«Το Ισραήλ εξακολουθεί να παραβιάζει τα δικαιώματα των παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων» δήλωσε ο παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπάσι την Τρίτη, Ημέρα του Παλαιστίνιου Αιχμαλώτου.

Περισσότεροι από 6.000 παλαιστίνιοι κρατούνται σήμερα στις ισραηλινές φυλακές και κέντρα κράτησης.
«Το Ισραήλ συνεχίζει τη χρήση διοικητικής κράτησης (κράτηση χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες ή χωρίς διεξαγωγή δίκης), την κακομεταχείριση, τις καταχρήσεις και τα βασανιστήρια των παλαιστινίων κρατουμένων, καθώς επίσης τη μεταφορά των κρατουμένων από την κατεχόμενη Παλαιστίνη στο Ισραήλ. Επιπλέον στερεί από τους κρατούμενους το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να δέχονται επισκεπτήριο από τα μέλη της οικογένειας τους».
Ιδιαιτέρως ανησυχητικός είναι ο αριθμός των ανηλίκων που κρατούνται από το Ισραήλ, με κορυφαία ανάμεσα στις πιο πρόσφατες περιπτώσεις εκείνη της 16χρονης Αχέντ Ταμίμι που συνελήφθη στις 19 Δεκεμβρίου επειδή χαστούκισε και κλώτσησε δύο ισραηλινούς στρατιώτες. Η Ταμίμι αναγκάστηκε να έρθει σε συμφωνία και να δηλώσει ένοχη σε διάφορες κατηγορίες, προκειμένου να την αντιμετωπίσει πιο επιεικώς το ισραηλινό στρατοδικείο που την καταδίκασε σε φυλάκιση οκτώ μηνών.
Τα παλαιστίνια παιδιά που συλλαμβάνονται από τους Ισραηλινούς υφίστανται συστηματικά αυθαίρετη κράτηση, ανάκριση χωρίς την παρουσία δικηγόρου ή της οικογένειας τους, βασανιστήρια και κατ’ οίκον περιορισμό ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για εξωδικαστικές δολοφονίες. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζουν ψυχολογικές και ψυχοσωματικές αντιδράσεις όπως άγχος, αποπροσανατολισμό, κατάθλιψη, αϋπνία, ψύχωση, αυτοακρωτηριασμό και απόπειρες αυτοκτονίας.
«Τέτοιες παραβιάσεις του ισραηλινού στρατού τρομοκρατούν μια ολόκληρη γενιά και έχουν σημαντικές επιπτώσεις στα παλαιστινιακά παιδιά και στις οικογένειές τους», δήλωσε ο κ. Τουμπάσι καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις «σοβαρές παραβιάσεις και την παράνομη συμπεριφορά του Ισραήλ».
Σύμφωνα με την Επιτροπή Κρατουμένων και Υποθέσεων Πρώην Κρατουμένων, στις ισραηλινές φυλακές και κέντρα κράτησης βρίσκονται σήμερα περίπου 6.500 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 350 παιδιά, 62 γυναίκες (εκ των οποίων οκτώ κορίτσια), 500 διοικητικοί κρατούμενοι και 1.800 αιχμάλωτοι (700 εκ των οποίων πάσχουν από σοβαρές και χρόνιες παθήσεις), έξι βουλευτές και 18 δημοσιογράφοι.
Από τότε που ξεκίνησε η στρατιωτική κατοχή στη Δυτική Όχθη (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ) και στη Λωρίδα της Γάζας το 1967, περισσότεροι από 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν απαχθεί και φυλακιστεί από το Ισραήλ. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 20% του συνολικού παλαιστινιακού πληθυσμού και το 40% του παλαιστινιακού ανδρικού πληθυσμού. Περιλαμβάνει 10.000 γυναίκες φυλακισμένες από το 1967 και περισσότερους από 200 Παλαιστίνιους που έχασαν τη ζωή τους στις ισραηλινές φυλακές μετά από βασανιστήρια και έλλειψη ιατρικής περίθαλψης. Επιπλέον, από το 2000 έχουν συλληφθεί 8.000 παλαιστίνια παιδιά.