Στους 59 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στη Γάζα, μετά το θάνατο βρέφος, της μόλις οκτώ μηνών Λέιλα αλ Γάντουρ, από εισπνοή δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, με τους τραυματίες υπερβαίνουν τους 2.700.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το βρέφος απεβίωσε αφού εισέπνευσε δακρυγόνο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ανάμεσα σε παλαιστίνιους διαδηλωτές και ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ.

Με βάση τον απολογισμό που είχε δώσει νωρίτερα το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ο θάνατος του παιδιού αυξάνει σε 59 τον απολογισμό των νεκρών στα επεισόδια της Δευτέρας.

Πρόκειται για την πλέον αιματηρή μέρα για τους Παλαιστίνιους έπειτα από τον πόλεμο στην Γάζα το 2014.

Παλαιστίνη: Οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ θα δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή και απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει η Ουάσινγκτον ρόλο μεσολαβητή για την ειρήνευση.

«Με το βήμα αυτό η αμερικανική κυβέρνηση ακύρωσε τον ρόλο της στην ειρηνευτική διαδικασία και προσέβαλε τον κόσμο, τον παλαιστινιακό λαό, το αραβικό και το ισλαμικό έθνος και προκάλεσε αστάθεια», είπε ο Νάμπιλ Άμπου Ρντέινεχ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε στην τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας, είπε ότι παραμένει δεσμευμένος για την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

ΟΗΕ: Στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για την σφαγή στη Γάζα

Η χρήση αληθινών σφαιρών από τους Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων στη Γάζα σήμερα πρέπει να σταματήσει αμέσως και η διεθνής κοινότητα πρέπει να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους, επισήμανε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Οι σοκαριστικοί σκοτωμοί δεκάδων ανθρώπων, ο τραυματισμός εκατοντάδων άλλων από τις αληθινές σφαίρες των Ισραηλινών στη #Γάζα πρέπει να σταματήσουν αμέσως» έγραψε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν στο μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών στο Twitter.

«Το δικαίωμα στη ζωή πρέπει να γίνεται σεβαστό. Οι υπεύθυνοι για τις εξοργιστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εγγυηθεί την απονομή της δικαιοσύνης για τα θύματα- #Ζέιντ».

Η Αγκυρα ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές σε Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ

Η Άγκυρα ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές της σε Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία» και χαρακτήρισε τις ενέργειές του ενάντια στους Παλαιστινίους «γενοκτονία».

Εγκαινία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Οι ΗΠΑ άνοιξαν επίσημα σήμερα Δευτέρα την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, παρουσία εκατοντάδων Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων.

«Σήμερα ανοίγουμε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ» δήλωσε ο Ντέιβιντ Φρίντμαν μόλις ξεκίνησε η τελετή.

Με την τελετή αυτή υλοποιείται μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας την αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας και την αγανάκτηση των Παλαιστινίων.

Το μήνυμα Τραμπ για τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα ότι παραμένει δεσμευμένος στην ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

«Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι για την ειρήνη» επισήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ, η απόφαση του οποίου να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων και τον προβληματισμό της διεθνούς κοινότητας.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ένας σπουδαίος φίλος του Ισράηλ και σύμμαχος υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης».

Η σημερινή τελετή συμπίπτει με τη φονικότερη ημέρα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης από το 2014. Τουλάχιστον 41 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Λευκός Οίκος: Μια ειρηνευτική συμφωνία θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές

Ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Τζάρεντ Κούσνερ, θα υποστήριξε κατά την τελετή των εγκαινίων ότι είναι δυνατό και για τις δύο πλευρές της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης να κερδίσουν περισσότερα απ’ όσα θα δώσουν στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο Κούσνερ, απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και γαμπρός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εκφώνησε την ομιλία του εν μέσω εντάσεων για την απόφαση του Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

