις αρχές.
Όλα τα σχολεία στη Σάντα Φε θα είναι κλειστά τη Δευτέρα και την Τρίτη, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Παγουρτζής, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία ομολόγησε πως είναι ο δράστης των πυροβολισμών, κρατείται σε φυλακή στο Γκάλβεστον χωρίς καμία δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισής του με εγγύηση.