Από τις χρυσοποίκιλτες προσκλήσεις, μέχρι το νυφικό και τις δεξιώσεις, και από την πομπή με την ανοιχτή άμαξα στους δρόμους του Ουίνδσορ μέχρι τον μήνα του μέλιτος (στη Ναμίμπια;) τα πάντα σχολιάζονται εξαντλητικά (μέχρι ναυτίας, λένε οι αντιμοναρχικοί) καθώς η Βρετανία ζει στους ρυθμούς του πριγκιπικού γάμου.
Στις 19 Μαΐου, ημέρα Σάββατο και 12 ακριβώς το μεσημέρι, ο 33χρονος πρίγκιπας Χάρι, έκτος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, θα νυμφευθεί στο παρεκκλήσιο του Αγ. Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ την 36χρονη αμερικανίδα κοινή θνητή Μέγκαν Μαρκλ. Τα «ντεσού» αυτού του γάμου είναι πολλά και ζουμερά, αρχής γενομένης από το μίνι σκάνδαλο «φέρε το δικό σου σάντουιτς στο πριγκιπικό γκάρντεν πάρτι».

Οι όρκοι αιώνιας πίστης και η αλλαγή της παράδοσης

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ηδη η επιλογή του πρίγκιπα χαρακτηρίστηκε αντισυμβατική. Η Μέγκαν είναι μεγαλύτερή του, διαζευγμένη, ηθοποιός, Αμερικανίδα, φεμινίστρια, και μιγάδα (ο πατέρας της είναι λευκός κινηματογραφιστής και η μητέρα της μαύρη κοινωνική λειτουργός). Μιλάμε για την εκδίκηση της Γουόλις Σίμπσον και για όλα όσα αντιπαθούσε βαθιά μέχρι πρότινος η συντηρητική βρετανική μοναρχία.
Αλλά οι καιροί αλλάζουν, και το νέο ζευγάρι έδειξε ότι ναι μεν θα ανταλλάξει όρκους αιώνιας πίστης ενώπιον του Θεού, των οικογενειών τους και της βασίλισσας γιαγιάς του γαμπρού, αλλά θέλει επίσης να αλλάξει λίγο την παράδοση. Ετσι δεν προσκάλεσε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στον γάμο (ήδη πρόβλημα για τους σχολαστικούς) αλλά αντιθέτως κάλεσε 1.200 υπηκόους (εργαζομένους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, μαθητές σχολείων κ.λπ.) για να μοιραστούν τη χαρά τους. Μόνο που αυτοί οι κοινοί θνητοί κλήθηκαν να φέρουν το δικό τους φαγητό για το πικνίκ στους κήπους έξω από το παρεκκλήσι. Γιατί; «Μα διότι είναι οι τζάμπα κομπάρσοι για την τηλεοπτική κάλυψη» σχολίασε με χλεύη η Σούζαν Μουρ, αρθρογράφος στον «Guardian».
«Δώδεκα εκατοντάδες επιλεγμένοι «συνηθισμένοι» άνθρωποι, πολλοί από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το πριγκιπικό ζεύγος, θα μπουν στους κήπους του κάστρου. Θα είναι εκεί για ώρες και ώρες, και παρ’ όλα αυτά δεν θα τους προσφέρουν ούτε ένα σάντουιτς. Οσοι δουλεύουν με τους απόρους και τους φτωχούς κλήθηκαν να φέρουν από το σπίτι το πικνίκ τους, καθώς δεν θα είναι δυνατόν να αγοράσουν φαγητό και ποτό στον χώρο. Τι; Τι είδους πρόσκληση είναι αυτή; Είναι απόλυτα σαφές τι συμβαίνει. Αυτό δεν είχε καμία σχέση με αλτρουισμό. Αυτοί οι συνηθισμένοι άνθρωποι θα είναι πραγματικά οι κομπάρσοι για την κάλυψη της τηλεόρασης. Θα συνθέσουν το πλήθος για να μη φανούν έρημοι οι κήποι. Η καθαρή περιουσία της βασιλικής οικογένειας εκτιμάται σε περίπου 400 εκατομμύρια στερλίνες –αλλά όχι, δεν θα προσφέρουν ούτε αναψυκτικό…» γράφει η Μουρ.

