από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 

«Συντονισμένη απάντηση» για τα χημικά στη Συρία ετοιμάζουν οι ΗΠΑ - Τραμπ: Ρωσία ετοιμάσου έρχονται οι πύραυλοι - Θα καταρριφθούν δηλώνει ρώσος πρέσβης

Πως σχολιάζει το Πεντάγωνο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ - Σε κατάσταση διπλωματικής ετοιμότητας η Ουάσινγκτον - Πεπεισμένη για την χρήση χημικών
«Συντονισμένη απάντηση» για τα χημικά στη Συρία ετοιμάζουν οι ΗΠΑ - Τραμπ: Ρωσία ετοιμάσου έρχονται οι πύραυλοι - Θα καταρριφθούν δηλώνει ρώσος πρέσβης
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το Πεντάγωνο, μετά την προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι σύντομα "θα αρχίσουν να έρχονται πύραυλοι" στη Συρία, ανέφερε ότι δεν σχολιάζει τις ενδεχόμενες μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του.

"Το υπουργείο δεν σχολιάζει τις ενδεχόμενες μελλοντικές στρατιωτικές δράσεις του. Σας παραπέμπω στον Λευκό Οίκο για να χαρακτηρίσει το μήνυμα του προέδρου" στο Twitter, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Έρικ Πέιον, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

"Όπως σημείωσε ο πρόεδρος στις 8 Απριλίου, η επίθεση με χημικά όπλα από το συριακό καθεστώς εναντίον αθώων πολιτών στην Ντούμα της Συρίας στις 7 Απριλίου ήταν φρικιαστική και απαιτεί μια άμεση απάντηση από τη διεθνή κοινότητα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ απαντά στον Τραμπ


Οι έξυπνοι πύραυλοι, στους οποίους αναφέρθηκε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να καταστρέψουν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Το Σάββατο, πολλά ΜΜΕ, επικαλούμενα Σύρους μαχητές, κατηγόρησαν τη Δαμασκό ότι εξαπέλυσε επίθεση με χημικά όπλα εναντίον της πόλης Ντούμα, που βρίσκεται στην ανατολική Γούτα. Νωρίτερα σήμερα ο Τραμπ είπε ότι η Ρωσία πρέπει να «ετοιμαστεί» καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πλήξουν τη Συρία με «ωραίους, καινούριους και έξυπνους» πυραύλους.

«Πληροφορήθηκαν οι ειδικοί του ΟΑΧΟ [του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων] ότι τώρα έξυπνοι πύραυλοι θα καταστρέψουν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στο πεδίο; Ή μήπως η όλη ιδέα είναι να καλύψουμε γρήγορα την πρόκληση με έξυπνους πυραύλους ώστε οι διεθνείς ειδικοί να μην έχουν τίποτα να εξετάσουν ως στοιχεία;» έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook.

Η εκπρόσωπος τόνισε πως «οι έξυπνοι πύραυλοι πρέπει να πλήττουν τρομοκράτες, όχι τη νόμιμη κυβέρνηση που πολεμά τη διεθνή τρομοκρατία στο έδαφός της επί πολλά χρόνια.»

Ρωσία: Το τέλος της κούρσας των εξοπλισμών να ξεκινήσει από τις ΗΠΑ


Το τέλος της κούρσας των εξοπλισμών θα μπορούσε να ξεκινήσει με την καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος απάντησε κατ' αυτόν τον τρόπο σχολιάζοντας την προτροπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τη Μόσχα να σταματήσει η κούρσα των εξοπλισμών.
"Θαυμάσια ιδέα! Υπάρχει μια πρόταση να ξεκινήσουμε με την εξάλειψη των αμερικανικών χημικών όπλων", είπε η Ζαχάροβα.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τραμπ, με ανάρτησή του στο Twitter, χαρακτήρισε "χειρότερη από ποτέ" τη σχέση της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα. "Δεν υπάρχει λόγος γι΄αυτό. Η Ρωσία μάς χρειάζεται για να βοηθήσουμε με την οικονομία της, κάτι που θα είναι πολύ εύκολο να κάνουμε, και χρειαζόμαστε όλα τα έθνη να εργάζονται από κοινού. Να σταματήσουμε την κούρσα των εξοπλισμών;» έγραψε.

