Αυτοαποκαλούνται «incel», από το «involuntary celibate» που σημαίνει «ακούσια άγαμος», δηλαδή αυτό ακριβώς που υπονοεί η έκφραση: άνδρες που επιθυμούν διακαώς να κάνουν σεξ αλλά οι γυναίκες τούς απορρίπτουν. Ηρθαν στο φως από τις πιο σκοτεινές γωνιές του Internet, όταν ο 25χρονος Αλεκ Μινασιάν έπεσε με φορτηγάκι πάνω σε πεζούς στο Τορόντο, σκοτώνοντας 10 άτομα και τραυματίζοντας 14 στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Λίγο πριν από την πράξη αυτή, ο Μινασιάν είχε ποστάρει στον λογαριασμό του στο Facebook: «Η επανάσταση των Incels έχει ήδη αρχίσει! Θα ανατρέψουμε όλους τους Τσαντ και τις Στέσι! (σ.σ.: στο λεξιλόγιο των incels, «τσαντ» και «στέισι» είναι οι άνδρες και οι γυναίκες αντίστοιχα που κάνουν σεξ). Χαιρετίστε όλοι τον υπέρτατο τζέντλεμαν Ελιοτ Ρότζερ!».
Για τον περισσότερο κόσμο, η ανάρτηση του Μινασιάν δεν βγάζει νόημα. Για τους incels όμως είναι απολύτως κατανοητή. Ο Ελιοτ Ρότζερ είναι ο 22χρονος που σκότωσε με όπλο και μαχαίρι έξι άτομα και τραυμάτισε 14 στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας τον Μάιο του 2014. Προτού το κάνει, ανέβασε ένα («εμετικό» περιγράφεται) βίντεο στο YouTube καθώς και ένα μανιφέστο 137 σελίδων στο οποίο ορκιζόταν «εκδίκηση» κατά των γυναικών που τον είχαν απορρίψει σεξουαλικά, κατηγορώντας τες για τη μοναξιά του και για το ότι ήταν ακόμη παρθένος. «Εγώ είμαι ο τέλειος άνδρας αλλά εσείς ρίχνεστε σε αυτούς τους απαίσιους άνδρες αντί σε μένα, τον υπέρτατο τζέντλεμαν» έγραψε απευθυνόμενος στις γυναίκες που τον είχαν απορρίψει.
Εκτοτε οι incels θεωρούν τον Ρότζερ ήρωά τους, αναφερόμενοι συχνά σε αυτόν με τα αρχικά του ονόματός του, ER, ή ως «υπέρτατο τζέντλεμαν» και γιορτάζουν κάθε χρόνο την επέτειο του εγκλήματός του.
Κάτω από την «ανδρική υπεροχή»
Οι incels είναι κυρίως ετεροφυλόφιλοι λευκοί άνδρες, πεπεισμένοι ότι η «ακούσια αγαμία» τους οφείλεται στην επιπολαιότητα των γυναικών, οι οποίες πηγαίνουν μόνο με «παραδοσιακά εμφανίσιμους» άνδρες. Για τον λόγο αυτόν, οι incels αισθάνονται μεγάλη οργή εναντίον των γυναικών και γίνονται μισογύνηδες, υπέρμαχοι της «ανδρικής υπεροχής». Οι πιο ακραίοι από τους incels προωθούν τη σεξουαλική βία εναντίον των γυναικών. Το Southern Poverty Law Center (SPLC), οργάνωση που καταγράφει τις ομάδες μίσους στις ΗΠΑ, πρόσθεσε εφέτος την «ανδρική υπεροχή» στις ιδεολογίες μίσους που παρακολουθεί και καταπολεμά. Σύμφωνα με το SPLC, για τους incels το σεξ αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα όλων των ανδρών, γι’ αυτό οι γυναίκες που τους το αρνούνται διαπράττουν ένα απεχθές έγκλημα για το οποίο πρέπει να τιμωρηθούν.
Οι incels συχνάζουν στις σκοτεινές γωνιές του Internet, σε φόρουμ που ανήκουν στο Reddit και στο 4chan –αμφότερα φιλοξενούν πολλές ακραίες και «ψεκασμένες» κοινότητες, για παράδειγμα από το 4chan ξεπήδησε και η alt right (από το «alternative right» ή «εναλλακτική Δεξιά», δηλαδή οι αμερικανοί ακροδεξιοί, συχνά μετέπειτα οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ). Οι incels έχουν δικές τους κοινότητες και κλειστά chat rooms στο Διαδίκτυο, και σάιτ όπως το sluthate.com. Το κορυφαίο φόρουμ των incels είναι το incels.me, το οποίο περιγράφει τα μέλη του ως άνδρες που «δεν μπορούν να κάνουν σεξ, παρότι το θέλουν» και συνεπώς στερούνται την ευχαρίστηση μιας σχέσης. Ολα αυτά τα σάιτ μαζί ανήκουν στη λεγόμενη «ανδρόσφαιρα» του Internet.
Το «Βήμα» επισκέφθηκε το incels.me. Οι χρήστες του υποστηρίζουν ότι «μια γυναίκα είναι μοναχική μόνο από επιλογή» και ότι «για να είναι incel μια γυναίκα, πρέπει να είναι παχύσαρκη και να μοιάζει με σκατά σκύλου». Αυτές είναι από τις πιο ανώδυνες αναρτήσεις. Αλλες υμνούν τον Μινασιάν που ξεπέρασε σε αριθμό θυμάτων τον Ρότζερ και δηλώνουν ότι «οι γυναίκες του Τορόντο άξιζαν να πεθάνουν». Ενας λέει για τον Μινασιάν: «Ελπίζω αυτός ο τύπος να έχει γράψει μανιφέστο γιατί θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος προστάτης άγιός μας».