Δύο δεξιώσεις για την υψηλή κοινωνία

Για τους 600 «κανονικούς καλεσμένους» (δηλαδή για την «υψηλή κοινωνία» που θα φάει και θα πιει πλουσιοπάροχα με έξοδα της βασιλικής οικογένειας) θα γίνουν όχι μία αλλά δύο δεξιώσεις (στην πιο κλειστή, τη βραδινή, θα παραστούν 200 συγγενείς και στενοί φίλοι). Κουμπάρος θα είναι ο μεγάλος αδελφός του γαμπρού, πρίγκιπας Γουίλιαμ (δεύτερος στη σειρά διαδοχής) και κανείς άλλος. Η Μέγκαν δεν θα έχει «δική» της κουμπάρα επειδή, όπως μαθεύτηκε, «δεν ήθελε να πληγώσει κάποια από τις πολλές φίλες της διαλέγοντας μιαν άλλη». Παρανυφάκια θα υπάρχουν πολλά, ανάμεσά τους ο πρίγκιπας Γεώργιος (τρίτος στη σειρά διαδοχής, 4 ετών) και η αδελφή του πριγκίπισσα Σάρλοτ (τέταρτη στη σειρά διαδοχής, 3 ετών). Ο νεογέννητος πρίγκιπας Λούι (πέμπτος στη σειρά, 3 εβδομάδων) δεν θα παραστεί.
Καταλαβαίνετε τι ποταμοί μελάνης έχουν χυθεί για το νυφικό. Αποκαλύφθηκε, λοιπόν, ότι το σχεδίασε ο βρετανικός οίκος Ralph & Russo, είναι χειροποίητο και βαριά διακοσμημένο, και ακούγεται ότι κοστίζει 113.000 στερλίνες. Η Μέγκαν θα το φορέσει στην εκκλησία και στην πομπή με την άμαξα που θα την παρακολουθήσουν περίπου ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο. Θα το φοράει και στην απογευματινή δεξίωση που θα δώσει η βασίλισσα Ελισάβετ στο St. George’s Hall στο κάστρο Ουίνσδορ, αλλά για τη βραδινή δεξίωση η νύφη θα αλλάξει –λέγεται ότι θα φορέσει κάτι πιο ανάλαφρο, αλλά εξίσου λαμπερό.
Επίσης έγινε γνωστό ότι οι διαζευγμένοι γονείς της Μέγκαν (χώρισαν όταν ήταν έξι ετών) θα γνωρίσουν τη βασίλισσα, τον Κάρολο και την Καμίλα λίγο πριν από τον γάμο. Η μητέρα της θα τη συνοδεύσει με αυτοκίνητο στο παρεκκλήσι και ο πατέρας της θα την παραδώσει στον γαμπρό. Ο Χάρι θα τιμήσει τη μητέρα του, αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα, στην τελετή αναθέτοντας στη θεία του (μία από τις μεγαλύτερες αδελφές της Νταϊάνα) να βγάλει έναν από τους λόγους.
Αλλο καυτό ερώτημα: Θα δηλώσει η φεμινίστρια Μέγκαν υπακοή στον πρίγκιπα; Οχι. Φέρεται ότι θα διαλέξει μια εκδοχή της θρησκευτικής τελετής του 1966 που επιτρέπει στη νύφη να παραλείψει να πει ότι «θα υπακούει» και «θα υπηρετεί» τον σύζυγό της. Και ο Χάρι θα πρέπει να αποφασίσει αν θα φοράει βέρα (ο Γουίλιαμ δεν φοράει).

Οι νέοι βασιλικοί τίτλοικαι ο μήνας του μέλιτος

Μετά τον γάμο με τον πρίγκιπα η Μέγκαν αναμένεται να γίνει δούκισσα (όπως και η Κέιτ Μίντλετον έγινε δούκισσα του Κέμπριτζ το 2011, όταν παντρεύτηκε τον Γουίλιαμ).
Κατά παράδοση, οι άρρενες της βασιλικής οικογένειας λαμβάνουν τίτλο από τον/τη μονάρχη την ημέρα του γάμου τους και ο κενός τίτλος του δούκα του Σάσεξ θεωρείται ως η πιο πιθανή επιλογή για τον Χάρι, που σημαίνει ότι η Μαρκλ θα γίνει η Αυτής Βασιλική Υψηλότης η Δούκισσα του Σάσεξ.
Επειδή ο γάμος θα γίνει Σάββατο, δεν αναμένεται να κηρυχθεί εθνική αργία –αλλά θα παραταθούν οι ώρες λειτουργίας των παμπ και των μπαρ (μέχρι τη μία το πρωί της Παρασκευής 18 και του Σαββάτου 19 Μαΐου) για να πιει ο λαός στην υγειά του ζευγαριού.
Τα γαμήλια σουβενίρ δίνουν και παίρνουν, από τσαγιέρες μέχρι εσώρουχα. Είναι ένα φαινόμενο που χρονολογείται από τον γάμο της βασίλισσας Βικτωρίας με τον πρίγκιπα Αλβέρτο το 1840 και παραμένει μια ακμάζουσα βιομηχανία σήμερα –εκτιμάται ότι 222 εκατομμύρια στερλίνες ξοδεύτηκαν για αναμνηστικά του γάμου Γουίλιαμ – Κέιτ το 2011.
Οσο για τον μήνα του μέλιτος, παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, αλλά στα γραφεία στοιχημάτων φαβορί είναι οι αφρικανικοί προορισμοί: Ναμίμπια και Μποτσουάνα.

HeliosPlus