Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε ότι θεωρεί εφικτή μια τριμερή σύνοδο κορυφής με τη Βόρεια Κορέα και με τις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες θα έχουν στόχο να τερματιστεί η απειλή πυρηνικού πολέμου στην κορεατική χερσόνησο.

Εν μέσω εντατικών διπλωματικών διεργασιών στην Ασία, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ο Μουν προετοιμάζεται να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, τον Απρίλιο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τον Κιμ μέχρι τα τέλη του Μαΐου.

«Η σύνοδος κορυφής Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ θα αποτελέσει ένα ιστορικό γεγονός αφ’ εαυτού έπειτα από τη διακορεατική σύνοδο», είπε ο Μουν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με σκοπό την προετοιμασία της συνάντησής του με τον Κιμ στον Κυανό Οίκο, την προεδρία της Νότιας Κορέας.

Ο σκοπός αυτός των συνόδων δεν μπορεί να είναι άλλος παρά να υπάρξει «πλήρης τερματισμός» της κρίσης που έχουν προκαλέσει τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και η αποκατάσταση της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο, συμπλήρωσε ο Μουν.