Δυνάμεις ασφαλείας υπό τον έλεγχο της Χαμάς στη Γάζα συνέλαβαν τον κύριο ύποπτο για την απόπειρα δολοφονίας, την περασμένη εβδομάδα, του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Ράμι Χαμντάλα έπειτα από μάχη με πυροβόλα όπλα, κατά την οποία δύο αξιωματικοί ασφαλείας σκοτώθηκαν, δήλωσε αξιωματούχος ασφαλείας.

Ο ύποπτος, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, τραυματίστηκε κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με τις δυνάμεις ασφαλείας που είχαν περικυκλώσει το κρησφύγετό του στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο αξιωματούχος.Συνελήφθησαν επίσης άλλοι δύο ένοπλοι, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη κατά τη διέλευση αυτοκινητοπομπής που μετέφερε τον Χαμντάλα και τον επικεφαλής των παλαιστινιακών υπηρεσιών πληροφοριών Μάτζιντ Φάρατζ από τη Γάζα στις 13 Μαρτίου. Οι δύο αξιωματούχοι δεν έπαθαν τίποτε.

Τη Δευτέρα (20/3) ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επέρριψε στη Χαμάς την ευθύνη για την έκρηξη. Τα σχόλιά του έθεσαν σε κίνδυνο τις προσπάθειες συμφιλίωσης για τον τερματισμό της δεκαετούς αντιπαράθεσης ανάμεσα στην παράταξή του, τη Φάταχ, και την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που κυριαρχεί στη Γάζα.

Η Χαμάς είχε ανακοινώσει αμοιβή 5.000 δολαρίων σε όποιον έδινε πληροφορίες για το πού βρισκόταν ο ύποπτος. Δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ποιο μπορεί να ήταν το κίνητρο του δράστη ή αν είχε σχέση με κάποια οργάνωση μαχητών.

Ο Αμπάς, που έχει την έδρα του στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, δεν έδωσε οποιαδήποτε στοιχεία για ενδεχόμενη ανάμιξη της Χαμάς στην απόπειρα κατά της ζωής του Χαμντάλα, δήλωσε ωστόσο πως δεν εμπιστεύεται τη Χαμάς ότι θα διερευνήσει έντιμα το περιστατικό και πως σημειώθηκε «μηδενική» πρόοδος στη διαδικασία της συμφιλίωσης, η οποία είχε επιτευχθεί με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση.

Η Χαμάς κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας από δυνάμεις πιστές στη Φάταχ το 2017.