Την «κατανόηση τους» για τις στοχευμένες επιθέσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας στη Συρία εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕαπό το Λουξεμβούργο, που συνεδρίασαν τη Δευτέρα, ζητώντας παράλληλα την επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας για τον τερματισμό της σύρραξης.

«Το Συμβούλιο θεωρεί ότι τα στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα συνιστούν ειδικά μέτρα τα οποία ελήφθησαν με μοναδικό στόχο την παρεμπόδιση της εκ νέου χρήσης χημικών όπλων και χημικών ουσιών ως όπλων για να σκοτώνονται Σύροι εκ μέρους του συριακού καθεστώτος», αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου.

«Τονίζουμε ότι η δυναμική της σημερινής κατάστασης πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την επανεκκίνηση της διαδικασίας που έχει ως στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή σύρραξη», αναφέρουν οι επικεφαλής των χωρών της ΕΕ σπεύδοντας να επαναλάβουν, για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση.

«Χωρίς τη Ρωσία, είναι αδύνατη η επίλυση της σύρραξης», είχε διαπιστώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας προσερχόμενος στη σύνοδο του Λουξεμβούργου. Και το σύνθημα είναι «να αποφευχθεί η στρατιωτική κλιμάκωση», επέμεινε ο Χάικο Μας.

Διάλογος με τη Μόσχα

«Πρέπει να ξαναπάρουμε τον δρόμο του πολιτικού διαλόγου για τη Συρία με τη Ρωσία και το Ιράν», υπερθεμάτισε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ.

Οσο για τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Ασελμπορν, «τα δυτικά πλήγματα του Σαββάτου είναι μία και μοναδική επιχείρηση και έτσι πρέπει να παραμείνουν».

«Μία ειρηνική λύση χρειάζεται ορισμένες φορές μία πράξη πυγμής», δήλωσε ο λιθουανός ομόλογός του Λίνας Αντάνας Λενκβίσιους, ενώ ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι στόχος της ανάληψης στρατιωτικής δράσης είναι να τονισθεί ότι υπάρχει μία κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπερασθεί.

Αρα, όλοι όσοι συμμετείχαν στη σύνοδο του Λουξεμβούργου συμφωνούν: η χρήση χημικών όπλων για την οποία κατηγορείται το καθεστώς της Δαμασκού στη Ντούμα δεν γίνεται αποδεκτή και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη.

Το κοινό ανακοινωθέν των 28 επιμένει στην ανάγκη για λογοδοσία όσων ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου. Αλλά δεν υπάρχει νομιμοποίηση των επιδρομών.

Γιατί; Διότι οι 28 της Ενωσης είναι διαιρεμένοι. Ανάμεσά σε εκείνους που συμμετείχαν στα πυραυλικά πλήγματα (τη Γαλλία και τη Βρετανία), τους ουδέτερους και τα μέλη του ΝΑΤΟ, που είναι επίσης διαιρεμένα.

«Η κοινή ανακοίνωση των 28 εκφράζει το μάξιμουμ αυτού που μπορεί να ειπωθεί», δήλωσε διπλωματική πηγή.

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν για ενδεχόμενη αντίδραση του Βλαντίμιρ Πούτιν, συμμάχου του Μπασάρ αλ Ασαντ και πρωταγωνιστή της ανατροπής της κατάστασης επί του θεάτρου επιχειρήσεων στη Συρία μετά τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση το 2016.

Πάνω από όλα η ενότητα

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Πρέπει να αποφευχθεί η αυτονόμηση της πολιτικής κάθε χώρας απέναντι στη Μόσχα. Είναι σημαντικό για την ύπαρξη της ΕΕ», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Μόσχα επωφελείται από τις διαιρέσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το έδειξαν οι αντιδράσεις στην υπόθεση Σκριπάλ. «Ολοι έκαναν την ίδια διαπίστωση, αλλά δεν αντέδρασαν όλοι με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή αναφερόμενη στην ευθύνη της Μόσχας στη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε η βρετανική και η διεθνής έρευνα.

Συνολικά, 19 χώρες της ΕΕ απέλασαν σε απάντηση ρώσους διπλωμάτες από το έδαφός τους, 5 ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους για διαβουλεύσεις και 3 δεν αντέδρασαν καθόλου (Αυστρία, Ελλάδα, Κύπρος).

«Τώρα πρέπει να ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα καταλάβει ότι έπειτα από τη στρατιωτική απάντηση … οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προωθήσουμε μία πολιτική διαδικασία στη Συρία, η οποία θα επιτρέψει μία έξοδο από την κρίση. Η Γαλλία είναι διαθέσιμη για την επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιν Λε Ντριάν.