Δεν είναι σαφές ποια θα μπορούσε να είναι η οικονομική βοήθεια στην οποία αναφερόταν ο Τραμπ και εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα να σχολιάσουν την ανάρτηση αυτήν.

Τραμπ: Ρωσία ετοιμάσου έρχονται οι πύραυλοι


Με ένα ακόμη tweet κατά την προσφιλή του τακτική απαντά ο αμερικανός πρόεδρος Ντόνταλντ Τραμπ στις απειλές της Ρωσίας περί κατάρριψης των αμερικανικών πυραύλων αν αυτοί πέσουν στην Συρία.

«Η Ρωσία υπόσχεται να καταρρίψει όλους τους πυραύλους που θα πέσουν στη Συρία. Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί έρχονται, ωραίοι, καινούριοι και "έξυπνοι!" Δεν πρέπει να είστε συνεργάτες με ένα κτήνος που σκοτώνει τον λαό του με αέριο και το απολαμβάνει!» έγραψε στο Twitter.

ΗΠΑ: «Χειρότερες από ποτέ οι σχέσεις με την Ρωσία»


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσφέρθηκε σήμερα να βοηθήσει να ενισχυθεί η οικονομία της Ρωσίας και ζήτησε να μπει ένα τέλος στην «κούρσα των εξοπλισμών», όπως την αποκάλεσε, σε μια προφανή προσπάθεια διπλωματικού «ανοίγματος» λιγότερο από μία ώρα αφότου προειδοποίησε τη Μόσχα ότι επίκεινται πυραυλικά πλήγματα στη Συρία.

«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι τώρα χειρότερη από ποτέ, περιλαμβανομένου και του Ψυχρού Πολέμου. Δεν υπάρχει λόγος γι΄αυτό. Η Ρωσία μάς χρειάζεται για να βοηθήσουμε με την οικονομία της, κάτι που θα είναι πολύ εύκολο να κάνουμε, και χρειαζόμαστε όλα τα έθνη να εργάζονται από κοινού. Να σταματήσουμε την κούρσα των εξοπλισμών;» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.Ρώσος πρέσβης: Θα καταρριφθούν οι αμερικανικοί πύραυλοι


Ο ρώσος πρέσβης στον Λίβανο Αλεξάντερ Ζασίπκιν προειδοποίησε το απόγευμα της Τρίτης ότι ο στρατός της χώρας του είναι έτοιμος να καταρρίψει οποιονδήποτε πύραυλο εκτοξεύσουν οι Αμερικανοί στη Συρία αλλά και να βομβαρδίσει τις βάσεις απ' όπου θα εκτοξευθεί αυτός ο πύραυλος.

Ο ρώσος πρέσβης σε τηλεοπτική δήλωσή του αναφέρθηκε σε σχετικό μήνυμα του προέδρου Πούτιν και του επικεφαλής του ρωσικού στρατού.

«Αν υπάρξει επίθεση από τους Αμερικανούς τότε... οι πύραυλοι θα καταρριφθούν και θα χτυπήσουμε ακόμα και τις πηγές από τις οποίες εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι» σημείωσε.

Σε κατάσταση διπλωματικής ετοιμότητας η Ουάσινγκτον


Σε κατάσταση διπλωματικής ετοιμότητας βρίσκεται η Ουάσινγκτον που πλέον επιβεβαιώνει πως ετοιμάζεται να απαντήσει στη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα στη Συρία.

«Επιδιώκουμε μια συντονισμένη απάντηση, όποια κι αν είναι αυτή η απάντηση, για την κατάσταση στη Συρία», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ την Τρίτη το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Αν και απέφυγε να προσδιορίσει το είδος αλλά και τον χρονικό ορίζοντα της απόφασης, η κ. Νάουερτ αναφέρθηκε στις ενδοκυβερνητικές διεργασίες αλλά και τις διπλωματικές επαφές που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή χώρα για την προετοιμασία της «συντονισμένης απάντησης».

«Είναι μια διαδικασία στην οποία προφανώς εμπλέκονται πολλές διαφορετικής υπηρεσίες. Οι ΗΠΑ, μέσω του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλων (αρμόδιων αρχών) έχουν συζητήσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους τους στο εξωτερικό. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν μίλησε δύο φορές χθες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον... Ο Πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) μίλησε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Επίσης, ο Πρόεδρος μίλησε με τον Μακρόν. Δεν είμαι βέβαιη εάν ο αναπληρωτής υπουργός Σάλιβαν ήταν σε αυτή την κλήση ή όχι, αλλά συνεργαζόμαστε στενά με τον Λευκό Οίκο, με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, τους εταίρους και τα άλλα υπουργεία που εμπλέκονται σε αυτό το θέμα».

Αντικρούοντας ευθέως τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ που είχε υποστηρίξει πως ο ρωσικός στρατός δεν βρήκε «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας, η Χέδερ Νάουερτ τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στην πόλη Ντούμα της Συρίας.

Παράλληλα, «φωτογράφισε» τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τους συμμάχους του ως τις μόνες δυνάμεις που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη χρήση χημικών όπλων. Μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «ψευδή δημοσιεύματα» που προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για να καλύψουν τους πραγματικούς υπεύθυνους της επίθεσης.

«Αυτό είναι κάτι που πιστεύουμε ότι το γνωρίζουμε, ότι χρησιμοποιήθηκε κάποια μορφή χημικού όπλου σε αυτή την επίθεση στη Συρία που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 85 άτομα μέχρι στιγμής. Οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες και γνωρίζουν ότι χρησιμοποιήθηκε κάποιο χημικό όπλο... Λοιπόν, γνωρίζουμε ότι μόνο ορισμένοι παίκτες, για να χρησιμοποιήσω τη λέξη σας, έχουν πρόσβαση σε αυτά τα είδη χημικών όπλων. Γνωρίζουμε ότι απαιτούνται ορισμένα είδη μηχανισμών για τη χρήση αυτών των όπλων. Δεν έχουν όλοι εκεί έξω πρόσβαση σε αυτούς τους μηχανισμούς χρήσης», είπε η εκπρόσωπος Τύπου.

Παρόλο που η κ. Νάουερτ ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ διαθέτουν τον δικό τους αυτόνομο μηχανισμό συλλογής πληροφοριών πάνω στον οποίο στηρίζουν τις αποφάσεις τους, καλωσόρισε την αποστολή που θα πραγματοποιήσει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW) στη Συρία για να διεξαγάγει επιτόπια έρευνα και να προβεί στην συλλογή απαραίτητων στοιχείων. Διευκρίνισε, όμως, πως οι ΗΠΑ δεν δεσμεύονται από το χρονοδιάγραμμα του συγκεκριμένου οργανισμού αν και, όπως είπε, σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς του.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει τους δικούς της μηχανισμούς για να μπορέσει να εξετάσει τα πράγματα. Ορισμένα από αυτά θα είναι θέματα πληροφοριών στα οποία δεν πρόκειται να αναφερθώ. Κατανοείτε πολύ καλά γιατί... Αναγνωρίζουμε τη σημασία του OPCW και δεν γνωρίζουμε το χρονοδιάγραμμά του για τη συλλογή πληροφοριών. Έχουμε τον δικό μας μηχανισμό συλλογής πληροφοριών και εκείνοι (OPCW) έχουν τις δικές τους πληροφορίες που έχουν συλλέξει στο έδαφος (της Συρίας), και έτσι έχουμε διαφορετικά είδη πληροφοριών».


Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέι: Βέβαιη ότι έγινε χημική επίθεση στη Ντούμα της Συρίας  
Κορυφώνεται η αγωνία για τη Συρία - Με το δάκτυλο στη σκανδάλη Τραμπ - Πούτιν - Ρίχνει τους τόνους ο Αμερικανός πρόεδρος 
Λευκός Οίκος: Αξιολογούμε πληροφορίες, δεν ελήφθη απόφαση για τη Συρία - Ρωσία: Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα πολέμου 
 
 
σχόλια (6)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΟΙ ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ ΜΕ ΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΙΡΜΟΥΣ | 12/04/2018 13:26
  Τι έγινε στην Ντούμα; Μετά από 5 χρόνια ο συριακός στρατός ανακατέλαβε την πόλη από τους αντάρτες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και ήσαν εκείνοι που πρώτοι υποκινήθηκαν από τις δυτικές δυνάμεις να ξεκινήσουν τον εμφύλιο κατά του Άσαντ. Τι συμφέρον είχαν λοιπόν οι νικητές της μάχης να κάνουν "χημική επίθεση" εναντίον άμαχου πληθυσμού μετά την νίκη τους και να εκτεθούν πολιτικά σε όλο τον κόσμο; Προφανώς κανένα. Τι συνέβη άρα; Τα "Λευκά Κράνη" μια ΜΚΟ χρηματοδοτούμενη και πλήρως ελεγχόμενη πολιτικά από την Δύση έκανε την σχετική καταγγελία, προκειμένου να δώσει το πρόσχημα στους Αμερικάνους για έξωθεν επέμβαση υπέρ των ηττημένων ανταρτών και κατά του νομίμου καθεστώτος. Ιδού η πάσα αλήθεια.
  ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
  απάντηση12
   
   
  Πυραυλοκοντορομαχιες μας μάραναν . | 12/04/2018 00:12
  Εκαντονταδες νεκροί στην Αμερική από σφαίρες και ναρκωτικά .καθε μέρα και αςε την φτωχια και την δυστυχία .και αυτος ο μουργος εκεί το βιολί του ..
  Christos
  απάντηση72
   
   
  Δεν έχω λόγια . | 11/04/2018 17:42
  Έχουμε νόμιμη πορνεία για χάρη των Αμερικανών πρακτόρων και στρατιωτών από τη Συρία , το Ιράκ , το Αφγανιστάν, το Βιετνάμ , την Ιαπωνία , το Ιράν , την Αίγυπτο , τη Λιβύη , τη Σομαλία ...
  Βαρελόφρων.
  απάντηση62
   
   
  Γιατί ; | 11/04/2018 17:30
  Γιατί , αγαπητέ Τράμπ , να μη ρίξετε πυρηνική βόμβα ; Ρε σεις , είσαστε χώρα προδοτών και θέλετε να βομβαρδίζετε τον κόσμο όλο ; Μόνο και μόνο επειδή είσαστε στη συγκεκριμένη γεωγραφική θέση ! Είναι δυνατόν να μας λέτε ότι θέλετε να κυβερνάτε τον πλανήτη; Με τι προσόντα ; Επειδή βλέπουμε τις ταινίες σας και ακούμε τα τραγούδια σας ; Είστε σοβαροί ; Προβοκάτορες των λαών ! Έχετε τα DNA όλων των λαών στη διάθεσή σας και καταστρέφετε τις χώρες μία-μία ! Αίσχος !
  Βαρελόφρων
  απάντηση53
   
   
  Η επανάληψη | 11/04/2018 14:53
  Από τότε που θυμάμαι ψάχνω να βρω έναν απόλεμο Αμερικάνο πρόεδρο. Η αφορμή πολέμου βασιζόταν πάντα σε ψεύτικα/στημένα σενάρια. Κορέα, Βιετνάμ, Κούβα, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία,... και στο Έγκλημα συμμετέχουν "φυσικά" και οι σύμμαχοι.
  αηδία
  απάντηση3514
   
   
  Μα και βεβαια ηερουν οτι | 11/04/2018 11:31
  επεσαν χημικα! Πρακτορια τους τα ερριξαν. Την περασμενη φορα ηταν οι "WHITE HELMETS" και χρησιμοποιησαν ΣΑΡΙΝ και πηγαν να το φορτωσουν στον ΑΣΣΑΝΤ. ΑΠο κντα και οι Γαλλοι να γλειψουν κανενα κοκκαλο .....
  VERITAS
  απάντηση2718
   
-