από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Πώς θα απαντήσει η Κίνα στον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ;

Τουρισμός, αυτοκινητοβιομηχανία, αμερικανικά κρατικά ομόλογα εισαγωγές βοείου κρέατος οι πιθανοί στόχοι
Πώς θα απαντήσει η Κίνα στον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ;
Εμπορικό πλοίο στο λιμάνι του Σαν Πέδρο στο Λος Αντζελες. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας θα πλήξει και τις δύο χώρες, οι οποίες το 2016 πραγματοποίησαν εμπορικές συναλλαγές ύψους 578,6 δισ. δολαρίων
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ποια θα είναι τα αντίποινα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ; Τώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε προϊόντα εισαγωγής ύψους 50 δισ. δολαρίων για παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ, το Πεκίνο ζυγίζει προσεκτικά την απάντηση.

Οι αμερικανικοί δασμοί στοχεύουν σε κλάδους και προϊόντα όπου, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Κίνα προχώρησε σε κλοπές αμερικανικών τεχνολογιών. Αφορούν, σύμφωνα με τους «Financial Times», τη ρομποτική, τα αεροδιαστημικά, τον σύγχρονο σιδηροδρομικό εξοπλισμό, τα ηλεκτρικά οχήματα κ.λπ.

Η Κίνα απάντησε ήδη με δασμούς ύψους 3 δισ. δολαρίων στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ απέναντι στους δασμούς του χάλυβα και του αλουμινίου που είχε αποφασίσει νωρίτερα ο πρόεδρος Τραμπ. Και εξετάζει περαιτέρω βήματα, συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως και του περιορισμού των αγορών κρατικών ομολόγων. Ταυτόχρονα, το Πεκίνο απειλεί ότι αμερικανικοί γίγαντες, όπως οι Apple, Boeing και Intel, που έχουν τεράστια έσοδα από την Κίνα κάθε χρόνο, θα δουν τα παγκόσμια συμφέροντά τους να βλάπτονται από έναν εμπορικό πόλεμο.

Αλλά μέχρι στιγμής η απάντηση της Κίνας στους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ δεν έχει πλήξει τις ΗΠΑ «εκεί που πονάνε». Τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας κρατούν σκληρή γραμμή λέγοντας ότι «τίποτα καλό» δεν θα προκύψει από τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ και προειδοποιούν ότι η Κίνα θα μπορούσε να προχωρήσει σε πολύ οδυνηρά αντίποινα. Τα λεφτά είναι πολλά: οι δύο χώρες πραγματοποίησαν εμπορικές συναλλαγές ύψους 578,6 δισ. δολαρίων το 2016.
Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αυτό το εμπόριο στηρίζει ένα εκατομμύριο αμερικανικές θέσεις εργασίας.

Τι θα μπορούσε να κάνει, λοιπόν, η Κίνα; Υπάρχουν μερικές επιλογές, από καταγγελίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μέχρι εμπάργκο στις αμερικανικές εισαγωγές και πωλήσεις κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ.

Η Κίνα λέει ότι οι δασμοί των ΗΠΑ βλάπτουν το παγκόσμιο εμπόριο και έχει ήδη πει ότι θα συνεργαστεί με άλλα μέλη του ΠΟΕ για να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Η Κίνα θα μπορούσε, επίσης, να περιορίσει τις εισαγωγές βοείου κρέατος από τις ΗΠΑ. Τον περασμένο Μάιο, ΗΠΑ και Κίνα υπέγραψαν συμφωνία για να επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, την επανάληψη των εξαγωγών βοείου κρέατος από τις ΗΠΑ ύστερα από 14 χρόνια. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένες απαιτήσεις από τους Κινέζους στις οποίες θα πρέπει να συμμορφωθούν οι εταιρείες βοείου κρέατος των ΗΠΑ.
Αν και αυτό το εμπόριο μόλις ξεκίνησε, η Κίνα θα μπορούσε να αναβαθμίσει αυτά τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας κάνοντας τη ζωή πολύ πιο δύσκολη για τις αμερικανικές επιχειρήσεις εξαγωγής βοείου κρέατος που επιδιώκουν να επωφεληθούν από εκατομμύρια κινέζους καταναλωτές της μεσαίας τάξης.

Το Πεκίνο θα μπορούσε επίσης να πει στους κινέζους καταναλωτές να μην αγοράζουν αμερικανικά αυτοκίνητα. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά επιβατικών αυτοκινήτων στον κόσμο. Μέχρι το 2022 θα συμβάλει σε πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας ανάπτυξης της βιομηχανίας αυτοκινήτων.

Η Κίνα είναι επίσης σταθερά ανάμεσα στις πέντε πρώτες εξαγωγικές αγορές για αμερικανικά αυτοκίνητα και εξαρτήματα αυτοκινήτων, οπότε μια οδηγία από την κυβέρνηση κατά της αγοράς αμερικανικών αυτοκινήτων θα έβλαπτε σοβαρά τους κατασκευαστές στις ΗΠΑ.