Μίσος για τα «γυναικοειδή»

Στην κοσμοθεωρία των incels, οι γυναίκες που πέφτουν θύματα των «ακούσιων άγαμων» είναι υπεύθυνες για τον θάνατό τους, τον οποίο προκάλεσαν απορρίπτοντας τους συγκεκριμένους άνδρες. Οι incels αναφέρονται σε όλες τις γυναίκες ως «femoid», το οποίο αποτελεί σύντμηση των λέξεων «female» και «humanoid» («γυναίκα» και «ανθρωποειδές») και θα μπορούσε να αποδοθεί ως «γυναικοειδές» –γιατί για τους incels η γυναίκα δεν είναι άνθρωπος αλλά κάτι κατώτερο, ανθρωποειδές. Το incels.me μάλιστα, όπως διαπίστωσε «Το Βήμα», απαγορεύει τη χρήση του όρου «γυναίκα», επιτρέποντας μόνο το «γυναικοειδές».
Ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί η οργισμένη, ακραία κοινότητα των incels. Το SPLC σταχυολογεί μερικές από τις πιο ανατριχιαστικές αναρτήσεις τους: «Το να σκοτώνουμε normies (κανονικούς, βαρετούς ανθρώπους) κατά την άποψή μου είναι κάπως ανούσιο αλλά παραμένει καλό. Θα προτιμούσα όμως επίθεση με οξύ αντί για μαζικές δολοφονίες. Αναρωτιέμαι πότε θα κάνει κάποιος μια μαζική επίθεση με οξύ». Αλλος γράφει: «Γελώ με τον θάνατο των normies. Αυτοί θα πεθάνουν ενώ εμείς θα επιζήσουμε. Εμείς οι incels περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας μέσα, γι’ αυτό αποκλείεται να γίνουμε θύματα επίθεσης. Οι normies όμως πρέπει να ζουν τώρα με τον φόβο για την υπόλοιπη ζωή τους, δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, στο εμπορικό κέντρο ή σε ραντεβού χωρίς να φοβούνται μια άλλη επίθεση από incel. Και πρέπει να φοβούνται. Αυτά συμβαίνουν όταν μας αφήνετε χωρίς αγάπη ή συντροφικότητα».

Μισογυνισμός που σκοτώνει

Ο θυμός των incels προς όσους κάνουν σεξ είναι απύθμενος και η αντίληψή τους για τα πράγματα εντελώς διαστρεβλωμένη. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις μαζικές δολοφονίες, πολλά από τα σάιτ, φόρουμ, τσατ κ.λπ. όπου συχνάζουν incels διατείνονται ότι σβήνουν τις αναρτήσεις που αναφέρουν το όνομα του Ελιοτ Ρότζερ ή υμνούν τον Μινασιάν. Πολλά όμως συνεχίζουν ακάθεκτα, όπως διαπίστωσε «Το Βήμα».

Αλλωστε δεν είναι μόνο οι αναφορές στους δύο αυτούς μαζικούς δολοφόνους που προκαλούν αποστροφή. Διαβάζουμε στο μπλογκ ενός incel ότι «όλες οι πολιτισμένες κοινωνίες ήταν πατριαρχικές», ότι «η ψήφος είναι ένα προνόμιο που θα έπρεπε να έχουν μόνο οι έξυπνοι άνδρες και που δεν πρέπει να έχουν οι γυναίκες» και ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να επιλέγουν οι ίδιες τους σεξουαλικούς τους συντρόφους. Ακόμη πιο ανατριχιαστικά, άλλος μπλόγκερ υποστηρίζει ότι ο βιασμός δεν απαγορεύεται αν διαπραχθεί σε ιδιωτικό χώρο. Το φαινόμενο των incels μπορεί να φαντάζει γελοίο αλλά η πικρία τους για την κατάστασή τους και η οργή τους για την κοινωνία που τους περιθωριοποιεί είναι ακριβώς το υλικό που οπλίζει συχνά τα χέρια των μαζικών δολοφόνων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