Yπό κράτηση τέθηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ο Σαρκοζί κρατείται από τις αστυνομικές αρχές της Ναντέρ σε σχέση με την έρευνα για την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας από το καθεστώς Καντάφι της Λιβύης το 2007.

Σύμφωνα με την γαλλική Le monde ο Νικολά Σαρκοζί αρνήθηκε και σε πιο παλιά του κατάθεση την χρηματοδότηση από την Λιβυική κυβέρνηση επί Καντάφι. Οι Γαλλικές αρχές έχουν συλλέξει αρκετά στοιχεία για πληρωμές στους λογαριασμούς του πρώην Γάλλου προέδρου από τότε που αυτός ήταν ακόμα υπουργός.

Το άρθρο συνεχίζει λέγοντας ότι αρκετοί πρώην αξιωματούχοι της Λιβύης στην εποχή του Καντάφι ανέφεραν νέα στοιχεία για παράνομες υποψίες χρηματοδότησης.

Τα στοιχεία που οδήγησαν στην κράτηση τον Νικολά Σαρκοζί

Είναι η πρώτη φορά που ο πρώην γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, καλείται να απολογηθεί για τις υποψίες χρηματισμού από τον Καντάφι, της προεκλογικής εκστρατείας του 2007, που του επέτρεψε να κερδίσει την προεδρία.

Παρ’ όλα αυτά οι πρώτες υποψίες γεννήθηκαν το 2011 με δημοσιεύσεις του ιστότοπου Mediapart. Επισήμως, όμως, η δικαστική έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013.

Κατά τη διάρκεια της πενταετίας, οι ανακριτές του «Κεντρικού Γραφείου καταπολέμησης της διαφθοράς και των φορολογικών και οικονομικών αδικημάτων της Ναντέρ» συγκέντρωσαν σειρά στοιχείων που οδήγησαν στη σημερινή «υπό κράτηση» ανάκριση του πρώην προέδρου.

Η ανάκριση από τη δικαστική αστυνομία μπορεί να διαρκέσει ένα 48ωρο και οι αστυνομικοί θα αποφασίσουν εάν θα τον παραπέμψουν στους δικαστές για να του απαγγελθεί κατηγορία.

Ρευστό χρήμα σε βαλίτσες

Η δυσκολία για τον δικαστή Σερζ Τουρνέρ να καλέσει τον Νικολά Σαρκοζί νωρίτερα κατά τη διάρκεια της πενταετίας, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι πρόκειται για λιβυκά χρήματα (50 εκατ.) σε ρευστό που κυκλοφόρησαν διάφοροι «μεσάζοντες» με βαλίτσες και βαλιτσάκια, πράγμα που δυσκόλευε τον εντοπισμό της διαδρομής τους και τον εκάστοτε αποδέκτη.

Τα στοιχεία που ο δικαστής Σερζ Τουρνέρ μπόρεσε να συγκεντρώσει, βασίζονται μεταξύ άλλων σε καταθέσεις και ομολογίες ορισμένων «μεσαζόντων» που περιφέρονταν γύρω από τον Σαρκοζί και που θεωρήθηκαν πολύ σημαντικές για τη δικαστική έρευνα:

Ο Ζιάντ Τακιεντίν είναι γάλλο-λιβανέζος επιχειρηματίας που απέκτησε μεγάλη περιουσία παίζοντας το ρόλο του διαμεσολαβητή για διεθνείς συμβάσεις, ειδικά στη βιομηχανία των εξοπλισμών.

Τον Νοέμβριο του 2016 ομολόγησε (κατέγραψε σε βίντεο) ότι τέλος του 2006 αρχές του 2007 μετέφερε από την Τρίπολη της Λιβύης στο Παρίσι 5 εκατομμύρια ευρώ που παρέδωσε στον Ν. Σαρκοζί και στον βασικό του σύμβουλο Κλοντ Γκεάν.

Ο Αλεξάντρ Ντζουχρί είναι γάλλος επιχειρηματίας αλγερινής καταγωγής, που γεννήθηκε στο λαϊκό προάστιο του Σαίν Ντενί, αλλά γρήγορα κατόρθωσε να καλλιεργήσει τις επαφές του με την άρχουσα τάξη και συγκεκριμένα με Σαρκοζί και Γκεάν.

Λόγω ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τους δικαστές της υπόθεσης Λιβύης ο «μεσάζων» Ντζουχρί συνελήφθη την περασμένη Κυριακή στο Λονδίνο, αναμένοντας την πιθανή έκδοσή του στις γαλλικές αρχές.

Στο ενεργητικό του έχει τη μεταφορά από τη Λιβύη τουλάχιστον 4 εκατομμυρίων ευρώ και την αγορά διαμαντιών έναντι 475.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Mediapart που αποκάλυψε τα περισσότερα στοιχεία, πολλά έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του στην Ελβετία βαραίνουν ιδιαίτερα τον Κλοντ Γκεάν, (πχ αγορά διαμερίσματος στο Παρίσι) του οποίου ορισμένα ακίνητα κατασχέθηκαν ήδη από τη δικαιοσύνη.

Ο Μπασίρ Σαλέχ, πρώην διευθυντής του γραφείου του Μουάνμαρ Καντάφι. Ηταν ο «άνθρωπος που ψιθύριζε στο αυτί του Καντάφι».

Ενώπιον των γάλλων δικαστών το 2017, άσκησε το δικαίωμα σιωπής, γι’ αυτό και θεωρείτο ότι ήταν «ο προστατευόμενος» της Γαλλίας. Σύμφωνα πάντα με το Mediapart και πληροφορίες του περιβάλλοντος του, ο Σ. Μπασίρ σκόπευε τελευταία να παραδώσει στους δικαστές τις πληροφορίες που ζητούν.

Στις 23 Φεβρουαρίου, όμως, στο Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική ήταν θύμα άγριας επίθεσης με συνέπεια να βρίσκεται σήμερα ακόμα σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Το επεισόδιο του Γιοχάνεσμπουργκ αναβίωσε το φάντασμα του Σουκρί Γκανέμ, που πέθανε κάτω από «περίεργες συνθήκες» το 2012. Πρόκειται για τον πρώην λίβυο υπουργό πετρελαίου του Καντάφι, ο οποίος κατέγραφε τα πάντα στα σημειωματάριά του.

Ένα απλό χωρίς ιδιαίτερη αξία σημειωματάριο του Σουκρί με λεπτομέρειες για τα χρήματα που μετακινήθηκαν προς τη Γαλλία, θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο για τον Σαρκοζί. Βρίσκεται ήδη στα χέρια των ανακριτών.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε ο πρώην υπουργός δεν έχουν διαλευκανθεί. Το πτώμα του αλιεύθηκε στο Δούναβη στις 29 Απριλίου του 2012 μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών.