Ποιος είναι ο καρδινάλιος Τζορτζ Πελ και γιατί η δίκη του θα είναι τόσο συνταρακτική; Με λίγα λόγια: είναι ο υπ’ αριθμόν 3 στην ιεραρχία του Βατικανού, ο λεγόμενος «ταμίας του Πάπα», και πρόκειται να καθίσει τώρα στο εδώλιο για «ιστορικά εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών», στην πατρίδα του την Αυστραλία.
Στις 16 Μαΐου λοιπόν ο 76χρονος πρώην αρχιεπίσκοπος Μελβούρνης και Σίδνεϊ, και μέχρι πρότινος έμπιστος σύμβουλος του Πάπα Φραγκίσκου, θα ακούσει από αυστραλιανό δικαστήριο την ημερομηνία έναρξης της δίκης του για πολλαπλές κατηγορίες που αφορούν παλαιότερα σεξουαλικά αδικήματα (από τις δεκαετίες του 1970 και του 1990), από πολλούς ενάγοντες.
Ο Πάπας δεν έχει ζητήσει ακόμη την παραίτησή του –του έδωσε πέρυσι άδεια να επιστρέψει στην Αυστραλία για να αντικρούσει τις κατηγορίες, και ο ίδιος ο Πελ αρνείται κατηγορηματικά την ενοχή του αλλά έχει ήδη κερδίσει το θλιβερό προνόμιο να είναι ο πιο υψηλόβαθμος κληρικός του Βατικανού που θα δικαστεί σε αυτό το τεράστιο σκάνδαλο. Να γιατί η δίκη του θα είναι ιστορική.
Ελεγκτής των οικονομικών του Βατικανού από το 2014 (επιλεγμένος από τον ίδιο τον Φραγκίσκο), ο καρδινάλιος Πελ θεωρείται από πολλούς το σύμβολο ενός θεσμικού εγκλήματος στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, όπου αξιωματούχοι συγκάλυψαν επί δεκαετίες το φρικτό σκάνδαλο της σεξουαλικής κακοποίησης με θύματα παιδιά. Ακόμα χειρότερα: τώρα φέρεται και ο ίδιος δράστης κακοποίησης σε υποθέσεις από τη δεκαετία του 1970 που ενδέχεται να δικαστούν ξεχωριστά.
Το σκάνδαλο παιδεραστίας ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 2002, όταν δημοσιογράφοι της εφημερίδας «The Boston Globe» αποκάλυψαν ότι αμερικανοί επίσκοποι στην περιοχή της Βοστώνης είχαν συγκαλύψει δεκάδες κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και απλώς μετακινούσαν σε άλλες ενορίες τους ιερείς αντί να τους αποσχηματίσουν.
Από τότε χιλιάδες υποθέσεις σε όλον τον κόσμο είδαν το φως της δημοσιότητας καθώς τελείωσε η συγκάλυψη δεκαετιών και τα θύματα, ενήλικοι πια, που από φόβο ή ντροπή (ή και ενοχή!) σιωπούσαν επί χρόνια, άρχισαν τις καταγγελίες, με αποτέλεσμα να πληγούν σημαντικά η εικόνα και το κύρος της Καθολικής Εκκλησίας σε πολλές χώρες και να δοθούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.
Ετσι όλοι περιμένουν με αγωνία την εξέλιξη της υπόθεσης Πελ στην Αυστραλία. Πολλοί λένε ότι οι κατηγορίες εις βάρος του καρδιναλίου θα είναι συνταρακτικές για το Βατικανό και για τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος έχει δεσμευθεί για κάθαρση, αλλά τελευταίως κατηγορείται ότι δεν κάνει αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση.

«Παράδεισος του παιδεραστή»

