Πέντε μετανάστες ακόμα βρήκαν το θάνατο στην προσπάθεια τουςνα φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη το πρωί από ισπανούς διασώστες στη θάλασσα που εξακολουθούν να ερευνούν λέμβους που μετέφεραν περισσότερους από 100 επιβαίνοντες.

Η ακτοφυλακή διέσωσε την Τετάρτη βράδυ 54 μετανάστες οι οποίοι επέβαιναν σε δύο σκάφη, αλλά βρήκαν τέσσερα πτώματα στη θάλασσα, μετανάστες που πνίγηκαν μετά την ανατροπή μίας από τις λέμβους περίπου σαράντα χιλιόμετρα από τις μαροκινές ακτές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος των συνεργείων διάσωσης.

Ένας πέμπτος πέθανε από καρδιακή προσβολή μετά τη διάσωσή του, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Σήμερα οι διασώστες εξακολουθούσαν να ερευνούν δύο λέμβους στη θάλασσα του Αλμποράν ανατολικά των Στενών του Γιβραλτάρ που χωρίζουν το Μαρόκο από την Ισπανία, στις οποίες επέβαιναν 107 άνθρωποι.

Τις έρευνες δυσχεραίνει ο κακός καιρός που εμποδίζει τα ελικόπτερα να πετάξουν πάνω από την περιοχή.

Η Ισπανία είναι η τρίτη πύλη εισόδου παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη, με πρώτη την Ιταλία και δεύτερη την Ελλάδα.

Τη διαδρομή προς την Ισπανία, μέσω Μαρόκου, επιλέγουν όλο και περισσότεροι μετανάστες, προκειμένου να αποφύγουν τη Λιβύη όπου επικρατεί χάος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης, περισσότεροι από 22.400 άνθρωποι έφθασαν στην Ισπανία διά θαλάσσης το 2017. Διακόσιοι είκοσι τρεις έχασαν τη ζωή τους.

Από τις αρχές του έτους, σχεδόν 3.800 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ισπανία διά θαλάσσης και τουλάχιστον 181 έχασαν τη ζωή τους κατά τον διάπλου.