Νεκρός ο δράστης σε ομηρεία στην Τρέμπ της Γαλλίας μετά από την επιχείρηση της αστυνομίας να κάνει έφοδο στο σούπερ μάρκετ όπου έγινε το συμβάν. Το υπουργείο εξωτερικών επιβεβαιώνει την καταστολή της υπόθεσης και σύμφωνα με αναφορές από τα μέσα ενημέρωσης υπάρχουν 3 θύματα μετά από πυροβολισμούς του δολοφόνου.

Ο δράστης φέρεται να αναφέρθηκε στην ISIS. Πυροβόλησε δύο άτομα, έναν αστυνομικό και έναν πελάτη του σούπερ μάρκετ, ενώ σε ομηρεία βρίσκονταν και άλλα οκτώ άτομα.

Γνωστός στις αρχές ο ένοχος

Ο άνδρας που σκότωσε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους σε επιθέσεις στη νότια Γαλλία ήταν ένας 26χρονος που ήταν γνωστός στις αρχές για μικροαδικήματα και κατοχή ναρκωτικών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ, ο οποίος πρόσθεσε πως ενήργησε μόνος.

Ο Κολόμπ είπε πως ο επιτιθέμενος λεγόταν Ρεντουάν Λακντίμ και πως ήταν από τη γειτονική Καρκασόν, απ΄όπου ξεκίνησαν οι επιθέσεις.«Ήταν γνωστός [στις αρχές] για μικροαδικήματα. Τον είχαμε παρακολουθήσει και πιστεύαμε ότι δεν είχε ριζοσπαστικοποιηθεί», είπε ο Κολόμπ.

Τα γαλλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τρείς νεκρούς. Σύμφωνα με την αστυνομία το τρίτο θύμα δεν βρισκόταν στο σούπερ μάρκετ, αλλά σε διπλανή περιοχή. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται είναι οδηγός, του οποίου το αυτοκίνητο έκλεψε ο δράστης.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης

Σε ανακοίνωση του στο διαδίκτυο το Ισλαμικό Κράτος ανακοινώνει ότι ένας «στρατιώτης του καλιφάτου» έπραξε την επίθεση. Οι τζιχαντιστές δεν έδωσαν άλλες πληροφορίες, ούτε στοιχεία για το επεισόδιο.

Ο άνδρας που κρατούσε ομήρους στο σούπερ μάρκετ είχε δηλώσει πίστη στο
Ισλαμικό Κράτος και για το λόγο αυτό το περιστατικό αντιμετωπίστηκε ως
τρομοκρατικό. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης είχε ζητήσει
ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του δράστη της
τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2013.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, οι αρχές αντιμετώπισαν ως ξεχωριστά επεισόδια τα δύο περιστατικά. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να σχετίζονται, καθώς οι δύο πόλεις, Τρεμπ και Καρκασόν έχουν απόσταση μόλις 15 λεπτά με αυτοκίνητο.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι το περιστατικό της ομηρείας στο σούπερ μάρκετ φαίνεται πως είναι «τρομοκρατική ενέργεια». Παράλληλα, σημείωσε ότι ο τραυματισμένος αστυνομικός στην Καρκασόν δεν διατρέχει κίνδυνο.

Συνελήφθη η σύντροφος του δράστη

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε γυναίκα η οποία σχετίζεται με τον ένοπλο που σκότωσε τρεις ανθρώπους σήμερα, Παρασκευή, στη νοτιοδυτική Γαλλία, αφού έκλεψε ένα αυτοκίνητο, πυροβόλησε εναντίον αστυνομικών και κράτησε ομήρους σε ένα σουπερμάρκετ.

Ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν, που έχει αναλάβει τις έρευνες, είπε ότι ο δράστης, ο Ρεντουάν Λακντίμ, 25 ετών, ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας για τους δεσμούς του με το ριζοσπαστικό Ισλάμ και το σαλαφιστικό κίνημα.

Ωστόσο, από την παρακολούθησή του, το 2016-17, δεν βρέθηκαν ενδείξεις που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σχεδίαζε να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.

Ο Μολέν επιβεβαίωσε ότι ο Λακντίμ φώναζε «Ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά και είπε ότι είναι «στρατιώτης» του Ισλαμικού Κράτους όταν μπήκε στο σουπερμάρκετ της πόλης Τρεμπ.

