Κλιμακώνει την ακροδεξιά, ρατσιστική ρητορική του μίσους ο Βίκτορ Ορμπαν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 8ης Απριλίου. Ο αυταρχικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας λέει ότι η Ευρώπη είναι πλέον «υπό εισβολή» από τους μετανάστες, προειδοποιώντας ότι οι «χώρες που δεν θα σταματήσουν τη μετανάστευση θα χαθούν».
Μιλώντας σε ένα τεράστιο πλήθος υποστηρικτών στη Βουδαπέστη, ο Ορμπαν παρουσίασε τις επερχόμενες εκλογές ως μέρος μιας υπαρξιακής μάχης για την επιβίωση της Ουγγαρίας και της Ευρώπης.
«Η Αφρική θέλει να κλωτσήσει την πόρτα μας και να εισβάλει και οι Βρυξέλλες δεν μας υπερασπίζονται» είπε στα πλήθη που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου της Ουγγαρίας υπό βροχή. «Η Ευρώπη είναι ήδη υπό εισβολή και παρακολουθεί έχοντας σηκώσει ψηλά τα χέρια» είπε αφιερώνοντας όλη την ομιλία του στο θέμα της μετανάστευσης, χωρίς να προσφέρει κανένα πολιτικό πρόγραμμα ή όραμα για τη χώρα, εκτός από το κλείσιμο των συνόρων στους μετανάστες.
Το κόμμα του, το Fidesz, ξεκίνησε ως ένα φιλελεύθερο αντισοβιετικό νεανικό κίνημα στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά σύντομα κινήθηκε προς τα δεξιά. Τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από ρητορική μίσους κατά των μεταναστών. Ο Ορμπαν ήταν ο πιο σκληρός αντίπαλος για το άνοιγμα των συνόρων της Ευρώπης σε πρόσφυγες ή μετανάστες τα τελευταία τρία χρόνια και έχει κατασκευάσει έναν φράχτη κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας για να κρατήσει έξω τους μετανάστες. Συγκρούστηκε σφοδρά με τις Βρυξέλλες σχετικά με τις ποσοστώσεις προσφύγων για τις χώρες της ΕΕ.
Οι περισσότεροι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το Fidesz θα κερδίσει μια τρίτη διαδοχική νίκη στις κάλπες, αλλά η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων που επέτρεψε στην κυβέρνηση Ορμπαν να περάσει μια σειρά συνταγματικών αλλαγών μπορεί να μη διατηρηθεί.
Ο Ορμπαν είπε ότι η Ουγγαρία έδιωξε τους Οθωμανούς, τους Αψβούργους και τους Σοβιετικούς κατά τη διάρκεια των αιώνων και θα διώξει και τον «μπαρμπα-Τζορτζ», αναφερόμενος στον αμερικανικό κερδοσκόπο, μεγαλοεπενδυτή και φιλάνθρωπο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος είναι ουγγρο-εβραϊκής καταγωγής και υποστήριξε την κοινωνία των πολιτών στη χώρα μέσω των ιδρυμάτων του Open Society.
Ο Ορμπαν επιτίθεται στον Σόρος με γλώσσα γεμάτη αντισημιτικά υπονοούμενα: «Αγωνιζόμαστε με έναν εχθρό διαφορετικό από εμάς. Δεν είναι φανερός, αλλά κρύβεται. Δεν είναι ειλικρινής, αλλά ύπουλος. Δεν είναι εθνικός, αλλά διεθνής, δεν πιστεύει στην εργασία, αλλά κερδοσκοπεί με το χρήμα. Δεν έχει δική του πατρίδα, αλλά αισθάνεται ότι κατέχει ολόκληρο τον κόσμο» είπε.
Η κυβέρνηση Ορμπαν έχει παρουσιάσει τον Σόρος σαν κακοποιό κερδοσκόπο που θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη διευκολύνοντας τη μετανάστευση, ενώ διαφημιστικές αφίσες που τον δυσφημούν έχουν γεμίσει τους δρόμους της Βουδαπέστης και άλλων πόλεων. Μια αφίσα δείχνει έναν χαμογελαστό Σόρος να αγκαλιάζει τους διάφορους ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι φαίνονται στο μοντάζ να κρατούν μεγάλα ψαλίδια, έτοιμοι να σκίσουν τον ουγγρικό φράχτη και να αφήσουν τους μετανάστες να πλημμυρίσουν τη χώρα.
Ο κατακερματισμός της ουγγρικής αντιπολίτευσης, που έχει βυθιστεί σε δικά της σκάνδαλα και συγκρούσεις, και η αποτυχία να συμπήξει ένα ενωμένο μέτωπο για τις επερχόμενες εκλογές θα μπορούσαν να χαρίσουν στο Fidesz άλλη μία αποφασιστική νίκη.
«Το μόνο κόμμα που μπορεί να νικήσει το Fidesz είναι το ίδιο το Fidesz» λένε εγχώριοι αναλυτές αναφερόμενοι σε διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς, στα οποία εμπλέκονται ανώτερα στελέχη του κόμματος, ανάμεσά τους και ο γαμπρός του Ορμπαν.

