Σε φυλάκιση 32 μηνών καταδικάστηκε σήμερα από αμερικανικό δικαστήριο ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, στέλεχος της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, που δικαζόταν με την κατηγορία ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο 47χρονος, που είναι Τούρκος πολίτης, είχε κριθεί ένοχος για την υπόθεση αυτή που προκάλεσε νέες εντάσεις στη σχέση της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την είχε χαρακτηρίσει μάλιστα πολιτική επίθεση στην κυβέρνησή του.

Οι εισαγγελικές αρχές επιδίωκαν να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 20 ετών στον Ατίλα, ο οποίος ήταν αναπληρωτής γενικός μάνατζερ της τράπεζας. Οι συνήγοροί του ωστόσο επισήμαναν ότι οι ομοσπονδιακές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούσαν ποινή μόλις 46-57 μηνών για το αδίκημα και ζητούσαν μια πολύ χαμηλότερη ποινή για τον πελάτη τους.

Ο Ατίλα κρίθηκε ένοχος στις 3 Ιανουαρίου από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν για συνωμοσία με σκοπό την παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αρχής γενομένης από το 2012, ο Ατίλα ενεπλάκη σε μια συνωμοσία για να βοηθήσει το Ιράν να επενδύσει τα έσοδά του από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση αυτή έπαιζε ο Τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ένοχος για απάτη, συνωμοσία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και κατέθεσε εναντίον του Ατίλα στη δίκη του, υποστηρίζοντας ότι δωροδοκούσε Τούρκους αξιωματούχους.
Η ποινή που θα επιβληθεί στον Ζαράμπ δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει την καταδίκη του Ατίλα, πιο πρόσφατα σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg την Τρίτη. «Αν ο Χακάν Ατίλα κηρυχθεί εγκληματίας, αυτό θα ήταν σχεδόν ισοδύναμο με το να ανακηρύσσεται εγκληματίας η Τουρκική Δημοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά.