Ο πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε να είχε αποφύγει την πολιτική ένταση που έχει προκληθεί γύρω από τον διορισμό του Ρόνι Τζάκσον στην ηγεσία του υπουργείου για τις Υποθέσεις των Βετεράνων, εάν είχε ακούσει την συμβουλή του Τζόνι Ίσακσον, σχολιάζει το «Politico».

Σε μια ιδιωτική συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ, ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υποθέσεις των Βετεράνων στην Γερουσία, είχε υπερασπιστεί τον πρώην υπουργό Ντέιβιντ Σάλκιν. Αλλά παρά τις απόψεις και την δυναμική υποστήριξη του Ίσακσον, ο Σάλκιν αποπέμφθηκε λίγες ημέρες αργότερα, ενώ ο Τζάκσον, γιατρός του Λευκού Οίκου επιλέχθηκε γρήγορα για τον διορισμό του, στην ηγεσία του αναφερόμενου υπουργείου.

Η επιλογή του Τζάκσον για την ηγεσία του υπουργείου των Βετεράνων έγινε με ελάχιστο έλεγχο για την καριέρα και την επαγγελματική συμπεριφορά του, προκαλώντας τον εκνευρισμό αρκετών στελεχών του Λευκού Οίκου, μεταξύ των οποίων και του προσωπάρχη Τζον Κέλι.

Σήμερα, ψίθυροι και φήμες που ακούγονται στην Ουάσινγκτον απειλούν να τορπιλίσουν πολιτικά τον διορισμό του, στην ηγεσία του μεγαλύτερου υπουργείου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Το νέο αυτό επεισόδιο πολιτικής έντασης στην Ουάσινγκτον, υπενθυμίζει πως ο παρορμητικός τρόπος λήψης αποφάσεων από τον πρόεδρο Τραμπ, προκαλεί προβλήματα τόσο σε Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, όσο και στους συμβούλους τους, σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης. Έτσι, χθες οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη της Επιτροπής για τις Υποθέσεις των Βετεράνων στην Γερουσία, κλήθηκαν να χειριστούν μη επιβεβαιωμένες καταγγελίες απρεπούς συμπεριφοράς που έχουν διατυπωθεί κατά του Τζάκσον.

Ένας Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής μιλώντας ανώνυμα δήλωσε πως έχει την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Τραμπ θ’ αποσύρει τον διορισμό το γρηγορότερο δυνατό, προκειμένου ν’ αποφύγει γενικότερες πολιτικές συνέπειες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη μεριά, ο Τραμπ δεν έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα για τις κινήσεις του, ενώ ο Τζάκσον επιμένει προκειμένου να διατηρήσει την προοπτική του διορισμού του στην ηγεσία του αναφερόμενου υπουργείου, ζωντανή. Σε ιδιωτική του συνάντηση με τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Τζέρι Μόραν από το Κάνσας, ο Τζάκσον δήλωσε ότι οι καταγγελίες είναι ψευδείς κι ότι επιθυμεί μία ακρόαση, προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις του. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωνε σε δημοσιογράφους ότι κατά την “προσωπική” του άποψη ο Τζάκσον δεν θα έπρεπε ν’ αναλάβει δράση για την υπόθεση αυτή, αλλά είναι μία απόφαση που θα ληφθεί “αποκλειστικά” από τον ίδιο.

“Ο πρόεδρος λέει ‘Ναι, δεν θα προχωρήσω περαιτέρω με αυτό’ Εννοώ, τι σημαίνει αυτό που μας λέει; Εάν ο πρόεδρος προωθεί το όνομα κάποιου είναι αναγκαίο να είναι σίγουρος ότι έχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο αυτό. Κι αν πρόκειται για μία απόφαση που ελήφθη ξαφνικά; Τότε, η ομάδα του προέδρου θα πρέπει να εργαστεί, ώστε να καταστήσει σαφές ότι ο πρόεδρος Τραμπ βλέπει την κοντόφθαλμη πρακτική της απόφασης αυτής,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Λίζα Μαρκόβσκι από την Αλάσκα.

Το πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο Τζάκσον είναι πιθανό να ενεργοποιήσει ένα νέο μέτωπο πολιτικής σύγκρουσης στον Λευκό Οίκο. Στελέχη που έχουν πλέον καταλάβει ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τον Αμερικανό πρόεδρο, διαρρέουν αρνητικές πληροφορίες σε βάρος συμβούλων, μελών της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά και υποψηφίων για διορισμούς, καθώς ελπίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα επιτύχουν να έχουν λόγο στην διαμόρφωση των προσωπικών αποφάσεων που λαμβάνει ο πρόεδρος Τραμπ ή να τις τορπιλίζουν πολιτικά μέσω των ΜΜΕ.

