Γερμανία και Γαλλία συζητούν εντατικά για το μέλλον της ευρωζώνης και υπάρχουν θέματα στα οποία συμφωνούν αλλά και θέματα στα οποία διαφωνούν, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Στη διάρκεια της συνάντησής τους την Πέμπτη στο Βερολίνο, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θα συζητήσουν λεπτομερώς προτάσεις», επεσήμανε ο Ζάιμπερτ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Περιορισμένες μεταρρυθμίσεις

Mέλη της συντηρητικής κοινοβουλευτικής ομάδας της καγκελαρίου ‘Αγκελα Μέρκελ επιδιώκουν να περιορίσουν το περιθώριο χειρισμών της αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, όπως δείχνει σχέδιο πρότασής τους εν όψει της συνάντησης που θα έχει η Μέρκελ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στην πρόταση αυτή, που έχει υποβληθεί για να συζητηθεί σε συνεδρίαση της ομάδας την Τρίτη, η αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών Κάτια Λάικερτ τονίζει ότι η κάθε χώρα – μέλος της ευρωζώνης πρέπει να παραμείνει υπεύθυνη για τους κινδύνους που αναλαμβάνει.

Το έγγραφο αντανακλά την ισχυρή αντίσταση των Γερμανών συντηρητικών στη διάθεση χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων της Ευρωζώνης, τις οποίες προωθεί ο Μακρόν.

«Η κατευθυντήρια αρχή μας είναι ότι η ανάληψη κινδύνων από ένα κράτος – μέλος πρέπει να συνοδεύεται από την ευθύνη του κράτους αυτού», αναφέρει η πρόταση που είναι σε γνώση του Reuters. «Η οικονομική βοήθεια θα δίνεται μόνο με αυστηρούς όρους», αναφέρεται στην πρόταση, ενώ διευκρινίζεται ότι η γερμανική Βουλή (Μπούντεσταγκ) πρέπει να διατηρήσει το δικαίωμα να αποφασίζει για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε άλλα κράτη – μέλη της ευρωζώνης.

Ο Μακρόν εξελέγη πέρυσι τον Μάιο με την υπόσχεση να μεταρρυθμίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ζητήσει τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης για να βοηθήσει την ΕΕ να αντιμετωπίσει εξωτερικά οικονομικά σοκ.
Το έγγραφο σημειώνει ότι η Γερμανία και η Γαλλία δεν πρέπει να δρουν ως μία αποκλειστική συμμαχία στην ΕΕ. «Δεν πρέπει να πιέσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή η απογοήτευση των πολιτών για την Ευρώπη θα εξασθένιζε τις επιτυχίες και την αποδοχή της ευρωπαϊκής ιδέας», αναφέρεται.

Σε άλλο έγγραφο θέσεων, η Λάικερτ και δύο άλλοι υψηλόβαθμοι συντηρητικοί βουλευτές τονίζουν ότι η όποια μετατροπή του ταμείου διασώσεων της ευρωζώνης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που ελέγχεται από τα κράτη, σε ένα κανονικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (EMF) προϋποθέτει ότι αυτό θα γίνει ανεξάρτητος θεσμός, που δεν θα υπόκειται στον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Για να διατηρηθεί η ανεξαρτησία του, το EMF πρέπει να αναγνωρισθεί ως ανεξάρτητος θεσμός στη νομοθεσία της ΕΕ (όπως συμβαίνει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Θα πρέπει να αποκλεισθεί το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δίνει οδηγίες», αναφέρει το έγγραφο με ημερομηνία 13 Απριλίου.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης επεξεργάζονται μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προστασία των 19 χωρών της ευρωζώνης από οικονομικές κρίσεις σε μία περίοδο ισχυρού κλίματος κατά της ΕΕ και της απόφασης της Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ. Η Μέρκελ, όμως, που μόλις ξεκίνησε την τέταρτη και πιθανόν τελευταία κυβερνητική θητεία της αντιμετωπίζει ισχυρή αντίδραση από το συντηρητικό μπλοκ της σε μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν στην ανάληψη ευθύνης από τους Γερμανούς φορολογούμενους για χρέη άλλων χωρών. Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, που είναι κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ, δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ότι οι μεταρρυθμίσεις της ΕΕ που προτάθηκαν από τον Μακρόν πρέπει να συζητηθούν πριν από τις ευρωεκλογές το επόμενο έτος, αλλά πρόσθεσε ότι κάποιες από αυτές δεν είναι εφικτές.