Εκατοντάδες άνθρωποι τίμησαν την Τρίτη στο Μπανγκλαντές τη μνήμη των τουλάχιστον 1.130 θυμάτων από την κατάρρευση του οκταώροφου κτιρίου Rana Plaza, όπου στεγαζόταν βιοτεχνία κατασκευής έτοιμων ενδυμάτων, στις 24 Απριλίου 2013.

Επιζήσαντες του χειρότερου βιομηχανικού δυστυχήματος στη χώρα και συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στο σημείο της τραγωδίας, στην περιφέρεια της Ντάκα, ενώ πραγματοποιήθηκαν και διαδηλώσεις με αίτημα να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την τραγωδία.

«Οι τραυματισμένοι εργάτες έχουν γίνει ζωντανοί-νεκροί. Ζητάμε τη γρήγορη δίκη των ενόχων. Έχουν περάσει πέντε χρόνια και δεν έχει υπάρξει σχεδόν καμία πρόοδος στη δίκη για ανθρωποκτονία», δήλωσε ο Τζόλι Ταλουκντέρ, αξιωματούχος ενός εργατικού συνδικάτου.

Σε βάρος του ιδιοκτήτη του Rana Plaza Σόχελ Ράνα και περίπου 40 ακόμη ατόμων, εκ των οποίων υπεύθυνοι του εργοστασίου και επιθεωρητές εργασίας, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες όμως μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί καμία καταδικαστική απόφαση.

Η τραγωδία στο Rana Plaza, που προκλήθηκε εξαιτίας της μη τήρησης των κανόνων ασφαλείας, έφερε στο φως της δημοσιότητας τις άθλιες συνθήκες στις οποίες εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι στο Μπανγκλαντές κατασκευάζοντας ρούχα γνωστών εταιρειών, προκειμένου να είναι μειωμένο το κόστος παραγωγής. Την ώρα που το οκταώροφο κτίριο κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, στις εγκαταστάσεις του εργάζονταν 3.500 άνθρωποι.

Ο Αμπντούλ Άουαλ, 58 ετών, ταξίδεψε από το βόρειο Μπανγκλαντές για να τιμήσει τη μνήμη της 25χρονης κόρης του, η οποία έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα αυτό, αν και δεν έχει εντοπιστεί το πτώμα της.

«Ακόμη και μετά τα τεστ DNA που διενεργήθηκαν σε όλα τα πτώματα, δεν γνωρίζω ακόμη πού βρίσκεται το πτώμα της κόρης μου», κατήγγειλε, ενώ προσπαθεί να αναθρέψει τον εγγονό του, ο οποίος ήταν 11 μηνών όταν σκοτώθηκε η μητέρα του.
Παρόντες στη σημερινή τελετή ήταν και πολλοί αλλοδαποί εκπρόσωποι ξένων εταιρειών ρούχων.

Φτωχή χώρα της νότιας Ασίας, το Μπανγκλαντές είναι ο προορισμός που προτιμούν οι υπεργολάβοι της κλωστοϋφαντουργίας λόγω των μισθών που είναι μεταξύ των πιο χαμηλών στον κόσμο και ξεκινούν από 65 δολάρια τον μήνα. Στον τομέα εργάζονται περίπου 4 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας.

Σύμφωνα με τις εταιρείες που ειδικεύονται στο θέμα, η ασφάλεια στα εργοστάσια του Μπανγκλαντές έχει βελτιωθεί από το 2013, αν και μια ομάδα Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων προειδοποιεί ότι «παραμένουν σημαντικά προβλήματα ασφαλείας, ενδεχομένως θανατηφόρα» στα 4.500 εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας της χώρας.