Βλέπουμε τώρα τον τελειωτικό, ψυχολογικό χωρισμό της Ιεράς Ρωμαιοκαθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας από το ιρλανδικό κράτος, λένε ειδικοί εν όψει του δημοψηφίσματος. Στην υπόλοιπη Ευρώπη η άμβλωση είναι αποποινικοποιημένη εδώ και χρόνια. Μόνο η συντηρητική, επίσης καθολική Πολωνία, απαγορεύει ακόμη τις εκτρώσεις.
Αλλά στην Αμερική (Βόρεια και Νότια) η τάση μοιάζει να έχει αντιστραφεί. Στην εποχή του ακραίου Τραμπ οι λεγόμενοι «πολιτισμικοί πόλεμοι» (οπλοκατοχή, αμβλώσεις) φουντώνουν και πάλι –33 Πολιτείες έχουν ψηφίσει τελευταία νόμους για περιορισμό των αμβλώσεων.Ο κυβερνήτης του Μισισιπή υπέγραψε τον πιο αυστηρό, ποινικοποιώντας την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης. Η τοπική Γερουσία της Αϊoβα προσπαθεί να μειώσει το όριο στις 6 εβδομάδες (!) Και βουλευτές του Οχάιο έχουν προτείνει καθολική απαγόρευση, ακόμη και αν η ζωή της γυναίκας κινδυνεύει.
Ομοσπονδιακά δικαστήρια έχουν μπλοκάρει, αμέσως, πολλούς από αυτούς τους νόμους. Αλλά η Ρεπουμπλικανική, θρησκευτική Δεξιά εξακολουθεί να λέει ότι αγωνίζεται για την ανατροπή της «Roe v. Wade», της απόφασης-αναφοράς του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που έχει νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις (το δικαίωμα της κάθε γυναίκας στο σώμα της) σε εθνικό επίπεδο, από το 1973.
Ως απλός μεγιστάνας (και γνωστός γυναικάς), ο Τραμπ δήλωνε δημοσίως, επί χρόνια, ότι ήταν φανατικά «υπέρ της επιλογής», δηλαδή του δικαιώματος στην άμβλωση. Αλλά από τη θέση του υποψηφίου προέδρου το 2016 υποσχέθηκε να διορίσει ανώτατους δικαστές για να ανατρέψουν τη «Roe κατά Wade». Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν συντριπτικά τη διατήρηση του δικαιώματος των γυναικών να τερματίζουν ελεύθερα μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Ερευνα του Pew Research διαπίστωσε, πέρυσι, ότι το 69% των Αμερικανών στηρίζουν τη «Roe v. Wade». Αλλά η δημοσκόπηση έδειξε επίσης έναν θηριώδη κομματικό διχασμό –το 75% των Δημοκρατικών είπε ότι η έκτρωση θα πρέπει να είναι νόμιμη σε κάθε περίσταση, ενώ το 65% των Ρεπουμπλικανών ότι θα έπρεπε να είναι παράνομη σε όλες τις περιπτώσεις. Εκτιμάται ότι μία στις 4 γυναίκες στις ΗΠΑ θα κάνει άμβλωση σε κάποια στιγμή της ζωής της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