H αποπομπή του Ρεξ Τίλερσον από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και η αντικατάστασή του από τον μέχρι σήμερα διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο έφερε την Τζίνα Χάσπελ στη θέσης της επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Ο Μάικ (Πομπέο) και η Τζίνα (Χάσπελ) έχουν συνεργαστεί για πάνω από έναν χρόνο και έχουν αναπτύξει βαθύ, αμοιβαίο σεβασμό», ανέφερε ο Τραμπ σε δήλωσή του προς την Washington Post.

Ποια είναι όμως η κ. Χάσπελ που θα αναλάβει το τιμόνι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Την απάντηση έσπευσε να δώσει πρώτος ο Εντουαρντ Σνόουντεν, πρώην τεχνικός της NSA και της CIA, με tweet στο λογαριασμό του, ο οποίος αναπαρήγαγε την είδηση, προσθέτοντας ότι η Τζίνα Χάσπελ, η οποία θα αντικαταστήσει τον Μάικ Πομπέο, ήταν ένα από τα ενεργά μέλη του προγράμματος βασανισμών που εξασκούσε η CIA.

Η Τζίνα Χάσπελ, γεννημένη το 1956, εισήλθε στην CIA το 1985 και από το 2017 ήταν υποδιοικήτρια της. Η προαγωγή της στην θέση αυτή, από τον Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς η ίδια είχε διατελέσει επικεφαλής σε μυστική φυλακή της CIA το 2002 στην Ταϊλάνδη όπου βασανίστηκαν δύο ύποπτοι για τρομοκρατία. Αυτοί οι βασανισμοί έγιναν στο πλαίσιο ενός προγράμματος της CIA, όπου οι ύποπτοι για τρομοκρατία στέλνονταν σε χώρες συμμάχους των ΗΠΑ και ανακρίνονταν στα δικά τους εδάφη.

Μια απόρρητη έκθεση γι′ αυτό το πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA συντάχθηκε το 2014 από την Επιτροπή της Γερουσίας για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, όμως ο νυν πρόεδρος αυτής της Επιτροπής, ένας ρεπουμπλικανός, επιχειρεί εδώ και μήνες να συγκεντρώσει τα αντίγραφά της, ισχυριζόμενος πως θέλει να αποφύγει διαρροές.

Οι δημοκρατικοί εκφράζουν φόβους ότι ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής θέλει να καταστρέψει όλα τα αντίγραφα της έκθεσης αυτής και ότι η αλήθεια γι′ αυτό το πρόγραμμα της CIA δεν θα αποκαλυφθεί ποτέ.

Στην έκθεση αυτή των 6.700 σελίδων αναφέρονται λεπτομερώς οι πολύ αμφιλεγόμενες ανακριτικές μέθοδοι και συνθήκες κράτησης των υπόπτων, με χρήση απαγορευμένων τεχνικών, όπως η προσομοίωση πνιγμού ή η στέρηση ύπνου, για την απόσπαση ομολογιών.

Όπως ανέφερε στα απομνημονεύματά του ο τ. επικεφαλής του Κέντρου Αντι-τρομοκρατίας της CIA, Χοσέ Ροντρίγκεζ, η Χάσπελ διέταξε το 2005 την καταστροφή δεκάδων βιντεοκασετών με ανακρίσεις που τραβήχτηκαν στη μυστική φυλακή της Ταϊλάνδης.

Όταν το 2017 ανέλαβε καθήκοντα υποδιοικήτριας, ο γερουσιαστής Σέλντον Γουάιτχάους ανέφερε ενδεικτικά: «Ανησυχώ ιδιαίτερα για αναφορές σχετικά με το συγκεκριμένο άτομο, που εμπλέκεται σε μη εγκεκριμένη καταστροφή κασετών ανακρίσεων, οι οποίες κατέγραφαν τη χρήση βασανιστηρίων σε βάρος δύο κρατούμενους της CIA. Όπως ανέφεραν οι συνάδελφοί μου γερουσιαστές Γουάιντεν και Χάινριχ, υπάρχουν απόρρητες πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι η Χάσπελ δεν είναι κατάλληλη για την θέση της υποδιοικήτριας της CIA και ζητώ κι εγώ μαζί τους των αποχαρακτηρισμό των πληροφοριών αυτών».

