Μήνυμα ότι το Ιράν δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις των ΗΠΑ, έστειλε για ακόμα μία φορά την Τετάρτη ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί, μία ημέρα μετά την επιβολή νέων κυρώσεων από την Ουάσινγκτον μετά την αποχώρησή της από την πυρηνική συμφωνία του 2015.

«Νομίζουν πως μπορούν να κάνουν το ιρανικό έθνος να υποχωρήσει με το να ασκούν πιέσεις στο Ιράν, με κυρώσεις και ακόμη με απειλές πολέμου…. Το ιρανικό έθνος θα αντισταθεί στις μηχανορραφίες των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ροχανί σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ο Ροχανί είπε ακόμη πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέμενε πως η Τεχεράνη θα αποχωρούσε από την πυρηνική συμφωνία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Η Τεχεράνη αρνήθηκε να ακολουθήσει αυτό το σχέδιο με το να καταβάλλει προσπάθειες να διασώσει τη συμφωνία με τις υπόλοιπες χώρες που την υπέγραψαν, είπε.

«Ο Τραμπ έπαιξε το πρώτο του χαρτί, αλλά δεν υπολόγισε καλά τη δεύτερη κίνηση… καθώς το Ιράν δεν ακολούθησε το σχέδιο αυτό», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο ISNA.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως οι νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε βάρος του Ιράν είναι μία απόπειρα να εκτροχιαστούν οι προσπάθειες για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 από τις υπόλοιπες χώρες που την υπέγραψαν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

«Με αυτά τα ολέθρια μέτρα, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να επηρεάσει τη βούληση και την απόφαση των υπόλοιπων χωρών που υπέγραψαν το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης [την πυρηνική συμφωνία]», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Συνάντηση ΥΠΕΞ Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες για να δουν πώς μπορούν να διασώσουν την πυρηνική συμφωνία χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες για το πώς οι εταιρίες τους θα συνεχίσουν να συναλλάσσονται με το Ιράν από τη στιγμή που η Ουάσινγκτον θα αρχίσει την επαναφορά των κυρώσεων.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε πως η συνάντηση ήταν μια καλή αρχή αλλά θέλει να δει τις εγγυήσεις να υλοποιούνται.

Οι Ευρωπαίοι και οι Ιρανοί έχουν αναθέσει τώρα στους εμπειρογνώμονες να προτείνουν πολύ σύντομα κάποια μέτρα και θα συναντηθούν εκ νέου στη Βιέννη την ερχόμενη εβδομάδα.