Η υπόθεση πάει πίσω στη δεκαετία του 1970, στη μικρή πόλη Μπάλαρατ, γενέτειρα του Πελ, κοντά στη Μελβούρνη. Ο Πελ υπηρέτησε εκεί από το 1973 ως το 1984 ως επισκοπικός εφημέριος για την εκπαίδευση στο θρησκευτικό δημοτικό σχολείο του Αγίου Αλυπίου, όπου αμέτρητα παιδιά έπεσαν θύματα συστηματικής σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς και καλόγριες.
Αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης έχουν τεκμηριώσει εκτεταμένα αυτά τα εγκλήματα. Τον Φεβρουάριο του 2016 το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SBS της Αυστραλίας χαρακτήρισε το σχολείο του Αγίου Αλυπίου «παράδεισο του παιδεραστή και εφιάλτη των παιδιών». Η κακοποίηση ήταν αχαλίνωτη σε όλη την ενορία τη δεκαετία του ’70, σύμφωνα με την αυστραλιανή εφημερίδα «The Age».
Δύο δεκαετίες αργότερα, το 1993, ένας ιερέας, πρώην δάσκαλος στον Αγιο Αλύπιο, ο Τζέραλντ Ρίντσντεϊλ (ο οποίος συγκατοικούσε κάποτε με τον Πελ), κατηγορήθηκε για σεξουαλικές επιθέσεις σε μικρά αγόρια. Επίσκοπος Μελβούρνης τότε, ο Πελ συνόδευσε τον Ρίντσντεϊλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης, στο δικαστήριο. Με την ελπίδα, όπως είπε αργότερα ο Πελ, ότι η παρουσία του «θα μείωνε τον χρόνο του (Ρίντσντεϊλ) στη φυλακή».
Μια φωτογραφία τους μαζί στο δικαστήριο έγινε πρώτη είδηση στα ΜΜΕ της Αυστραλίας, προκαλώντας οργή στα θύματα και στους υποστηρικτές τους που αναρωτήθηκαν γιατί ο υψηλόβαθμος κληρικός είχε συνοδεύσει τον κατηγορούμενο παιδόφιλο στο δικαστήριο. Ο Ρίντσντεϊλ ομολόγησε την ενοχή του και καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη για δεκάδες σεξουαλικές επιθέσεις σε παιδιά, σε μια από τις πιο διαβόητες υποθέσεις παιδοφιλίας στην ιστορία της χώρας.
Αποκαλύφθηκε ότι ο Ρίντσντεϊλ και αρκετοί άλλοι ιερείς στον Αγιο Αλύπιο κακοποιούσαν σεξουαλικά τους μαθητές τους σχεδόν καθημερινά. Οταν οι καταγγελίες εναντίον του Ρίντσντεϊλ άρχισαν να αυξάνονται στα μέσα της δεκαετίας του ’70, εκείνος απλώς μετακινήθηκε σε άλλη ενορία.
Τα θύματά του πιθανότατα αριθμούσαν «εκατοντάδες», σύμφωνα με την εφημερίδα «Τhe Age». To νεότερο ήταν μόλις τεσσάρων ετών… Ενας δικηγόρος των θυμάτων δήλωσε στο δίκτυο ABC ότι η κακοποίηση στον Αγιο Αλύπιο ήταν τόσο τραυματική που 12 αγόρια (από τα 33) σε μια τάξη της τετάρτης δημοτικού αυτοκτόνησαν αργότερα στη ζωή τους.

Προσωπικές κατηγορίες

Ο Πελ αντιμετωπίζει και προσωπικές κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε μια πισίνα όταν ήταν ιερέας στο Μπάλαρατ τη δεκαετία του 1970, και για ένα άλλο περιστατικό στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πατρικίου στη Μελβούρνη τη δεκαετία του 1990, όταν ήταν ο Αρχιεπίσκοπος της πόλης. Οι ακριβείς λεπτομέρειες αυτών των αδικημάτων δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Μεγάλο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας που προηγήθηκε ήταν κλειστό για το κοινό επειδή η υπόθεση αφορά σεξουαλικά αδικήματα.
Αλλά το 2016 δύο άνδρες ισχυρίστηκαν στο ABC News ότι είχαν κακοποιηθεί ως παιδιά από τον Πελ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στην πισίνα Eureka στο Μπάλαρατ. «Επαιζε παιχνίδια σαν να ρίχνει τα παιδιά έξω από το νερό» είπε ο Λίντον Μόνιουμεντ, πρώην μαθητής στον Αγιο Αλύπιο. «Αλλά ξέρετε, το χέρι του άγγιζε μετά τα γεννητικά όργανα πάνω από το μαγιό σου».
Ο Πελ, ο οποίος κατέχει διδακτορικό στην Εκκλησιαστική Ιστορία από την Οξφόρδη, είναι γνωστός για τις άκρως συντηρητικές απόψεις του για ζητήματα όπως η ομοφυλοφιλία και η άμβλωση, για την οποία είπε κάποτε ότι είναι «χειρότερο ηθικό σκάνδαλο» από τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς.

HeliosPlus