Η έρευνα του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης έληξε χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς ποτέ να απαγγελθούν κατηγορίες.

Προφανώς η επιλογή της από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι τυχαία. Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει την άποψη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιτρέψουν και πάλι τη χρήση των βασανιστηρίων, λέγοντας πως «ο εικονικός πνιγμός έχει αποτελέσματα», ενώ και ο νέος ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στο παρελθόν αναφερόμενος το 2014 σε έκθεση γερουσιάστριας για τα βασανιστήρια δήλωσε πως «βάζει σε κίνδυνο ζωές Αμερικανών» και πως οι πράκτορες που βασάνισαν κρατούμενους είναι «ήρωες και όχι πιόνια σε φιλελεύθερα παιχνίδια».

Ποιος είναι ο Μάικ Πομπέο

Ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ είναι ο 54χρονος διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, για τον οποίο ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα αντικαταστήσει τον Ρεξ Τίλερσον στο υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναφέρει η Washington Post.

«Είναι ταυτόχρονα και εξέχων οπαδός του συντηρητικού Tea Party, το οποίο ώθησε τους Ρεπουμπλικάνους πριν από μερικά χρόνια προς τα δεξιά» συμπληρώνει. Στην εκλογική εκστρατεία του 2016, ο Πομπέο πρωτοστάτησε στις επιθέσεις κατά της Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, στην εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται «γεράκι». Αρκετές φορές έχει αγωνιστεί για την ανάκληση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.

Αυτό ενδέχεται να έχει «καταστροφικές» συνέπειες για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, προειδοποιεί το κέντρο μελετών Diplomacy Works, το οποίο έχουν ιδρύσει σύμβουλοι του πρώην επικεφαλής της διπλωματίας του Μπαράκ Ομπάμα, του Τζον Κέρι, ο οποίος διαπραγματεύθηκε και υπέγραψε τη συμφωνία το 2015.

Μολονότι «ο κ. Τίλερσον δεν ήταν εγκάρδιος υποστηρικτής της συμφωνίας» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο αντικαταστάτης του «ασφαλώς θα συμβουλεύσει τον πρόεδρο να απαλλάξει τις ΗΠΑ από τις υποχρεώσεις τους (…) κάτι που μπορεί να βυθίσει τη χώρα μας σε έναν νέο πόλεμο στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής, τονίζει το κέντρο αυτό.

Την αλλαγή καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα τη θεωρεί, επίσης, ευπρόσδεκτη εξέλιξη ο Μάικ Πομπέο, ένα ακόμα θέμα-αγκάθι στη συνεργασία Τραμπ-Τίλερσον, το οποίο είχει διαφανεί από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν δημοσιοποιήθηκε η διαφορά προσέγγισης στο θέμα της Πιονγκγιάνγκ.

Τότε ήταν που ο Λευκός Οίκος απέρριψε την πιθανότητα διαλόγου με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν μέχρις ότου «βελτιώσει άρδην τη συμπεριφορά του», «αδειάζοντας» έτσι τον Τίλερσον, ο οποίος είχε πει λίγες ώρες νωρίτερα ότι «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα χωρίς προαπαιτούμενα».

Ο Πομπέο είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας West Point και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Εκπροσώπησε την Πολιτεία του Κάνσας στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2011 πριν μετακομίσει στη CIA το 2017. Από όλα τα στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Ρεπουμπλικανός περιγράφεται ως ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη πίστη στον Τραμπ.

Ο Πομπέο χαρακτηρίζεται πολύ εργατικός, αλλά και επιθετικός απέναντι στους εργαζομένους, γράφει η Washington Post.