«Πιστεύουμε πως είναι δυνατό και για τα δύο μέρη να κερδίσουν περισσότερα απ’ όσα θα δώσουν -έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν με ειρήνη- ασφαλείς από τον κίνδυνο, ελεύθεροι από τον φόβο και ικανοί να κυνηγήσουν τα όνειρά τους» είπε ο Κούσνερ, τονίζοντας ότι «η Ιερουσαλήμ πρέπει να παραμείνει μια πόλη που θα συγκεντρώνει ανθρώπους κάθε πίστης».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επανέλαβε τη Δευτέρα ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη «στη συνολική και βιώσιμη ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων», με την ευκαιρία των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Στη λακωνική ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στους δεκάδες Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της μεταφοράς της πρεσβείας από το Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Νετανιάχου: Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ που είχατε το θάρρος να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε μια «ιστορική ημέρα» ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το «θάρρος» του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος «έγραψε ιστορία», είπε ο Νετανιάχου κατά την τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας. «Τι λαμπρή ημέρα. Αυτή η ημέρα θα χαραχτεί στην εθνική μνήμη μας για πολλές γενιές», πρόσθεσε.
«Βρισκόμαστε στην Ιερουσαλήμ και είμαστε εδώ για να μείνουμε», τόνισε.
«Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ που είχατε το θάρρος να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας» συνέχισε, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας την Ιερουσαλήμ «αιώνια, αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Νωρίτερα προκλητικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα που η Γάζα έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

«Τι καταπληκτική ημέρα! Ευχαριστώ πρόεδρε των ΗΠΑ Τραμπ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου εν όψει των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, χρησιμοποιώντας τη φρασεολογία του Ντόναλντ Τραμπ.

Αμεση διεθνή επέμβαση ζητά η παλιστινιακή κυβέρνηση

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση, που έχει έδρα τη Δυτική Όχθη, κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διέπραξε «μια τρομερή σφαγή» στη λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον 37 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης Γιούσουφ αλ-Μαχμούντ, ζήτησε σε ανακοίνωση «μια άμεση διεθνή επέμβαση προκειμένου να σταματήσει η τρομερή σφαγή που διαπράττουν στη Γάζα οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εναντίον του ηρωικού λαού μας».

Οι Βρυξέλλες καλούν όλες τις πλευρές «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 41 ανθρώπους στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη κοντά στο φράχτη (ασφαλείας) της Γάζας. Ζητούμε από όλες τις πλευρές να ενεργήσουμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών» τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Κάνοντας λόγο για μια «περίπλοκη και ήδη πολύ τεταμένη» κατάσταση που απομακρύνει ακόμη περισσότερο τις ειρηνευτικές προοπτικές, η Μογκερίνη ζήτησε να μην υπάρξει νέα κλιμάκωση στην περιοχή.»Το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις και την αρχή της αναλογικότητας στη χρήση βίας», επέμεινε.»Η Χαμάς και εκείνοι που καθοδηγούν τις διαδηλώσεις στη Γάζα πρέπει να φροντίσουν να παραμείνουν σε ειρηνικά πλαίσια και να μην τις εκμεταλλεύονται για άλλους σκοπού», συνέχισε.

Η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας επανέλαβε επίσης ότι Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας λύσης των δύο κρατών «με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του καθενός από αυτά».

Για το ζήτημα του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ η Μογκερίνι υπενθύμισε τη «σαφή και ενιαία» θέση της Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η μεταφορά των πρεσβειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να γίνει πριν καθοριστεί το καθεστώς της πόλης στο πλαίσιο μιας οριστικής ρύθμισης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.
Πρόσφατα, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία μπλόκαραν την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής διακήρυξης που επέκρινε τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Το Κάιρο καταδικάζει τη «στοχοθέτηση από το Ισραήλ των Παλαιστινίων αμάχων»

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα με σθένος τη στοχοθέτηση από το Ισραήλ, όπως καταγγέλλει, Παλαιστίνων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στα σύνορα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
«Η Αίγυπτος απορρίπτει τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων όπου διεκδικούνται νόμιμα και δίκαια δικαιώματα και προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της επικίνδυνης κλιμάκωσης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αγκυρα: Συνυπεύθυνες οι ΗΠΑ για τη σφαγή στην Γάζα

Βολές εναντίον των ΗΠΑ εκτόξευσε η Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται την ευθύνη για τη «σφαγή» στη Γάζα, όπου δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

«Η αμερικανική κυβέρνηση είναι εξίσου υπεύθυνη με το Ισραήλ για τη σφαγή αυτή», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Μεταφέροντας την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, η αμερικανική κυβέρνηση υπονόμευσε τις πιθανότητες μιας ειρηνικής διευθέτησης και προκάλεσε μια πυρκαγιά που θα οδηγήσει σε περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, συμφορές και καταστροφές στην περιοχή», πρόσθεσε.

Μετά την απόφαση που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ηγήθηκε της διαμαρτυρίας των μουσουλμάνων διοργανώνοντας στην Κωνσταντινούπολη μια σύνοδο κορυφής στη διάρκεια της οποίας η κυριότερη διεθνής πανισλαμική οργάνωση κήρυξε την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ «πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους».

Σημειώνεται ότι ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε από το Λονδίνο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει «τον μεσολαβητικό ρόλο τους» στη Μέση Ανατολή μετά την απόφασή τους να μετακινήσουν την πρεσβεία τους.

Εκκληση για αυτοσυγράτηση απήυθυνε το Βερολίνο

Έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» απηύθυνε η γερμανική κυβέρνηση, αναφερόμενη στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Λωρίδα της Γάζας με αφορμή την μετακίνηση, σήμερα, της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Τόνισε δε ότι η θέση του Βερολίνου, όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ, παραμένει σταθερή.

«Το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για βία. Σε μια τέτοια μέρα όπως η σημερινή καλούμε όλους να αποφύγουν την κατάχρηση του δικαιώματος για ειρηνική έκφραση άποψης. Ταυτόχρόνα πρέπει το Ισραήλ να τηρήσει την αρχή της αναλογικότητας στη λήψη μέτρων προστασίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία ‘Αντεμπαρ και πρόσθεσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί, όπως και η ΕΕ, να έχει την πεποίθηση ότι στην διαμάχη για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορεί να υπάρξει μόνο μία αμοιβαία αποδεκτή λύση έπειτα από διαπραγμάτευση».

Η κυρία ‘Αντεμπαρ διευκρίνισε ακόμη ότι κανένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν συμμετείχε στην δεξίωση που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή το βράδυ, με αφορμή την μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας. «Η γερμανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να μην κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει αμφιβολίες για την θέση της σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο σε σχετικά με το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ», τόνισε.

Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών καταγγέλλει τη «δυσανάλογη χρήση βίας» από το Ισραήλ

Μια επιτροπή του ΟΗΕ για τον αγώνα κατά του ρατσισμού κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να πάψει «αμέσως» να προβαίνει σε «δυσανάλογη» χρήση βίας κατά των παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Γάζα.

Με γραπτή δήλωση, η Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των ρατσιστικών διακρίσεων καλεί το Ισραήλ «να βάλει αμέσως τέλος στη δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον των παλαιστίνιων διαδηλωτών, να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει νέα θύματα και να εγγυηθεί ότι οι τραυματίες Παλαιστίνιοι θα έχουν γρήγορη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις ιατρικές φροντίδες».

Οι 18 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες της επιτροπής αυτής, η οποία εξαρτάται από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, υπογραμμίζουν ότι τους «ανησυχεί σοβαρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν δεν φαίνονταν να αποτελούν επικείμενη απειλή τη στιγμή που πυροβολήθηκαν».
Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι της λωρίδας της Γάζας, παλαιστινιακού εδάφους στριμωγμένου ανάμεσα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο, συγκεντρώνονται από τις 30 Μαρτίου κοντά στα σύνορα για την «Πορεία της Επιστροφής», διεκδικώντας το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν ή διέφυγαν κατά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Από τις 30 Μαρτίου μέχρι και σήμερα μέχρι στιγμής, 82 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά.

Η χρήση πραγματικών σφαιρών από τον ισραηλινό στρατό βρίσκεται στο κέντρο των ανησυχιών της διεθνούς κοινότητας και των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως δεν χρησιμοποιεί πραγματικές σφαίρες παρά μόνο ως ύστατη λυση και το Ισραήλ κατηγορεί το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη λωρίδα της Γάζας και εναντίον του οποίου έχει κάνει τρεις πολέμους, ότι χρησιμοποιεί τους διαδηλωτές ως εργαλεία για να του επιτεθεί.

Ο ΟΗΕ, η ΕΕ και μκο έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών, ιδέα που απορρίπτεται από το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ, μεγάλος σύμμαχος του Ισραήλ, μπλόκαραν τα διαβήματα στον ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Επιτροπή του ΟΗΕ εκφράζει την «ανησυχία» της για το γεγονός ότι, αν και το Ισραήλ ανακοίνωσε δημόσια τη διεξαγωγή έρευνας για τα γεγονότα αυτά στη Γάζα, «δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη καμιά ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα».