Η Ευρωπαϊκή Ενωση στέκεται στο πλευρό της Βρετανίας στην υπόθεση Σκριπάλ και αφού το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι η Μόσχα βρίσκεται πιθανότατα πίσω από την απόπειρα δολοφονίας με νευροτοξική ουσία του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα, δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Μας απασχολεί πολύ αυτή η κατάσταση, όπως επίσης και τα μέχρι στιγμής ευρήματα του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε στους δημοσιογράφους απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ενωση θα λάβει μέτρα κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Σκριπάλ.«Φυσικά το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της ΕΕ για το θέμα», πρόσθεσε.

Την Δευτέρα, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η Ενωση θα επιδείξει αλληλεγγύη προς τη Βρετανία, που αποχωρεί από την ΕΕ τον επόμενο χρόνο, αλλά θέλει να διατηρήσει στενές σχέσεις με το ευρωπαϊκό μπλοκ στον τομέα της ασφάλειας και των διπλωματικών σχέσεων.

Μετά την δήλωση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι την Δευτέρα σύμφωνα με την οποία η Μόσχα «πιθανότατα» βρίσκεται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ και τς κόρης του στο Σάλσμπερι, ο Τίμερμανς έγραψε το Twitter: «Παρακολούθησα με προσοχή σήμερα την δήλωση της πρωθυπουργού Μέι για την επίθεση με νευροτοξικό αέριο στο Ηνωμένο Βςεσίλειο. Θέλω να εκφράσω τα ισχυρά μου αισθήματα αλληλεγγύης προς τον βρετανικό λαό και τη βρετανική κυβέρνηση. Είμαστε στο πλευρό σας».

Λαβρόφ: Αρνηση για εμπλοκή της Ρωσίας στην δηλητηρίαση του πρώην κατάσκοπου

Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την δηλητηρίαση στη Βρετανία του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει πρόσβαση στη Μόσχα στην ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στον πρώην πράκτορα και στα στοιχεία της έρευνας.

Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι εκλήθη να παρουσιαστεί σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Βρετανός πρεσβευτής στη Μόσχα Λόρι Μπρίστοου. Η ίδια δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

«Αξιώσαμε με επίσημη νότα να έχουμε πρόσβαση σε αυτήν την ουσία και αξιώσαμε (…) να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα γεγονότα της έρευνας, με δεδομένο ότι ένα από τα θύματα είναι η Ρωσίδα πολίτης Γιούλια Σκριπάλ», σημείωσε ο Λαβρόφ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας υπογράμμισε ότι τα αιτήματα αυτά της Μόσχας απορρίφθηκαν από το Λονδίνο και κατηγόρησε τις βρετανικές αρχές ότι παραβιάζουν την Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

«Η Ρωσία είναι αθώα και έτοιμη να συνεργαστεί» στην έρευνα «αν η Βρετανία εκπληρώσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις», σημείωσε εξάλλου ο Λαβρόφ στη συνέντευξη αυτή Τύπου που παραχώρησε σήμερα, την επομένη των κατηγοριών που διατύπωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ότι είναι «εξαιρετικά πιθανόν» να ευθύνεται η Ρωσία για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Βρετανίας με τη χρήση μιας στρατιωτικής προέλευσης νευροπαραλυτικής ουσίας που είχε παρασκευαστεί στη Σοβιετική Ένωση.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ)καταδίκασε και αυτός σήμερα την χρήση ενός χημικού παράγοντα στην επίθεση αυτή στον πρώην πράκτορα και εξέφρασε βαθειά ανησυχία.

Σε ομιλία του σε κεκλεισμένων των θυρών στη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΧΟ στην Χάγη, ο γενικός διευθυντής του Αχμέτ Ουζουμτζού σημείωσε ότι «πρέπει να λογοδοτήσουν» οι υπεύθυνοι.

«Οι πρόσφατες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες δύο άνθρωποι αρρώστησαν σοβαρά στη Βρετανία μετά την έκθεσή τους σε έναν νευροπαραλυτικό παράγοντα είναι εξαιρετικά ανησυχητικές», πρόσθεσε ο Ουζουμτζού.