Λένε ότι την εμπιστοσύνη δύσκολα την κερδίζεις, αλλά εύκολα τη χάνεις. Και μετά το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών στοιχείων συνδρομητών του Facebook μέσω της εταιρείας συμβούλων Cambridge Analytica για να υποστηριχθούν το Brexit και ο προεκλογικός αγώνας του Ντόναλντ Τραμπ, η οργή πολλών κατά του μέσου κοινωνικής δικτύωσης έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητούν από τους συνδεδεμένους με αυτό να διαγραφούν.
#DeleteFacebook και #BoycottFacebook είναι τα ηλεκτρονικά συνθήματα που διαδίδουν οι πολέμιοι του μακράν δημοφιλέστερου μέσου στον πλανήτη (έχει περισσότερους από 2 δισ. ενεργούς χρήστες). Μεταξύ εκείνων που προπαγανδίζουν υπέρ της εγκατάλειψης του Facebook από τους χρήστες του είναι και επώνυμοι. Ακόμα και πρώην συνεργάτες του ιδρυτή του μέσου, Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
Αδιαφορώντας αν θα εκληφθεί ως ένδειξη πικρίας ή ως μικρότητα, ο συνιδρυτής του WatsApp Μπράιαν Άκτον προστέθηκε στο κίνημα κατά του Facebook. «Εγκαταλείψαμε όλοι το MySpace. Μπορούμε να φύγουμε και από το Facebook», μετέδωσε μέσω Twitter ο Άκτον.
Ο Άκτον εγκατέλειψε πέρυσι το Facebook, τρία χρόνια αφότου πώλησε την WatsApp σ’ αυτό αντί 19 δισ. δολαρίων.
Το MySpace, στο οποίο αναφέρεται ο Άκτον, ήταν το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης (είχε ξεκινήσει ως ιστοσελίδα που «ανέβαζαν» ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί τη δουλειά τους) έως το 2008, που το ξεπέρασε το Facebook.
Το 2011 το MySpace είχε κατρακυλήσει στην 138η θέση σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούσε είχε μειωθεί στους 200 από τους περίπου 1.600 που απασχολούσε το 2009. Τον Ιούνιο του 2011 το MySpace πουλήθηκε στη Specific Media Group και τον ποπ τραγουδιστή και ηθοποιό Τζάστιν Τίμπερλεϊκ αντί 35 εκατ. δολαρίων.
Ο Μπράιαν Άκτον του WatsApp εύχεται, πλέον, στο Facebook να έχει την τύχη του MySpace.