Ολονύχτιες συναντήσεις πραγματοποίησε ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, η Ευρώπη και η Βρετανία έχουν συμφωνήσει σε αρκετά θέματα, και η έξοδος των Βρετανών από την Ευρώπη περνά πλέον σε μεταβατικό στάδιο.

Η συμφωνία είναι αποφασιστικό βήμα για το μέλλον, και πολλά από τα σημεία έχουν συμφωνηθεί δήλωσε ο Μπαρνιέ. Συνέχισε όμως λέγοντας ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα στο τέλος του δρόμου.

«Αναφορικά με το προσχέδιο πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία, οι διαπραγματευτές συμφωνούν πως μια νομικά εφαρμόσιμη εκδοχή της λύσης – ‘δικλείδας ασφαλείας’ για τα σύνορα…πρέπει να συμφωνηθεί στο πλαίσιο του νομικού κειμένου της Συμφωνίας Αποχώρησης, για να εφαρμοστεί εκτός κι να βρεθεί άλλη λύση», αναφέρεται στην εισαγωγή του προσχεδίου. Το κείμενο καθιστά σαφές ότι η Βρετανία δεν έχει συμφωνήσει στη συγκεκριμένη πρόταση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δηλώσεις του Ιρλανδού υπουργού εξωτερικών

Ο υπουργός εξωτερικών Σάϊμον Κόβνεϊ δήλωσε ότι η συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μεταβατική περίοδο του Brexit είναι μια «καλή εξέλιξη» για τις δυο πλευρές. Η ειδική αναφορά στο θέμα που προκύπτει με την Ιρλανδία κάνει πιο ξεκάθαρες τις διαπραγματεύσεις.

Η δηλώσεις του έγιναν μέσω του Twitter και συνέχισε γράφοντας ότι «χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα αλλά η δέσμευση να αναφερθούν τα Ιρλανδικά προβλήματα είναι πιο ξεκάθαρα στις συμφωνίες που υπεγράφησαν»

Η μεταβατική αυτή συμφωνία επιτρέπει στην Βρετανία να έχει λόγο στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι κανονισμοί παραμένουν οι ίδοι. Η μεταβατική συμφωνία θα κρατήσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Μέχρι τότε οι πολίτες μπορούν να λειτουργούν βάση των υπάρχων κανόνων και νόμων