Και δεν είναι ανήκουστο για το Πεκίνο να υπαγορεύει τον τρόπο με τον οποίο οι κινέζοι καταναλωτές θα πρέπει να ξοδεύουν τα χρήματά τους. Παράδειγμα, η εταιρεία λιανικών πωλήσεων Lotte Mart της Νότιας Κορέας, η οποία υπέστη τεράστιες απώλειες στην Κίνα εξαιτίας της πολιτικής διαμάχης μεταξύ Πεκίνου και Σεούλ για ένα αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα.

Η Κίνα θα μπορούσε επίσης να πει στους τουρίστες της να σταματήσουν να επισκέπτονται τις ΗΠΑ. Η Κίνα είναι η κορυφαία τουριστική αγορά παγκοσμίως, με περισσότερους από 130 εκατομμύρια Κινέζους να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο κάθε χρόνο - αριθμός που συνεχώς αυξάνεται.

Ξοδεύουν περίπου $260 δισ. ετησίως όταν ταξιδεύουν και ενώ οι πιο δημοφιλείς προορισμοί τους τείνουν να είναι στην Ασία, οι ΗΠΑ έχουν ωφεληθεί επίσης.

Οι κινέζοι τουρίστες αναμένεται να ξοδέψουν 450 δισεκατομμύρια δολάρια για διακοπές και ψώνια στο εξωτερικό έως το 2025, οπότε οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χάσουν πολλά αν το Πεκίνο τους καλέσει να μην ταξιδέψουν στην Αμερική.
Και τέλος, οι Κινέζοι θα μπορούσαν να πουλήσουν μερικά κρατικά αμερικανικά ομόλογα. Η Κίνα κατέχει περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια δημόσιου χρέους των ΗΠΑ.

Εχει απειλήσει να πουλήσει αμερικανικά κρατικά ομόλογα και στο παρελθόν - και πολλοί ανησυχούν ότι με αυτό το επίπεδο δημόσιου χρέους σε κινεζικά χέρια, το Πεκίνο θα μπορούσε να έχει μόχλευση στην οικονομία των ΗΠΑ.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι ακόμη και αν η Κίνα πουλούσε το αμερικανικό χρέος, πιθανότατα θα το αγόραζαν άλλες χώρες.

Στην πραγματικότητα, η Κίνα δεν θέλει να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα χάσουν μόνο το Πεκίνο και οι ΗΠΑ. Η ευρύτερη περιοχή της Ασίας θα μπορούσε να υποφέρει εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο είναι συνδεδεμένες οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Μέχρι τώρα ο Τραμπ δεν ήταν πραγματικά τόσο σκληρός απέναντι στην Κίνα όσο έλεγε στην προεκλογική του εκστρατεία - εν μέρει επειδή χρειάζεται το Πεκίνο για να πείσει τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει την επιθετική πυρηνική στρατηγική της.

Αλλά καθώς αυξάνεται η πίεση εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο, ο Τραμπ θα μπορούσε να αποφασίσει ότι τώρα είναι η στιγμή να προωθήσει αποφασιστικά την πολιτική του «Πρώτα η Αμερική».


HeliosPlus
Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Τον εμπορικό πόλεμο τον ξεκίνησαν οι Κινέζοι. Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που βρήκε υποστήριξη ο Τραμπ από τους μικρούς και τους μικρομεσαίους κυρίως. | 30/03/2018 16:06
  Οι ναύλοι των πλοίων και οι τιμές βασικών προϊόντων (π.χ. πετρέλαιο και σιτάρι) μεταξύ 2002-2009 πήγαν στα ύψη γιατί η Κίνα τα αγόραζε όλα όσο-όσο αρκεί να γίνεται δύσκολη η ζωή των άλλων. Πίσω από τις κινέζικες εταιρείες υπάρχει πάντα το πανίσχυρο κινεζικό κράτος το οποίο ελέγχει την απόδοση και αμοίβει την επιτυχία και δεν αρκείται στο να είναι "ήσυχοι" όπως επί ΜΑΟ, δεν επιτρέπει όμως τον πραγματικό ανταγωνισμό στις ξένες επιχειρήσεις και γι΄αυτό είναι ελάχιστες οι εισαγωγές έτοιμων προϊόντων. Για περισσότερα δεν αρκεί ο χώρος που διατίθεται.
  Ο προβληματιζόμενος.
  απάντηση42
   
   
   
  Εδώ και 40 χρόνια είμαστε Ε.Ε. . | 30/03/2018 09:24
  "Χάρη" στο ευρώ , οι ΗΠΑ είναι εμπορικός ανταγωνιστής των χωρών του Ευρώ .Αν εμείς οι ίδιοι αγοράζουμε αμερικανικά προϊόντα αντί Ευρωπαϊκών , είμαστε άξιοι της μοίρας μας. ¨Οσο για την παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ από Κίνα , έχω να πω ότι υπάρχει Θεός , γιατί οι Αμερικανοί και βιομηχανική κατασκοπία έχουν ασκήσει εις βάρος μας και τα PhD των ΗΠΑ είναι δημιουργίες μεταναστών.Τέλος , όσο η ΝΔ έχει αρχηγό εκπαιδευμένο στις ΗΠΑ , καλώ τους δεξιούς να σαμποτάρουν τον Κυριάκο. Η Ν.Δ. έπρεπε να έχει δεσμούς με Αγγλία , όχι Αμερική.
  Βαρελόφρων
  απάντηση110
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων