Το μήνυμα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν σαφές. «Το έθνος βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας μιας διεθνούς συμμορίας που επιθυμεί να υπονομεύσει την κυριαρχία του, ενώ οι μετανάστες θα κατακλύσουν τη χώρα». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η εκλογή του είναι η μόνη λύση μπροστά σε αυτή την «απειλή» και όταν εξασφάλισε πάλι την εξουσία σκέφτηκε πως είναι καιρός να περάσει το μήνυμα αυτό στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Στην πρώτη του ομιλία αφότου ορκίστηκε ενώπιον του ουγγρικού κοινοβουλίου, ο Ορμπαν έχρισε τον εαυτό του ως τον ηγέτη ενός κινήματος για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ως τον υπερασπιστή των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της.
«Τώρα θα κυνηγήσουμε το μεγάλο παιχνίδι» δήλωσε παρουσιάζοντας το όραμά του για την Ευρώπη, ακριβώς απέναντι σε αυτό μιας πλουραλιστικής Ευρώπης που πρεσβεύει ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. «Πρέπει να το φωνάξουμε γιατί δεν μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε ένα έθνος υπό μυστικότητα. Η εποχή της φιλελεύθερης δημοκρατίας έχει τελειώσει» δήλωσε ο Ορμπαν, συμπληρώνοντας πως «από το να προσπαθήσουμε να τη διορθώσουμε, είναι προτιμότερο να οικοδομήσουμε μια χριστιανική δημοκρατία του 21ου αιώνα».

Κατά των μεταναστών

Ο Ορμπαν βρίσκεται στην εξουσία από το 2010 και στόχος του είναι να παραμείνει ως το 2030. Ενώ για τους ομογάλακτους λαϊκιστές ξένους ηγέτες αποτελεί πηγή έμπνευσης, οι επικριτές του αναφέρουν πως η επιτυχία του έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο ότι υπονόμευσε κάθε απαραίτητο, για μια υγιή δημοκρατία, θεσμικό αντίβαρο και οι Βρυξέλλες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν.
Και πώς όχι άλλωστε. Από τις πρώτες συνεντεύξεις του σε ραδιόφωνο της χώρας δήλωσε ότι «η Ουγγαρία έχει ηθικό καθήκον να αρνηθεί να δέχεται πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο στο έδαφός της, ως μέρος της πολιτικής των ποσοστώσεων» και πως «είναι δικαίωμά μας να αποφασίσουμε με ποιον θέλουμε να ζήσουμε».
Παραδεχόμενος ότι η Ουγγαρία χρειάζεται την ΕΕ και η ΕΕ την Ουγγαρία, ο Ορμπαν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αποτελέσει τον μεταρρυθμιστή στις αλλαγές που η ΕΕ δεν μπορεί να αποφύγει, υπονοώντας σαφώς πως αφού εξασφάλισε λαϊκή εντολή εντός, έχει έρθει η ώρα να παίξει σε μεγαλύτερη σκηνή εκτός.

Η ρητορική του

Αναλυτές αναφέρουν πως για να καταφέρει τον στόχο του θα πρέπει να παραμείνει μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ήδη υπάρχουν σημάδια ότι προσαρμόζει τη ρητορική του για να μπορέσει να σαγηνεύσει. Παλαιότερα είχε δημιουργήσει τη φράση «λαϊκή δημοκρατία» για να περιγράψει την κυβέρνησή του. Σήμερα μιλάει για «χριστιανική δημοκρατία» για να συμπυκνώσει αυτό που εκπροσωπεί η κυρίαρχη κεντροδεξιά ιδεολογία της Ευρώπης, με τη διαφορά ότι ο Ορμπαν την ορίζει κάπως διαφορετικά.
Οχι ως την κλασική ευρωπαϊκή Χριστιανοδημοκρατία, που αποτελεί συνδυασμό στήριξης της ελεύθερης αγοράς με συντηρητικές κοινωνικές πολιτικές, αλλά ως ένα αντίβαρο σε μια σύγκρουση πολιτισμών, όπου μουσουλμάνοι μετανάστες απειλούν τη χριστιανοσύνη και τις χριστιανικές αξίες.
Το πρώτο δείγμα γραφής το έδειξε ήδη. Οσο για τον απώτερο σκοπό του, «όποιος και αν είναι αυτός» –αναφέρουν οι «New York Times» –«δεν υπάρχει κανένας λόγος για να βιάζεται». Η αντιπολίτευση εξάλλου έχει εξουδετερωθεί αφού το κόμμα του, Fidesz, και οι Χριστιανοδημοκράτες εταίροι του κατέχουν τα δύο τρίτα της Βουλής, ενώ μια από τις παλαιότερες αντιπολιτευόμενες εφημερίδες έκλεισε τον Απρίλιο όταν ο κύριος χρηματοδότης της αποσύρθηκε.

HeliosPlus