Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πως το σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπονομεύει την κοινή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και απειλεί τη συνταγματική ακεραιότητά του.

«Το σχέδιο του νομικού κειμένου που δημοσιοποίησε σήμερα η Επιτροπή, αν εφαρμοστεί, θα υπονομεύσει την κοινή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και θα απειλήσει τη συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου δημιουργώντας ένα τελωνειακό και ρυθμιστικό σύνορο στη θάλασσα της Ιρλανδίας» δήλωσε η Μέι μιλώντας στο κοινοβούλιο.

«Κανένας πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα συμφωνούσε ποτέ σε κάτι τέτοιο», τόνισε.

Η Μέι δήλωσε ακόμη πως ενδεχόμενη συμφωνία πάνω σε μια νέα τελωνειακή ένωση με την ΕΕ μετά το Brexit «θα πρόδιδε την απόφαση που ελήφθη κατά το δημοψήφισμα του 2016» και επέκρινε τα σχετικά σχέδια του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

Η Μέι δήλωσε στο κοινοβούλιο πως η κυβέρνησή της θέλει να σφραγίσει μια συμφωνία με την ΕΕ με την οποία η Βρετανία θα ανακτήσει τον έλεγχο των νόμων, των συνόρων και των χρημάτων της και η οποία δεν θα οδηγήσει σ’ ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.

Νωρίτερα, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου από την ΕΕ, η βρετανίδα πρωθυπουργός μέσω αντιπροσώπου επέμεινε στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει για το Brexit τον Δεκέμβριο στο κοινό κείμενο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κατέστησε σαφές πως δεν μπορεί να συμφωνήσει στο σχέδιο συμφωνίας, δήλωσε ο εκπρόσωπός της. Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων ανακοίνωσε πως η Μέι θα κάνει τη Δευτέρα δήλωση στο κοινοβούλιο για το Brexit.

«Συμφωνήσαμε στο κοινό κείμενο. Η πρωθυπουργός είναι σαφής ότι δεν συμφωνεί με το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέι σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Συνολικά η δουλειά προχωρεί καλά τις τελευταίες εβδομάδες … Αυτό είναι απλώς ένα σχέδιο … και θα έχουμε συνομιλίες τους επόμενους μήνες για τα σημεία στα οποία δεν συμφωνούμε».

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της κάτω βουλής του βρετανικού κοινοβουλίου Τζον Μπέρκοου δήλωσε πως «η πρωθυπουργός θα κάνει μια δήλωση για την πολιτική σχετικά με το Brexit σ’ αυτό το σώμα τη Δευτέρα».

Η Μέι πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία για το Brexit την Παρασκευή κατά την οποία θα αναφερθεί στη μελλοντική σχέση που θέλει να έχει η Βρετανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας χρησιμοποιείται για να ματαιωθεί το Brexit»

Το θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας χρησιμοποιείται ως προσπάθεια να παραμείνει η Βρετανία σε τελωνειακή ένωση με τη ΕΕ και να ματαιωθεί το Brexit, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Το θέμα των συνόρων μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ στην ιρλανδική νήσο έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις του Brexit.

Η ΕΕ και η Βρετανία συμφώνησαν τον Δεκέμβριο ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μια οριστική επίλυση του θέματος χωρίς συζήτηση επί της μελλοντικής σχέσης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο.

«Το θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας χρησιμοποιείται αρκετά με πολιτικό τρόπο ως μία προσπάθεια να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στη τελωνειακή ένωση και ουσιαστικά στην ενιαία αγορά, άρα δεν μπορούμε πραγματικά να φύγουμε από την ΕΕ», δήλωσε ο Τζόνσον στο Sky News.

Οι δηλώσεις του Τζόνσον έγιναν αφού το Sky δημοσιοποίησε λεπτομέρειες από μια επιστολή που έγραψε ο Τζόνσον προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, στην οποία αναφέρει πως είναι «λάθος να θεωρούμε ότι το θέμα είναι η μη διατήρηση συνόρων» στην Ιρλανδία.

Ερωτηθείς για την επιστολή, ο Τζόνσον δήλωσε ότι παρερμηνεύθηκε και κάλεσε το Sky να τη δημοσιεύσει στο σύνολό της.

«Αυτό που λέει η επιστολή είναι ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ καλές λύσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε που θα αποτρέπουν κάθε είδους σκληρό σύνορο, αλλά θα επιτρέπουν την ελεύθερη μεταφορά αγαθών, ανεμπόδιστα, επιτρέποντας παράλληλα στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση», δήλωσε.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε χθες ότι η ΕΕ θα προχωρήσει με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη νήσο της Ιρλανδίας στην περίπτωση που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ιδέες για το πώς θα συμφιλιωθεί η επιθυμία της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση με τις δεσμεύσεις να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο.

Η εναλλακτική επιλογή της ΕΕ για την Ιρλανδία προβλέπει ότι θα διατηρηθεί «πλήρης ρυθμιστική ευθυγράμμιση» μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit και ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι θα παρουσιάσει σήμερα τις εφικτές λύσεις.

Με βάση τις λεπτομέρειες που έχουν κυκλοφορήσει από το προσχέδιο της σύμβασης του Brexit μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ πρόκειται για μια «γελοία» πρόταση που δεν θα βγάλει πουθενά, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, που στηρίζει τη κυβέρνηση μειοψηφίας της Βρετανίας.

Το προσχέδιο, το οποίο αναμένεται να συμφωνηθεί σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα παραβιάσει πολλές κόκκινες γραμμές της Βρετανίας, σύμφωνα με αξιωματούχους, και περιλαμβάνει στοιχεία όπως η ρήτρα που αποτρέπει τη «ρυθμιστική απόκλιση» κατά μήκος των ιρλανδικών συνόρων.

«Πρόκειται για μια γελοία, υπερβολική πρόταση που παρουσιάζεται από τον Μισέλ Μπαρνιέ. Δεν θα βγάλει πουθενά. Η λύση είναι να ξεκινήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις και τότε, και μόνο τότε, θα γνωρίζετε ποιες συνοριακές ρυθμίσεις χρειάζεται να γίνουν», δήλωσε ο Νάιτζελ Ντοντς, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) στο ραδιοφωνικό σταθμό BBC Radio Ulster.