Πορτρέτο ενός «Βικτάτορα»

Μπόλικος αυταρχισμός, εθνικισμός και λαϊκισμός στο εσωτερικό, με απάνθρωπη ρητορική για τους ξένους και μύδρους κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Αυτό είναι, με λίγα λόγια, το πορτρέτο του ακροδεξιού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας. Ανάλγητος, ρατσιστής και ταραξίας, ο Βικτορ Ορμπαν μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από τις πιο μαύρες σελίδες της Ιστορίας της Γηραιάς Ηπείρου. Οι φράχτες που σήκωσε στη μεθόριο με τη Σερβία και την Κροατία είναι άλλο ένα κατόρθωμα του αυταρχικού «Βικτάτορα», όπως τον λένε οι αντίπαλοί του, ενός πολιτικού που ξεκίνησε από φανατικός πολέμιος του κομμουνισμού το 1989. Τότε σπούδαζε στην Οξφόρδη και λάτρευε τη δυτική δημοκρατία. Σήμερα έχει γίνει απολογητής και πιο σκληρός εκφραστής του αντιευρωπαϊσμού στην καρδιά της Ευρώπης.
Το ξενοφοβικό παραλήρημα είναι μόνιμο. Τον Μάιο του 2015, στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης, οκτώ εκατομμύρια Ούγγροι έλαβαν με το ταχυδρομείο το διαβόητο «ερωτηματολόγιο του μίσους» που τους έστειλε ο Ορμπαν, με ερωτήσεις όπως «Συμφωνείτε ότι οι οικονομικοί μετανάστες απειλούν τη ζωή και την περιουσία του ουγγρικού λαού;» και «Θα στηρίζατε τον εγκλεισμό λαθρομεταναστών σε στρατόπεδα εργασίας;».
Μιλάει συνέχεια για την «πολιτισμική απειλή» από τους μουσουλμάνους και για την ανάγκη να μείνει «χριστιανική η Ουγγαρία», μια χώρα όπου το Ισλάμ είναι ανύπαρκτο.
Επί οκτώ χρόνια πανίσχυρος πρωθυπουργός, με υπερπλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή, ο 54χρονος Ορμπαν έχει ξαναγράψει το Σύνταγμα προς το αυταρχικότερο. Πέρασε εκατοντάδες νόμους κατά της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ελευθεροτυπίας. Διόρισε στρατιές δικών του στο Δημόσιο. Διαφθορά και διαπλοκή κάνουν θραύση με κλεπτοκρατία α λα ρωσικά.

Η «Μεγάλη Ουγγαρία» και το «ανατολικό άνοιγμα»

Από το 2010, που σάρωσε για πρώτη φορά στις κάλπες, ο Ορμπαν οικοδομεί νέο ιστορικό αφήγημα. Πανταχού παρόντες είναι οι χάρτες της «Μεγάλης Ουγγαρίας», που τη δείχνουν στα προ του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου σύνορα, προτού χάσει, ηττημένη, τα δύο τρίτα των εδαφών της –στα οποία δημιουργήθηκαν η Γιουγκοσλαβία και η Τσεχοσλοβακία. «Ετσι μας πρόδωσε η Δύση» λέει η κρατική προπαγάνδα.
Εθνικιστική υπερηφάνεια και δημαγωγία παρουσιάζουν τους Ούγγρους σαν γενναίους υπερασπιστές μιας «χριστιανικής παράδοσης 2.000 ετών που κινδυνεύει από τον ηθικό σχετικισμό της παρακμιακής Δύσης».
Και έτσι φτάνουμε στο λεγόμενο «ανατολικό άνοιγμα», άλλον έναν πυλώνα της πολιτικής του Ορμπαν, ο οποίος έχει διακηρύξει ότι χτίζει ένα «νέο κράτος» στην Ουγγαρία εμπνευσμένος από την «επιτυχία της Ρωσίας, της Κίνας και της Τουρκίας». Το δυτικό μοντέλο της φιλελεύθερης δημοκρατίας πνέει τα λοίσθια, λέει. «Χωρίζουμε τον δρόμο μας από τα δυτικά, ευρωπαϊκά δόγματα. Αρκετά! Κηρύσσουμε την ανεξαρτησία μας από αυτά… Η Ουγγαρία δεν θα γίνει αποικία της Δύσης, δεν θα ζήσει με διαταγές από ξένες δυνάμεις».
Ο κόσμος, ειδικά τα πιο φτωχά στρώματα, τον ψηφίζει φανατικά επειδή αύξησε ελάχιστα τους μισθούς και μείωσε λίγο την ανεργία. Πολλά από τα λεφτά έρχονται από την ΕΕ (34 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκά κονδύλια ως το 2018), αν και φυσικά ο Ορμπαν δεν το διαφημίζει.
Η ουγγρική Αριστερά παραμένει αδύναμη και αποδιοργανωμένη. Οι Σοσιαλιστές δεν έχουν ανακάμψει από τα σκάνδαλα διαφθοράς και την οργή για τη σκληρή νεοφιλελεύθερη λιτότητα που επέβαλαν το 2008, μετά το δάνειο των 26 δισ. που πήραν από το ΔΝΤ. Τη σκοτεινή εικόνα συμπληρώνουν οι ακροδεξιοί φασίστες του Jobbik. Ενα ανοιχτά ρατσιστικό, νεοναζιστικό κίνημα με τάγματα εφόδου από τραμπούκους που επί χρόνια τρομοκρατούσαν, χτύπαγαν και σκότωναν στους καταυλισμούς των Ρομά. Με 20,5% στις εκλογές του 2014, είναι τρίτη δύναμη στη Βουλή.

HeliosPlus