από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 

Λευκός Οίκος: Αξιολογούμε πληροφορίες, δεν ελήφθη απόφαση για τη Συρία - Ρωσία: Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα πολέμου

Βρετανία: Ανάληψη δράσης αποφάσισε το «πολεμικό συμβούλιο» - Μέρκελ: Δεν θα συμμετάσχουμε σε πιθανή επίθεση - Μόσχα: Ζητά την Παρασκευή σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ
Λευκός Οίκος: Αξιολογούμε πληροφορίες, δεν ελήφθη απόφαση για τη Συρία - Ρωσία: Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα πολέμου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε σήμερα με συμβούλους του για την κατάσταση στη Συρία και δεν "ελήφθη καμία τελική απόφαση", ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνεδρίασε για να συζητήσει τις επιλογές που έχει η Ουάσινγκτον για να απαντήσει στη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία.

"Συνεχίζουμε να αξιολογούμε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και να συνομιλούμε με εταίρους και συμμάχους", αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συνομιλήσει αργότερα με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τη βρετανική πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Συναντήσεις Τραμπ

Εντός της ημέρας θα συναντηθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τους συμβούλους του προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τη Συρία.

«Πολύ σύντομα» θα ληφθούν οι αποφάσεις για στρατιωτική ή μη επιχείρηση σε συριακό έδαφος διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ωστόσο νωρίτερα εμφανίστηκε πιο… αινιγματικός, χωρίς να δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Ουδέποτε είπα πότε θα γίνει επίθεση στη Συρία» ανέφερε, σημειώνοντας πως ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας «θα μπορούσε να γίνει πολύ σύντομα ή όχι τόσο σύντομα».

Μακρόν: Έχουμε αποδείξεις ότι ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους τόνισε ότι η Γαλλία θα λάβει τις αποφάσεις της «σε εύθετο χρόνο», σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, όσον αφορά ενδεχόμενα αντίποινα για τη χημική επίθεση.

«Θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις σε εύθετο χρόνο, όταν θα το κρίνουμε πιο χρήσιμο και πιο αποτελεσματικό» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, προσθέτοντας πως «έχουμε την απόδειξη» ότι χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από το συριακό καθεστώς.

«Έχουμε την απόδειξη ότι την περασμένη εβδομάδα, πάνε τώρα σχεδόν δέκα ημέρες, χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, τουλάχιστον χλώριο και χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ» δήλωσε ο κ. Μακρόν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Μέρκελ: Δεν θα συμμετάσχουμε σε πιθανή επίθεση κατά της Συρίας

Η Γερμανία δεν θα πάρει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτικά πλήγματα κατά της συριακής κυβέρνησης σε απάντηση στην -κατά τα φαινόμενα- επίθεση με χημικά όπλα, αλλά υποστηρίζει τις προσπάθειες των δυτικών να δείξουν ότι η χρήση χημικών όπλων είναι κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Γερμανία δεν θα πάρει μέρος σε μια ενδεχόμενη -δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση, θέλω να το τονίσω αυτό- στρατιωτική δράση» δήλωσε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, στο Βερολίνο.

Η καγκελάριος σημείωσε ότι είναι «προφανές» πως η συριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να διαθέτει χημικό οπλοστάσιο, υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε τώρα να αναγνωρίσουμε ότι είναι προφανές πως η καταστροφή (των συριακών χημικών όπλων) δεν ήταν ολοκληρωτική».

Βρετανία: Ανάληψη δράσης αποφάσισε το «πολεμικό συμβούλιο»

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για την αποτροπή χρήσης χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση, συμφώνησαν σήμερα Πέμπτη υπουργοί της κυβέρνησης.

Η Μέι συναντήθηκε με τους βασικούς υπουργούς της σε ειδική συνεδρίαση (ονομάστηκε «πολεμικό συμβούλιο» από τα μέσα ενημέρωσης) για να συζητήσουν τη συμμετοχή της Βρετανίας, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, σε ενδεχόμενη στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, σε απάντηση στη χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης στην πόλη Ντούμα.
«Συντονισμός διεθνούς απάντησης»

Οι υπουργοί δήλωσαν ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» για την επίθεση να ευθύνεται ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ.

«Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε στην ανάγκη ανάληψης δράσης για την ανακούφιση της ανθρώπινης δυστυχίας και την αποτροπή περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου της Μέι.

«Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε η πρωθυπουργός να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους συμμάχους, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για τον συντονισμό διεθνούς απάντησης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ρωσία: Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα πολέμου

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία πιθανότητα πολέμου» δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, στέλνοντας το μήνυμα ωστόσο ότι «άμεση προτεραιότητα είναι να αποφύγουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Μετά τη συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στο θέμα της Συρίας, αναφερόμενος σε έναν πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, ο ρώσος πρεσβευτής τόνισε πως «δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία πιθανότητα, επειδή είδαμε τα μηνύματα που έρχονται από την Ουάσινγκτον. Είναι πολύ πολεμοχαρή».

«Η άμεση προτεραιότητα είναι να αποφύγουμε τον κίνδυνο ενός πολέμου» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η κατάσταση στη Συρία είναι πολύ επικίνδυνη και καλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αποφύγουν να αναλάβουν στρατιωτική δράση.

«Γνωρίζουν ότι βρισκόμαστε εκεί, εύχομαι να υπήρχε διάλογος μέσω των κατάλληλων διαύλων για να αποφευχθούν τυχόν επικίνδυνες εξελίξεις (…) Ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι υψηλότερος επειδή ο στρατός μας είναι εκεί (…) Για αυτό η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη» υπογράμμισε.

Σύγκληση του ΣΑ για ν' «αποφευχθεί ο πόλεμος»


Η Ρωσία ζήτησε να γίνει αύριο Παρασκευή δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρουσία και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με θέμα συζήτησης τη Συρία, ανέφεραν διπλωμάτες.

Το αίτημα κατατέθηκε αφού ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη, Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι «άμεση προτεραιότητα είναι να αποφύγουμε τον κίνδυνο ενός πολέμου» και κάλεσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ν’ αποφύγουν ν’ αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας.

Απορρίφθηκε η πρόταση της Σουηδίας

Η πρόταση της Σουηδίας για την αποστολή ομάδας ειδικών στον χημικό αφοπλισμό δεν συζητήθηκε σε αυτή τη συνεδρίαση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την απορρίπτουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ολλανδία επειδή δεν προβλέπει τη σύσταση ενός μηχανισμού που θα ερευνήσει τις χημικές επιθέσεις στην πόλη Ντούμα.

Το θέμα της συζήτησης ήταν «η επιθετική πολιτική ορισμένων μελών του Συμβουλίου» είπε ο Νεμπένζια. «Οι απειλές συνιστούν παραβίαση της χάρτας των Ηνωμένων Εθνών» πρόσθεσε.
Η Ιταλία δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτική επίθεση
Όπως ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, η Ιταλία δεν θα έχει κανέναν άμεσο ρόλο σε μια τελική στρατιωτική επίθεση δυτικών δυνάμεων ενάντια σε δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, αλλά θα παράσχει υλικοτεχνική στήριξη στους συμμάχους της.

Σε «διεθνείς» επαφές που είχε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ανάμεσα σε αυτές με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε πως «η Ιταλία δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές ενέργειες στη Συρία» προσθέτοντας πως «με βάση τις τωρινές διεθνείς και διμερείς συμφωνίες, η Ιταλία θα συνεχίσει να προσφέρει υλικοτεχνική υποστήριξη σε συμμαχικές δυνάμεις».

Η απόφαση του ιταλού πρωθυπουργού έρχεται λίγη ώρα μετά από αυτή της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ανέφερε πως «η Γερμανία δεν θα πάρει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτικά πλήγματα κατά της συριακής κυβέρνησης.

Η καγκελάριος σημείωσε ότι είναι «προφανές» πως η συριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να διαθέτει χημικό οπλοστάσιο, υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε τώρα να αναγνωρίσουμε ότι είναι προφανές πως η καταστροφή (των συριακών χημικών όπλων) δεν ήταν ολοκληρωτική».

 Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσικά πλοία απέπλευσαν από τη βάση της Ταρτούς στη Συρία 
Εκτακτο υπουργικό από τη Μέι για τη συμμετοχή σε επίθεση στη Συρία 
Κορυφώνεται η αγωνία για τη Συρία - Με το δάκτυλο στη σκανδάλη Τραμπ - Πούτιν - Ρίχνει τους τόνους ο Αμερικανός πρόεδρος 
Συρία: Τραυματίστηκαν τρεις ρώσοι δημοσιογράφοι από πυρά αγνώστων 
Εκκένωση αεροδρομίων και βάσεων στη Συρία 
«Συντονισμένη απάντηση» για τα χημικά στη Συρία ετοιμάζουν οι ΗΠΑ - Τραμπ: Ρωσία ετοιμάσου έρχονται οι πύραυλοι - Θα καταρριφθούν δηλώνει ρώσος πρέσβης 
Νέα προειδοποίηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ για τη Συρία 
Μακρόν: Θα πλήξουμε τη Συρία, όχι τη Ρωσία ή το Ιράν 
Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Βέτο από Ρωσία στο σχέδιο των ΗΠΑ για τη Συρία 
Μέρκελ: Δεν θα πάρουμε μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας 
Μέι: Βέβαιη ότι έγινε χημική επίθεση στη Ντούμα της Συρίας 
Σε ετοιμότητα η ρωσική αντιπυραυλική άμυνα της Συρίας 
Δεν αποκλείει δράση κατά της Συρίας η Βρετανία 
Παραδοχή του Ισραήλ για την επίθεση «αστραπή» κατά της Συρίας το 2007 
DW: Τα ξεχασμένα παιδιά της Συρίας 
Οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Αφρίν της Συρίας 
Ο στρατός της Συρίας εντείνει τις πολεμικές επιχερήσεις στη Γούτα 
Καραβάνι αλληλεγγύης γυναικών στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας 
Ηγέτης των Κούρδων της Συρίας συνελήφθη στην Πράγα 
Αναποφάσιστος ο Τραμπ για τη Συρία - Ανεξάρτητη έρευνα για τα χημικά ζητεί ο Κόρμπιν - Οι αντιδράσεις της Μόσχας 
 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Η Μευ να κατση στα αυγα της και να φερει | 13/04/2018 11:42
  το θεμα για ψήφιση στο κοινοβούλιο, τα πολεμικα συμβουλια και η πρωθυπουργικες αποφασεις ισχυουν οταν η χωρα βρισκετε σε αμεση ειθεση απο αλλο κρατος, η Συρια δεν εχει καμμια σχεση με επιθεση εναντια στην Αγγλια, αλλα φοβατε να το φερει στο κοινοβουλιο γιατι ειναι κυβερνηση μειοψηφιας.Αλλωστε ειδαμε τα αποτελεσματα του κολογλυφτη Τονυ Μπλαιρ με την ψευτικη κατηγορια των οπλων μαζικης καταστροφης και την συστρατευση με τον Ντουμπγια....ακα Μπους το νεωτερο...
  Denmark hill
  απάντηση21
   
   
  με μικρά πηδηματάκια | 13/04/2018 08:34
  Την ουρά στα σκέλια κύριε τράμπ και κάντινα με μικρά πηδηματάκια, η Ρωσία ΔΕΝ είναι αφγανιστάν, ούτε παναμάς!
  Zaglos
  απάντηση94
   
   
  οι εγγλεζοι πρωτοι πρωτοι... | 13/04/2018 04:39
  Βιαζονται και πιεζουν , οπως εκαναν και με τους Σκριπαλ!! Γιατι τοση σπουδη; τι βρωμιες σχεδιαζουν παλι ; Καραγκιοζηδες...
  Α
  απάντηση92
   
   
  Σαπουνοπερα | 12/04/2018 23:33
  Απο θεατρο αλλο τιποτα. Θα στειλει πυταυλους ...σε κανενα μηνα με του θα περασει το επομενο αεροπλανοφορο απο την Μεσογειο. Αναμενατε στο ακουστικο σας....Γιατι δεν στελνει τηε Β2. Μεσα σε 24 ωρες θα χτυπουσαν στοχους στη Συρια αν ενοουσε τα οσα ελεγε. https://www.theguardian.com/world/2018/apr/12/trump-bellicose-tweets-run-far-ahead-us-military-readiness-hit-syria Σε αυτον θα στυριχθειτε Ελληναραδες να σας σωσει αμα γεινει τιποτα με την Τουρκια? Το οτι ο Αττιλας 2 εγεινε ενω ο ΟΗΕ εβρισκε λυση στο Κυπριακο το θυματε κανεις? Το οτι η Κυπρος 40 χρονια μετα ακομα ονειρευετε ειρηνικη λυση ποιος το προσεξε? Ξυπνατε! Σε μια Ελληνοτουρκικη συραξη ειμαστε και θα ειμαστε μονοι μας. Η ταν η επι τας.
  Σιγα η πατρης κοιμαται!
  απάντηση74
   
-