Ένας αριθμός στελεχών του Λευκού Οίκου υποπτεύονται ότι μια τέτοια προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος του Τζάκσον, ο διορισμός του οποίου προκάλεσε σύγχυση μεταξύ των συμβούλων στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, ενώ αντίθετη άποψη είχαν επίσης σχεδόν όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία, ήταν σκεπτικοί για τον Τζάκσον από την αρχή, με δεδομένη την έλλειψη εμπειρίας που τον χαρακτηρίζει στην διοίκηση ενός μεγάλου οργανισμού, όπως το υπουργείο των Βετεράνων. Η υποτονική υποδοχή της επιλογής του για την θέση, μείωσε ουσιαστικά τις πιθανότητες διεξαγωγής μιας επιτυχούς πολιτικής εκστρατείας για την διεκδίκηση της θέσης από τον Τζάκσον. Το αρνητικό αυτό κλίμα είχε διαμορφωθεί πριν από τις ερωτήσεις που άρχισαν να κάνουν οι δημοσιογράφοι σχετικά με ισχυρισμούς-καταγγελίες κατά του γιατρού του Λευκού Οίκου, ότι έπινε στην διάρκεια της εργασίας του στο Λευκό Οίκο ή ότι προχωρούσε σε υπερβολική συνταγογράφηση φαρμάκων. “Είχα τις αμφιβολίες μου από την αρχή,” δηλώνει ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα, που ασκεί συχνά κριτική στον πρόεδρο Τραμπ. Όταν ένας υποψήφιος επιλέγεται για την ηγεσία ενός τόσου μεγάλου υπουργείου, με τέτοιες ευθύνες, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί ότι του έχει γίνει ο απαραίτητος έλεγχος… Δεν είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί στην περίπτωση αυτή,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Τζάκσον είχε προηγούμενα διεκδικήσει την θέση του υφυπουργού που είναι υπεύθυνος για τις υπηρεσίες υγείας στο ίδιο υπουργείο, ενώ εγκατέλειψε την προσπάθεια, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις. Στην περίπτωση εκείνη, είχε διεξαχθεί ένας βιαστικός έλεγχος για την επαγγελματική πορεία του και την συμπεριφορά του, ενώ στην διάρκεια των σχετικών διαπραγματεύσεων για την θέση, διαμορφώθηκε στον Λευκό Οίκο, η εντύπωση, ότι ο Τζάκσον δεν θα μπορούσε να επιβιώσει της σκληρής διαδικασίας που ακολουθείται στην Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του.

Για το ζήτημα που προκλήθηκε με το νέο διορισμό του Τζάκσον, ο Λευκός Οίκος δεν είχε αρχικά μία συντονισμένη και υπερασπιστική προσπάθεια αντίδρασης, ή ένα σχέδιο για την διάψευση των ισχυρισμών που τον βαρύνουν.

Αργά χθες το βράδυ, ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε αναφορές του γενικού επιθεωρητή για τον Τζάκσον, δίνοντας έμφαση στα θετικά σχόλια που έκαναν για τον ίδιο, οι υφιστάμενοί του.

Ωστόσο, οι γερουσιαστές τόσο των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουμπλικάνων έχουν ζητήσει πολλά περισσότερα στοιχεία, ενώ είναι επιφυλακτικοί απέναντί του με δεδομένη την σοβαρότητα των καταγγελιών που τον βαρύνουν. “Πρόκειται για μία από τις πιο σοβαρές υπουργικές θέσεις σε παναμερικανικό επίπεδο. Είναι απαράδεκτο για μένα ότι ο Λευκός Οίκος δεν τον έλεγξε όπως θα έπρεπε,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερουσιαστής Πάτι Μούρεϊ, που έχει την τρίτη θέση ηγεσίας στο Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ είναι μέλος της Επιτροπής των Βετεράνων στην Γερουσία. “Επειδή δεν το έπραξαν θα πρέπει να το κάνουν οι επιτροπές μας κι αυτά είναι σοβαρά θέματα,” συμπλήρωσε η ίδια.

Αρκετοί άνθρωποι παρουσιάστηκαν ενώπιον του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Τζον Τέστερ από την Μοντάνα με επιβαρυντικές πληροφορίες σε βάρους του Τζάκσον, ενώ όπως συμβαίνει με όλα τα στελέχη του Λευκού Οίκου, το FBI διαθέτει φάκελο και για τον Τζάκσον. Ο Τέστερ δήλωσε ότι ήταν “εντάξει” όταν τον μελέτησε. Ωστόσο, νέες καταγγελίες σε βάρος του Τζάκσον διατυπώνονται “από ανθρώπους που δεν εξέτασε το FBI” δήλωσε ο Τέστερ χθες το βράδυ. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά του Τζάκσον έχουν διατυπωθεί καταγγελίες που σχετίζονται με απρεπή συμπεριφορά στην διάρκεια της εργασίας του, με υπερβολική συνταγογράφηση, αλλά κατανάλωση αλκοόλ στην διάρκεια της εργασίας του.

Από την άλλη μεριά, ένα άτομο που ταξιδεύει μαζί με τον Τζάκσον δήλωσε ότι δεν έχει δει ποτέ τον γιατρό του Λευκού Οίκου να καταναλώνει αλκοόλ στην διάρκεια της εργασίας του.

Η υπόθεση με τις καταγγελίες σε βάρος του Τζάκσον εξελίσσεται σε ένα νέο πολιτικό πονοκέφαλο για τον πρόεδρο Τραμπ, πάρα το σύντομο διπλωματικό διάλειμμα που έχει αυτήν την εβδομάδα με την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον του Γάλλου προέδρου Μακρόν και μεθαύριο της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι κοινοβουλευτικές διεργασίες για την επικύρωση του διορισμού του Μάικ Πομπέο στην ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Οι πολιτικές εξελίξεις και πρωτοβουλίες, τόσο των Ρεπουμπλικάνων, όσο και των Δημοκρατικών επηρεάζονται άμεσα από την πολιτική δυναμική που διαμορφώνεται με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να βρίσκεται στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, οι Ρεπουμπλικάνοι επιδιώκουν να διατηρήσουν τουλάχιστον τον πολιτικό έλεγχο της Γερουσίας.