Δίκη με ενάγοντες παιδιά και εναγόμενη την αμερικανική κυβέρνηση, που κατηγορείται ότι δεν ενήργησε με γνώμονα την προστασία των φυσικών πόρων του πλανήτη καταναλώνοντας ορυκτά καύσιμα, ορίστηκε να αρχίσει στις 29 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η οργάνωση Our Children’s Trust.

Η υπόθεση αυτή, την οποία έφεραν ενώπιον της δικαιοσύνης 21 παιδιά, έφηβοι και νεαροί Αμερικανοί, θα εκδικαστεί από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Όρεγκον, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, διευκρίνισε η οργάνωση Our Children’s Trust.

Η προσφυγή έγινε το 2015 επί των ημερών του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Οι νεαροί ενάγοντες καταγγέλλουν ότι «η αμερικανική κυβέρνηση, δημιουργώντας εκούσια ένα εθνικό ενεργειακό πρότυπο που προκαλεί κλιματική αλλαγή, παραβίασε τα συνταγματικά τους δικαιώματα στη ζωή, στην ελευθερία και στην ιδιοκτησία», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Ορίζοντας ημερομηνία για την έναρξη της δίκης την 29η Οκτωβρίου, το δικαστήριο αναγνωρίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης», δήλωσε ένας από τους δικηγόρους των 21 εναγόντων, ο Φιλ Γκρέγκορι.

Στην προσφυγή τους, οι ενάγοντες βεβαιώνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση γνώριζε από το 1965 τους κινδύνους μιας αύξησης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά δεν έκανε ό,τι χρειαζόταν για να αντιμετωπίσει το θέμα.