Στην απομάκρυνση του Ρεξ Τίλερσον από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προχώρησε την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γνωστοποιώντας μάλιστα ο ίδιος την απόφασή του αυτή μέσω ενός tweet.

«Ο Μάικ Πομπέο, επικεφαλής της CIA θα γίνει ο νέος μας υπουργός Εξωτερικών. Θα κάνει απίθανη δουλειά», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

Νωρίτερα, η Washinghton Post επικαλούμενη πηγές του Λευκού Οίκου δημοσίευσε την πληροφορία ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέπεμψε τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ότι προτίθεται να τον αντικαταστήσει με τον αρχηγό της CIA Μάικ Πομπέο.

Να σημειωθεί ότι στα μέσα Φεβρουαρίου ο πρώην πλέον υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε επισκεφτεί την Αγκυρα όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου και είχε διατυπώσεε την ανάγκη εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο κ. Τίλερσον είχε επιβεβαιώσει στην επίσκεψή του την σημαντική και εις βάθους σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία και στις δηλώσεις του επέλεξε να εστιάσει στην κατάσταση στην Συρία με αφορμή την πρόταση της Αγκυρας βάσει της οποίας ζητούσε την απόσυρση της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ανατολικά του Ευφράτη ποταμού στη Συρία και την παρουσία τουρκικών και αμερικανικών στρατεύματων στην περιοχή Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας.

«Αναγνωρίζω το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να διασφαλίσει τα σύνορά της», δήλωσε τον Φεβρουάριο ο κ. Τίλερσον και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ και η Τουρκία μοιράζονται κοινούς στόχους για τη Συρία, όπως την νίκη έναντι του Ισλαμικού Κράτους, τη διασφάλιση ασφαλών και σταθερών ζωνών αλλά και την ανεξαρτησία και ενότητα της Συρίας».

Μάλιστα είχε καλέσει την Αγκυρα να περιορίσει την στρατιωτική της επιχείρηση στο Αφρίν κι να αποφύγει δράσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή.

Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός υπουργός είχε σχολιάσει ότι τα όπλα που διατίθενται στις Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις (SDF) θα περιοριστούν σε ειδικές αποστολές, ενώ θα αυξάνεται σταδιακά η παροχή τους για την επίτευξη αποκλειστικά στρατιωτικών στόχων.

Υποστηρικτής του tea party ο νέος υπουργός Εξωτερικών

Ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ είναι ο 54χρονος διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, για τον οποίο ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα αντικαταστήσει τον Ρεξ Τίλερσον στο υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναφέρει η Washington Post.

«Είναι ταυτόχρονα και εξέχων οπαδός του συντηρητικού Tea Party, το οποίο ώθησε τους Ρεπουμπλικάνους πριν από μερικά χρόνια προς τα δεξιά» συμπληρώνει. Στην εκλογική εκστρατεία του 2016, ο Πομπέο πρωτοστάτησε στις επιθέσεις κατά της Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, στην εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται «γεράκι». Αρκετές φορές έχει αγωνιστεί για την ανάκληση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. Την αλλαγή καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα τη θεωρεί, επίσης, ευπρόσδεκτη εξέλιξη.

Ο Πομπέο είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας West Point και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Εκπροσώπησε την Πολιτεία του Κάνσας στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2011 πριν μετακομίσει στη CIA το 2017. Από όλα τα στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Ρεπουμπλικανός περιγράφεται ως ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη πίστη στον Τραμπ.

Ο Πομπέο χαρακτηρίζεται πολύ εργατικός, αλλά και επιθετικός απέναντι στους εργαζομένους, γράφει η Washington Post.

Η αντίδραση της Γερμανίας

Η αποπομπή του Ρεξ Τίλερσον από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν θα βοηθήσει σε τίποτα τις σχέσεις με την Γερμανία, δήλωσε ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μάικλ Ροθ. «Η αποπομπή του δεν θα κάνει τίποτα καλύτερο» έγραψε στο twitter του.

«Ο Τίλερσον αγνοεί τους λόγους της απομπομπής του»

Ο πρώην αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δεν μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ, πριν από την αποπομπή του, και ακόμα αγνοεί τους λόγους για τους οποίους απομακρύνθηκε και αντικαταστάθηκε από τον επικεφαλής της CIA, Μάικ Πομπέο.

«Ο υπουργός Εξωτερικών δεν μίλησε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο και αγνοεί τους λόγους, όμως είναι ευγνώμων επειδή μπόρεσε να υπηρετήσει και εξακολουθεί να πιστεύει πως το να υπηρετείς το δημόσιο είναι ένα ευγενές καθήκον και δεν πρέπει να μετανιώνει κανείς γι’ αυτό», δήλωσε ο Στιβ Γκολντστάιν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε πως θέλει να ανανεώσει τη διπλωματική ομάδα του πριν από τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα.