από metereologos.gr
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
 

ΕΕ: Μέτρα προστασίας εταιρειών από αμερικανικές κυρώσεις

«Ξεκίνησε η επίσημη διαδικασία για ενεργοποίηση του Blocking Statute»
ΕΕ: Μέτρα προστασίας εταιρειών από αμερικανικές κυρώσεις
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας ενεργοποίησης του μέτρου αποκλεισμού κυρώσεων για την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Ιράν, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων κατά τη Τεχεράνης.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι «ξεκίνησε την επίσημη διαδικασία για την ενεργοποίηση του Blocking Statute με την ανανέωση της λίστας των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν επί των οποίων θα ισχύσει το μέτρο και αναφέρεται στον ευρωπαϊκό κανονισμό του 1996 που είχε ως αντικείμενο την αποφυγή επιβολής αμερικανικών εξωεδαφικών κυρώσεων στο πλαίσιο των εμπάργκο κατά του Ιράν, της Κούβας και του Σουδάν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ εντός δύο μηνών εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι κυβερνήσεις της Ενωσης το απορρίψουν επισήμως, αλλά επίσης μπορεί να ενεργοποιηθεί συντομότερα, εάν υπάρξει ισχυρή πολιτική υποστήριξη.

«Τώρα πρέπει να ενεργήσουμε», δήλωσε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνόδου στην Σόφια, όπου έλαβε την «ομόφωνη» υποστήριξη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την διεθνή πυρηνική συμφωνία, οι Ευρωπαίοι δεσμεύθηκαν για την διατήρησή της.

«Η άρση των κυρώσεων που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα αποτελεί ουσιαστικό μέρος της διεθνούς συμφωνίας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεσμεύεται να αμβλύνει τις συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων επί των ευρωπαϊκών εταιρειών και λαμβάνει μέτρα για την διατήρηση της ανάπτυξης του εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και το Ιράν που ξεκίνησαν όταν ήρθησαν οι κυρώσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ο νόμος του αποκλεισμού των κυρώσεων επιτρέπει στις ευρωπαϊκές εταιρείες και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να μην υπάγονται σε ρυθμίσεις για τις κυρώσεις που λαμβάνονται από τρίτες χώρες και προβλέπει ότι καμία απόφαση ξένων δικαστηρίων που λαμβάνεται με βάση τις ρυθμίσεις για τις κυρώσεις δεν εφαρμόζεται εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσης την διαδικασία που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στο Ιράν, ειδικότερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν στην διάθεσή τους δύο μήνες για να προβάλουν αντιρρήσεις στα μέτρα αυτά.

«Η διαδικασία μπορεί να διακοπεί εάν οι πολιτικές συνθήκες δεν δικαιολογούν την υιοθέτηση των μέτρων», διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-