Μπορεί οι Ευρωπαίοι, προς το παρόν, να παίζουν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις των Τούρκων στην ευρύτερη περιοχή, όμως, η Μέρκελ πήρε… όπλο της.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας της η Γερμανίδα Καγκελάριος έστειλε το πρώτο ηχηρό μήνυμα προς την Αγκυρα, μετά τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας και του Ιράκ που έχουν προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα.

«Ανεξάρτητα από τις δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην Αφρίν, όπου χιλιάδες και χιλιάδες άμαχοι πεθαίνουν ή αναγκάζονται να φύγουν», δήλωσε η Μέρκελ. Μάλιστα από τα βέλη της δεν γλίτωσε και η Ρωσία και η Συρία τις οποίες κατηγόρησε για τους ανηλεείς βομβαρδισμούς στην ανατολική Γούτα. Σχεδόν όλος ο πολιτικός κόσμος στη Γερμανία έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Ωστόσο, η κουρδική κοινότητας της Γερμανίας επικρίνει τη γερμανική κυβέρνηση και την Ευρώπη γιατί δεν αντιδρούν στα όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Αφρίν.

Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει νέα παρέμβαση από Ευρωπαίους αξιωματούχους, και πιθανότατα από τον Ντ. Τουσκ, που θα ζητούν από την Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες.

Αν και οι Ευρωπαίοι θέλουν γενικότερα να τηρούν προσεκτική, στα όρια της ανοχής, στάση ώστε να μην οδηγήσουν την Τουρκία σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.