Τρία πειρατικά καράβια δεμένα στον ποταμό, ένα σπίτι αφιερωμένο στη Μητέρα Τερέζα τόσο υπερφορτωμένο που περιγράφεται ως «το Μαϊάμι συναντά τους Φλιντστόουνς», ένα μπρούτζινο άγαλμα ύψους 14 μέτρων του Μεγάλου Αλεξάνδρου… «Τα Σκόπια είναι ίσως η πιο κιτς πρωτεύουσα στον κόσμο» γράφουν οι New York Times.
Η αισθητική την οποία επέβαλε ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι χαρακτηρίζει ακόμη την πρωτεύουσα της γειτονικής χώρες. Η παρούσα κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα διορθώσει τις ακαλαισθησίες του προγράμματος Σκόπια 2014, που στοίχισε 750 εκατ. δολάρια (608 εκατ. ευρώ) και έκανε την πόλη περίγελο των αρχιτεκτόνων παγκοσμίως, αλλά δεν το έχει πράξει ακόμη. Απλώς πάγωσε όσα έργα δεν είχαν ολοκληρωθεί, όπως την κατασκευή μιας τεράστιας ρόδας στα πρότυπα της Ferris Weel του Λονδίνου, και την κάλυψη του υψηλότερου γυάλινου κτιρίου των Σκοπίων με πλαστική επένδυση προκειμένου να γίνει νεοκλασικό.
Από τα πιο σοκαριστικά στοιχεία της πόλης είναι τα τρία πειρατικά πλοία στον Βαρδάρη, ποταμό που ουδεμία σχέση έχει με την πειρατεία. Το στυλ της πόλης «αναδύει την ανασφάλεια της προηγούμενης κυβέρνησης», έγραψε ο ανταποκριτής της αμερικανικής εφημερίδας που την περιηγήθηκε.
Πολλά αγάλματα αναπαριστούν τον Μεγάλο Αλέξανδρο, όμως δεν αναφέρουν το όνομά του, απλώς όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι αυτός. Για παράδειγμα, ένας πολεμιστής πάνω σε άλογο τοποθετημένο σε βάθρο μέσα σε ένα συντριβάνι που το περιστοιχίζουν λιοντάρια στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων φέρει το όνομα «πολεμιστής πάνω σε άλογο». Στην απέναντι πλευρά του Βαρδάρη, το άγαλμα ενός άντρα με την γροθιά υψωμένη στον αέρα κοιτάζει τον καβαλάρη πολεμιστή. Όλοι γνωρίζουν ότι αναπαριστά τον πατέρα του Μεγαλέξανδρου, Φίλιππο, και ας μην αναφέρεται πουθενά.
Το πρώτο που κάνει εντύπωση στους επισκέπτες της πόλης είναι ο αριθμός των αγαλμάτων που κοσμούν πάρκα, δρόμους, πλατείες, γέφυρες, σκεπές κτιρίων, και είναι «φυτεμένα» ακόμη και μέσα στο ίδιο το ποτάμι. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των αγαλμάτων, όμως υπολογίζεται ότι φθάνουν τα 1.000.
Τα μοντερνιστικά κτίρια των Σκοπίων δεν άρεσαν στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι η οποία έκανε ό,τι μπορούσε για να τα αντικαταστήσει με άλλα, αρχαιοπρεπούς αρχιτεκτονικής. Παράδειγμα η όπερα. Επειδή θα στοίχιζε πολύ να γκρεμιστεί το μοντερνιστικό κτίριο και να ανεγερθεί καινούργιο, χτίστηκαν κυβερνητικά κτίρια μπροστά της για να την κρύψουν. Τα κτίρια αυτά είναι διακοσμημένα με νύμφες που χορεύουν και αγάλματα σπουδαίων γυναικών της Ιστορίας. Πολλά από αυτά ήδη εμφανίζουν δομικά προβλήματα γιατί χτίστηκαν κακήν κακώς.
Ένα άλλο μεγαλειώδες σχέδιο του Γκρούεφσκι ήταν να γεμίσει φοίνικες τα Σκόπια, ασχέτως αν το κλίμα δεν τους σηκώνει. Δαπανήθηκαν 600.000 δολάρια (487.000 ευρώ) και το 95% των δέντρων μαράθηκαν τον πρώτο χρόνο. Όσοι φοίνικες στέκονται ακόμη, αγωνίζονται να επιβιώσουν στις όχθες του Βαρδάρη.