Δήλωνε «έτοιμος να πεθάνει για τη Συρία», πρόσθεσε.

«Ζητούσε την απελευθέρωση των αδελφών του, πριν πυροβολήσει έναν πελάτη και έναν υπάλληλο του καταστήματος που πέθαναν ακαριαία», συνέχισε.

Η γυναίκα που έχει συλληφθεί φέρεται ότι είναι η σύντροφος του 25χρονου. Έχει τεθεί υπό κράτηση με την κατηγορία της «σύσταση συμμορίας σχετιζόμενη με μια εγκληματική τρομοκρατική επιχείρηση».

Δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η τρομοκρατική «απειλή» παραμένει «αυξημένη» στη Γαλλία λόγω ατόμων περισσότερο παρά επιχειρήσεων για τις οποίες δόθηκε εντολή από το εξωτερικό, μετά το περιστατικό με τη σύλληψη ομήρων στη γαλλική πόλη Τρεμπ (Οντέ).

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η «τρομοκρατική» απειλή παραμένει στη Γαλλία «αυξημένη, (…) γιατί έχουμε εδώ και πολλούς μήνες μια ενδογενή απειλή».

Οι επιτιθέμενοι «μπορεί να επηρεάζονται, να έχουν δεσμούς με τον Ντάες ή με άλλες εξωτερικές δυνάμεις που σχετίζονται με την ισλαμική τρομοκρατία. Ωστόσο, και παραμένω επιφυλακτικός γιατί η έρευνα (τώρα) ξεκινά, δεν είμαστε πλέον σε μια κατάσταση όπως ήμαστε πριν από δύο ή τρία χρόνια όπου αντιμετωπίζαμε επιθέσεις που διευθύνονταν από την ιρακινο-συριακή περιοχή εναντίον του εδάφους μας», εξήγησε ο αρχηγός του κράτους.

Καλώ τους πολίτες να παραμείνουν σε εγρόγορηση

Πράξη «ισλαμιστικής τρομοκρατίας» χαρακτήρισε σε νεότερες δηλώσεις του ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα, Παρασκευή, στην πόλη Τρεμπ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν ακόμη αν το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται πράγματι, όπως ισχυρίζεται.

«Η χώρα μας υπέστη σήμερα μια ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση» από την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και άλλοι 16 τραυματίστηκαν, είπε ο Γάλλος πρόεδρος αφού ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στην οποία συμμετείχε, στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τουλάχιστον δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο Μακρόν εξήρε το θάρρος του αξιωματικού της χωροφυλακής που ζήτησε εθελοντικά να πάρει τη θέση των ομήρων που κρατούσε ο δράστης.

Ο αξιωματικός αυτός «έσωσε ζωές και τίμησε το Σώμα και τη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή δίνει μάχη με τον θάνατο και όλες οι σκέψεις μας είναι μαζί του και με την οικογένειά του», τόνισε.

Πολλά ερωτηματικά παραμένουν ακόμη αναπάντητα και οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται σε αυτά, συνέχισε: «Πότε και πώς ριζοσπαστικοποιήθηκε (ο δράστης των επιθέσεων); Πού βρήκε το όπλο;»

Ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε επίσης τους Γάλλους στρατιώτες που υπηρετούν στο εξωτερικό για «να περιορίσουν τον τρομοκρατικό κίνδυνο», καθώς και τις δυνάμεις ασφαλείας στη Γαλλία.

Εξέφρασε «την απόλυτη αποφασιστικότητα» του ιδίου και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, καθώς και όλης της κυβέρνησης, να δώσουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

«Καλώ τους συμπατριώτες μας Γάλλους πολίτες να παραμείνουν σε εγρήγορση για την τρομοκρατική απειλή, αλλά να αναγνωρίζουν επίσης τη δύναμη και την αντίσταση που επιδεικνύει ο λαός μας κάθε φορά που δέχεται επίθεση», κατέληξε.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε προάστιο της πόλης Καρκασόν όπου φέρεται να κατοικούσε ο δράστης της επίθεσης, ο Ραντουάν Λακντίμ και διεξάγουν έρευνες.

Πολλά μαύρα ημιφορτηγά και άνδρες των δυνάμεων άμεσης επέμβασης RAID και BRI, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πάνοπλοι και φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα, έχουν αποκλείσει το λαϊκό προάστιο που απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το ιστορικό κέντρο της Καρκασόν.