Πρώτα ενημερώθηκε η 92χρονη βασίλισσα Ελισάβετ, για τη γέννηση του έκτου δισεγγόνου της, και μετά ο κόσμος όλος, μέσω επίσημης γραπτής ανακοίνωσης σε καβαλέτο έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Είμαστε, βέβαια, στον 21ο αιώνα, αλλά μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ στη βρετανική μοναρχία: σημαίες υψώθηκαν, κανόνια βρόντηξαν, και οι καμπάνες χτύπησαν χαρούμενα σε όλο το βασίλειο για το πριγκηπικό βρέφος – τρίτο παιδί, και δεύτερο γιό του μέλλοντα μονάρχη πρίγκιπα Γουίλιαμ, και οι πάντες περιμένουν τώρα με αγωνία να μάθουν το όνομα του μωρού.
Θα είναι παραδοσιακό, όπως Αρθουρ, Αλμπερτ, Τζέιμς και Φίλιπ ή μήπως κάτι πιο προοδευτικό; Και πότε θα ανακοινωθεί; Το άλλο αιώνιο βρετανικό χόμπι, τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν καθώς πολλοί πιστεύουν ότι η 36χρονη Κέιτ Μϊντλετον, μητέρα του νεογέννητου πρίγκιπα μπορεί να προτιμήσει ένα όνομα από τη δική της, μη γαλαζοαίματη οικογένεια.
Αλλά οι βαθείς γνώστες του πρωτοκόλλου αμφιβάλλουν. Η παράδοση είναι στην ουσία ο λόγος ύπαρξης της βρετανικής μοναρχίας λένε, και το αυστηρό πρωτόκολλο που περιβάλλει τη γέννηση του τρίτου παιδιού του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ (του Δούκα και της Δούκισσας του Κέμπριτζ για να χρησιμοποιήσουμε τους επίσημους τίτλους τους) είναι ένα μέσο για την προώθηση της εικόνας του οίκου των Ουίνδσορ.
Φάνηκε από την πρώτη στιγμή: η ανακοίνωση της γέννησης ήταν λιτή: το πριγκιπικο μωρό γεννήθηκε την Δευτέρα 23 Απριλίου, στις 11:01 π.μ. ώρα Ηνωμένου Βασιλείου, στο νοσοκομείο St Mary’s στο Λονδίνο. Ζύγιζε 3,8 κιλά και χαίρει, όπως και η μητέρα του, άκρας υγείας. Ακολούθησαν οι πρώτες επίσημες φωτογραφίες, και πέραν τούτου ουδέν. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής του βρέφους είναι αδιαπραγμάτευτη και οι πληροφορίες θα δίνονται με το σταγονόμετρο.
Κάποιοι, βέβαια, σήκωσαν τους ώμους με αδιαφορία. Στο κάτω-κάτω αυτό το μωρό είναι πέμπτο στη διαδοχή του θρόνου της Αγγλίας, μετά τον παππού του πρίγκιπα Κάρολο, τον πατέρα του πρίγκιπα Γουίλιαμ, τον πρωτότοκο αδελφό του πρίγκιπας Τζορτζ και την αδελφή του πριγκίπισσα Σάρλοτ. Οι πιθανότητές του να ανέλθει μια μέρα στο θρόνο είναι ελάχιστες.
Αλλά αυτό δεν εμπόδισε το τεράστιο ενδιαφέρον κοινού και ΜΜΕ, και το κύμα του λαϊκού ενθουσιασμού που περιβάλλει την γέννηση του πριγκιπικού μωρού. Οπως φαίνεται και από την μεγάλη προσμονή για τον επόμενο βασιλικό γάμο (του πρίγκιπα Χάρι με την Μέγκαν Μαρκλ στις 19 Μαΐου), η νέα γενιά της βασιλικής οικογένειας απολαμβάνει τεράστια δημοτικότητα.
Και όχι μόνο στη Βρετανία. Ακόμα και στη Γαλλία, χώρα που υπερηφανεύεται ότι τέλειωσε μια και καλή με βασιλιάδες και ευγενείς (στη γκιλοτίνα) το 1789, το ενδιαφέρον είναι έντονο. Η εφημερίδα Le Monde μίλησε με έναν ειδήμονα του πρωτοκόλλου για την «συμβολική δύναμη» της βρετανικής μοναρχίας.
Για τον 28χρονο Γουίλιαμ Χάνσον, λοιπόν, ο οποίος διδάσκει καλούς τρόπους, και σχολιάζει ζητήματα μοναρχίας στα διεθνή ΜΜΕ, «το πρωτόκολλο είναι ακριβώς ένας από τους κύριους λόγους ύπαρξης του οίκου των Ουίνδσορ».
«Υπάρχουν και άλλες βασιλικές οικογένειες σε όλο τον κόσμο, αλλά η λάμψη, το θέαμα και το μυστήριο που περιβάλλει το βρετανικό πρωτόκολλο είναι αυτό που κάνει την διαφορά. Ελπίζω ότι για τον επερχόμενο γάμο (του Χάρι), δεν θα απλοποιήσουν πάρα πολύ το πρωτόκολλο, επειδή παίζει πραγματικό ρόλο… Ακριβώς επειδή είναι περίπλοκο και γεμάτο από σκοτεινούς κώδικες είναι που ενδιαφέρει τόσο το ευρύ κοινό. Εν ολίγοις, το υποσυνείδητο μήνυμα είναι σαφές: «η βασιλική οικογένεια ζει με διαφορετικούς κανόνες από τους κοινούς θνητούς, και πρέπει να διατηρήσει πάση θυσία αυτήν την αύρα του μυστηρίου», λέει ο Χάνσον στον Monde.
Για λόγους πρωτοκόλλου, ας πούμε, η Αμερικανίδα Μέγκαν Μαρκλ, μελλοντική σύζυγος του πρίγκιπα Χάρι και διαζευγμένη από πρώτο γάμο, δεν θα δικαιούται τον τίτλο της πριγκίπισσας. Αλλος άγραφος κανόνας στη βρετανική μοναρχία; Τα ονόματα των βασιλικών μωρών δεν ανακοινώνονται ποτέ αμέσως, ακόμα και αν οι γονείς έχουν αποφασίσει, ιδιωτικώς, για το όνομα.
Η ίδια η Ελισάβετ καθυστέρησε ένα μήνα να ανακοινώσει δημοσίως το όνομα του διαδόχου πρίγκιπα Καρόλου, το 1948. Ο Κάρολος και η αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα ανακοίνωσαν το όνομα του πρίγκιπα Γουίλιαμ μια εβδομάδα μετά τη γέννησή του, αλλά ο Γουίλιαμ και η Κέιτ ήταν πιο γρήγοροι: τα ονόματα των δύο πρώτων παιδιών τους έγιναν γνωστά μέσα σε 48 ώρες από την γέννησή τους.
«Το όνομα ενός βασιλικού μωρού δεν είναι απλή υπόθεση, θέλει βαθιά σκέψη διότι σφραγίζει την θέση του στην ιστορία », λέει η Εμιλι Αντριους, που καλύπτει το ανακτορικό ρεπορτάζ για την Sun.
Μέχρι να μάθουμε, λοιπόν, το όνομα του νέου πρίγκιπα τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν, με επικρατέστερα το Αρθουρ και το Αλμπερτ. Ιδίως το πρώτο θεωρείται φαβορί γιατί φέρνει στο νου τον μυθικό βασιλιά Αρθούρο της στρογγυλής τραπέζης, και το Κάμελοτ, μια ουτοπία ισοτιμίας και δικαιοσύνης.