Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μιλήσει την Κυριακή στο Σαράγεβο σε μια προεκλογική συγκέντρωση ενόψει των εκλογών στη χώρα του, η οποία έχει τη στήριξη των αρχών της Βοσνίας, όμως προκαλεί αντιδράσεις σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Η επιλογή του Σαράγεβο γίνεται αφού πολλές χώρες της ΕΕ, και κυρίως η Γερμανία, εμπόδισαν τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν πριν το δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017 για την ενίσχυση των εξουσιών του. Η άρνηση αυτή είχε προκαλέσει μεγάλη ένταση μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας.

Η συγκέντρωση αυτή, που πραγματοποιείται λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου, απευθύνεται στους τούρκους μετανάστες, οι οποίοι υπολογίζονται σε τρία εκατομμύρια, με 1,4 εκατομμύριο να ζουν μόνο στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Τύπο της Βοσνίας, 20.000 άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν στην αίθουσα Zetra, όπου ήδη από χθες έχουν τοποθετηθεί δύο τεράστια πορτρέτα του Ερντογάν και του Κεμάλ Ατατούρκ.

Τον Απρίλιο οι αρχές της Ολλανδίας και της Αυστρίας είχαν ανακοινώσει ότι δεν αντιμετωπίζουν θετικά τη διεξαγωγή προεκλογικής συγκέντρωσης του Ερντογάν

Επιλέγοντας το Σαράγεβο ο τούρκος πρόεδρος δεν κινδύνευε να δεχθεί αρνητική απάντηση, καθώς ο πολιτικός ηγέτης των μουσουλμάνων της Βοσνίας, ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, είναι στενός του φίλος και μάλιστα είχε προσκληθεί και στον γάμο της κόρης του Ερντογάν το 2016.

«Θα δείξουμε ότι έχει φίλους που είναι περήφανοι για εκείνον», είχε δηλώσει ο Ιζετμπέγκοβιτς στις 10 Μαΐου σε υποστηρικτές του μουσουλμανικού κόμματος της Βοσνίας.

Ο Ιζετμπέγκοβιτς επεσήμανε ότι γνωρίζει πως η πρόσκλησή του «δεν έγινε δεκτή θετικά από τη Δύση και ότι πολλοί αγανακτισμένοι Βόσνιοι δεν τον συμπαθούν». «Ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για έναν μουσουλμάνο αξιωματούχο, τόσο ισχυρό όσο δεν έχουμε δει εδώ και καιρό», εκτίμησε.

Στο Facebook δημιουργήθηκε μια σελίδα για να «καλωσορίσει τον διοικητή των πιστών».

Όμως η στήριξη προς τον Ερντογάν δεν είναι ομόφωνη στη Βοσνία. Σε μια άλλη σελίδα του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης κάτοικοι του Σαράγεβο καλούν «να πούμε όχι στην τουρκική εξωτερική πολιτική και στις παρεμβάσεις της».

Πολλοί βλέπουν σε αυτή την επίσκεψη την έκφραση του «νέο-οθωμανισμού». Τα Βαλκάνια, και κυρίως η Βοσνία, βρίσκονταν υπό οθωμανική κυριαρχία επί τέσσερις αιώνες ως το 1878.

Ο σκηνοθέτης από το Σαράγεβο Ντίνο Μούσταφιτς έγραψε ειρωνικά στον λογαριασμό του στο Twitter για την «συγκινητική και ρομαντική αυτή συγκέντρωση του καιρού της αποικιοκρατίας», στη διάρκεια της οποίας «οι φτωχοί υποτελείς θα χειροκροτήσουν με θέρμη τον σουλτάνο τους». «Δεν μας αξίζει κάτι καλύτερο γιατί δεν σεβόμαστε ούτε την ελευθερία ούτε την αξιοπρέπεια», κατήγγειλε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ εξέφρασε τη λύπη του που ο Τούρκος πρόεδρος «παρεμβαίνει πολύ» στις βοσνιακές υποθέσεις.

Η συγκέντρωση του Ερντογάν αναμένεται να ξεκινήσει στις 14:30 (τοπική ώρα, 15:30 ώρα Ελλάδας), ενώ υποστηρικτές του αναμένονται από όλη την Ευρώπη: τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Ελβετία, τις σκανδιναβικές χώρες…